Hanza Media
ANALIZA INSAJDERA

'PJATOV JE DOBAR, ALI KAO MLAD PLAĆAO JE CEH NERADU!' Bivši vratar Zadra trenirao je golmane Šahtara: 'Uzvrat u Zagrebu? Ako Dinamo napadne, gotov je'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. listopad 2019. 00:00

Tomislava Rogića mobitelom smo uhvatili u Zadru, njegov je aktualan posao trenera vratara u reprezentaciji Indije, u stožeru Igora Štimca. Nekadašnji golman Zadra napravio je vrlo zapaženu karijeru kao učitelj čuvara mreže jer radio je taj posao u hrvatskoj reprezentaciji, u Hajduku, Šahtaru, Zenitu, kamo ga je odveo Mircea Lucescu, i Clubu Bruggeu kod Ivana Leke.

Očekivao je pitanje o dvoboju njegova bivšeg kluba Šahtara i Dinama.

- Šahtar nije bio na prijašnjoj razini, iz doba kad sam radio tamo, od veljače 2014. do svibnja 2016. godine. Možda smo imali malo bolje igrače, iako su sigurno i ovi dobri jer Šahtar je uvijek radio odličan skauting. Njihov je problem što je značajno pala ukrajinska liga. Pokušat ću to slikovito prikazati: u engleskoj Premier ligi igrač ima barem dvostruko kraće vrijeme da donese odluku nego u Ukrajini ili u HNL-u. I kad tako igraš svaki tjedan, to ostavi traga u navikama. Šahtar danas totalno dominira, a nekad je Dynamo Kijev bio jači tri puta, da ne spominjem Metalist, Dnjipro… Možda im treba vremena jer to su mladi igrači. No, Dinamo je bio konkretniji što se tiče šansi - komentirao je Rogić.

Ovaj put to je bila utakmica klubova od kojih nijedan ne igra u najjačim ligama.

- Sve pohvale Dinamu, oni su drugi u skupini Lige prvaka. Mi pričamo kako smo nezadovoljni što je Dinamo izgubio 2:0 od Manchester Cityja, kao nisu dobro igrali, pa što bi onda rekli predsjednik, navijač ili sportski direktor Tottenhama kojem je Bayern dao sedam komada? A jedan igrač Tottenhama godišnje zarađuje četiri milijuna funti. I igrali su finale Lige prvaka. Pa to je nemoguće! Dinamu treba skinuti kapu, imaju sve u svojim rukama. Ako dobiju Šahar u Zagrebu, drugi su i idu dalje. To se u povijesti nije dogodilo. Znate što znači biti drugi u skupini u Ligi prvaka danas, u konkurenciji klubova koji imaju stotine milijuna eura budžeta? OK, nije sve u novcu, međutim on puno toga diktira. Ako netko ima prigovor na Dinamovu igru na Etihadu, što bi onda trebao reći Levy svojem treneru Pochettinu? Ajde kupi stvari. Pa da je Bjelicu Bayern tukao 7:2 u Maksimiru, to bi bila paljba po novinama, a uTottenhamu se nije dogodila nikakva tragedija. Trener je i dalje tamo.

Rogić misli da će Dinamu biti teže na Maksimiru.

- Morat će se više čuvati nego u Harkivu. Zašto? Ako ih Dinamo napadne, bit će opasno. Šahtar ima jednu od najboljih kontri u Europi. Taison, Marlos i još neki stvoreni su za to. Srećom po Dinamo, nemaju više Douglasa Costu, kao u moje doba. Njega vidiš u 16 metara i za sedam sekundi je u drugih 16 metara.

Split, 070114.
Prvi trening igraca Hajduka u ovoj godini, s kojim su i pocele sluzbene pripreme za nastavak sezone.
Na fotografiji: Tomislav Rogic novi trener golmana.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

Veliko iskustvo

Optimizam vlada da će Modri dobiti…

- Nemojmo pomisliti da će biti lako. Dinamu mogu samo čestitati na ovom što rade. Šahtar igra dvadesetak godina Ligu prvaka, znate koliko je to iskustva. Jedna od karakteristika je da u postotku imaju vjerojatno najviše pogođenih igrača koje su kupili, negdje 80 do 90 posto. U moje doba mogli smo se “potući” s bilo kime, s Guardiolinim Bayernom igrali smo doma 0:0 i bili opasniji. OK, u uzvratu smo odmah na startu imali crveni karton i primljen gol.

Teže u Maksimiru

Priznaje, nije vjerovao da će hrvatski prvak biti tako dobar u Harkivu.

- Svi su me u Zadru pitali na što da se klade. Ne skrivam da sam govorio kako mislim da će Šahtar pobijediti, da ima kvalitetnije igrače. Katastrofalan sam prognozer, rekao sam da me više nikad ništa ne pitaju. Dogodilo se da je Dinamo trebao pobijediti. No, koliko god mi je prognoza nula, kazat ću da će Dinamu biti teža utakmica na Maksimiru. Šahtar je sve velike stvari u Europi radio na kontre. Sjećam se četvrtfinala Europske lige, igrali smo doma 0:0 sa Schalkeom, a onda su nas oni napali u uzvratu. Eh, kad ti nas napadneš, tada si gotov jer to nisu igrači, to su rakete.

Kao specijalist za golmane trenirao je Andrija Pjatova. Što mu se dogodilo da napravi onakav kazneni udarac na Gavranoviću?

- Ne znam što mu je bilo u glavi. Stvarno je to nepotrebno učinio. Dosta sam razgovarao s njim, analizirali smo tada njegove golove. I ranije je znao napraviti pogreške, ali ima jaku vrlinu, čim se kiks dogodi, on ga istog trenutaka zaboravi, već je u utakmici. S druge strane imate vratare koji se još jedan dan grizu zbog pogreške. Nisam nakon ove utakmice razgovarao s njim pa ne znam što se točno dogodilo, možda mu se Gavranović malo naslonio, on ga išao odgurnuti pa ga je potegnuo za sobom… Svaki golman zna pogriješiti, kao što je rekao jednom Dražen Ladić, tko nije napravio veliku pogrešku nije ni bio veliki golman. Koliko je samo kiksova protekle sezone imao De Gea u Manchester Unitedu.

Kako Pjatov tako dugo traje? Imao je i odličnu obranu kad je udarac Olma skinuo ispod grede.

Pletikosin poziv

- Je, odmah je nazvao Stipe Pletikosa i rekao: “To je tvoja škola.” Kad sam došao u Šahtar, vidio sam da je od onih koji i udarce što lete daleko i visoko brane u tom času prednjom rukom, a ona je uvijek duža. Puno sam s njim radio na tome da u slučaju kao što je bio Olmov šut ne ide na loptu desnom nego lijevom. To je super obrana, a još je i teže udarce zaustavljao. Pjatov ima kvalitete, no kad je bio mlad volio je izlaziti, bio je sklon svemu. Plaćao je ceh neradu. Ne mogu reći da sam ja najbolji trener na svijetu, međutim nametnuo sam mu drugačije kriterije, počeli smo raditi daleko ozbiljnije i tada se osjećao stvarno dobro. Došli smo do polufinala Europske lige. On je treći poslije Srne i Sokolova po broju nastupa za Šahtar. Srna je igrao više od 500 puta, znate li kakav je to uspjeh? To je nemoguće. Pa treba igrati 500 utakmica za trećeligaški klub, a ne na tom nivou. Mi sve podcjenjujemo. Možda smo baš zato tako dobri, i drugi na svijetu. Što smo takvi, reći ću, polubezobrazni. To Indijci nemaju. Njima je svejedno. Kažem im, ljudi moji, kad se u Hrvatskoj u reprezentaciji ili nekom klubu izgubi utakmica, boce lete na sve strane; gdje si bio, što je ovo, jesi li normalan i slično... A oni neće nikome ni prigovoriti. Morate imate to malo u sebi. Mislim za sebe da nisam loš čovjek, ali na utakmici bih prevario i ukrao. Poslije, evo ti ruka, ajmo na večeru.

Kome dajete veće šanse za prolaz skupine, Šahtaru ili Dinamu?

- 50:50. Točno. Nikome ne bih dao niti jedan posto prednosti. Dobro mi Dinamo izgleda, ali znam koliko je Šahtar opasan.

Linker
02. svibanj 2024 07:59