Alex Livesey Getty Images
PRAVEDNA ODLUKA

POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA EURO, HNS POVUKAO NAJPOŠTENIJI POTEZ NA VELIKIM NATJECANJIMA Sada je jasno - Hrvati će srušiti rekord na kultnom stadionu

EURO 2020. Danas u 14 sati na UEFA-inom portalu počinje prodaja karata za Europsko nogometno prvenstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2019. 09:21

Hrvatska četvrti put dolazi na sadašnji Wembley, a navijači Vatrenih 14. lipnja 2020. srušit će rekord posjete Hrvata kultnom mjestu svjetskog nogometa. Aktualni datira s mitske utakmice 2007. kad je Hrvatska dobila 3:2 i eliminirala domaćine s Eura, a izbornik Slaven Bilić izjavio:

- Ugasili smo Wembley!

Bio je to prvi poraz Tri lava u novoj areni, nekoliko mjeseci nakon što je otvorena, a dečki u “kockastom” predvođeni kapetanom Nikom Kovačem dugo su pjevali zajedno s oko osam tisuća pristaša.

Engleska je tada dobro zapamtila Hrvate, a nikad neće zaboraviti ni polufinale Svjetskog prvenstva u Moskvi. Što li će se zbiti u još jednom srazu o kojem će se pričati jer hrvatski navijači za prvu utakmicu na predstojećem Euru imaju kontingent od oko 14 tisuća karata i sigurno nitko ne sumnja da će biti razgrabljene. Iako, na velikim natjecanjima rekord će ostati trideset tisuća Hrvata s Olimpijskog stadion u Berlinu 2006. i dvoboja s Brazilom.

Reprezentacije sudionice imaju pravo na 16 posto kapaciteta stadiona, Wembley po podacima UEFA-e ima 90.000 sjedalica, iako nije isključeno da se spusti za 3-4 tisuće, a Hampden Park 51.866. Hrvati će u Londonu imati sektor s oko 14 tisuća mjesta, a u Glasgowu 8 tisuća.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

HNS je ovaj put povukao odličan potez, iskazao je poštovanje prema navijačima koji često, neki i redovno, idu na utakmice reprezentacije i lišio ih brige kako će se dočepati ulaznica. UEFA-ino je pravilo da svaki nacionalni savez ima pravo prodati 25 posto izdvojenoj skupini navijača. Prvi put to nema nikakve veze s članskom iskaznicom, vrednuje se samo odanost. Za neka zadnja prvenstva HNS je karte dao KN Uvijek vjerni, a ako se ode dalje u prošlost Zorislav Srebrić je znao u Kući nogometa okupiti predstavnike klupskih navijačkih skupina i onih koje su bile specijalizirane za reprezentaciju poput Ludare, da se dogovore koliko kome. To više ne egzistira, HNS ovaj put ništa nije dao Uvijek vjernima, niti bilo kojoj organiziranoj skupini navijača. UEFA-i je javio svoj novi i najpošteniji model.

Kako Savez prodaje karte preko svojeg servisa, ima i točan uvid koliko ih je izdano na čije ime od kvalifikacija za Euro 2016. godine do zadnjeg ogleda u studenome. Tako je rezervirano oko 3.500 ulaznica za London i po približno dvije tisuće za svaki od susret u Glasgowu upravo za te ljude. HNS je istaknuo:

- Prilikom određivanja najčešćih kupaca razmatrane su kupovine ulaznica za utakmice hrvatske reprezentacije u sklopu zadnja tri ciklusa od Eura 2016. do aktualnog. Tko je čest kupac ulaznica za utakmice hrvatske reprezentacije, važno je da u svojoj prijavi za ulaznice za Euro 2020. navede broj osobne identifikacije (OIB ili broj putovnice) koji ste najčešće navodili prilikom kupovine ulaznica putem HNS-a. Ako ste već napravili korisnički račun na UEFA-inom portalu za ulaznice, OIB ili broj putovnice možete dodati/izmijeniti do 18. prosinca u 14 sati.

CIJENE ULAZNICA U LONDONU I GLASGOWU

Prva kategorija: 185 eura

Druga kategorija: 125 eura

Treća kategorija: 50 eura

Srijeda 4. prosinca bitan je datum. U 14 sati počinje prodaja. Prvo treba napraviti profil na UEFA-inom portalu za ulaznice, a tko želi ući u konkurenciju za karte u susretima koje igraju Vatreni, mora navesti da je navijač Hrvatske. Nositelji prijave su samo ljudi stariji od 18 godina, a u zahtjevu mogu navesti i maloljetne osobe.

Ulaznice će biti dodijeljene ždrijebom te termin prijave ne utječe na izglede, ne presuđuje kome će pripasti. Jedna se osoba može prijaviti za najviše četiri ulaznice po utakmici, a mora navesti osobne podatke za sve za koje kupuje. Tko otvara korisnički račun te ispunjava prijavu smatra se nositeljem prijave, dok se preostali tretiraju gostima.

HNS još podsjeća:

- Nakon što se uspješno zaključi prijava, UEFA će vam dodijeliti jedinstven identifikacijski broj. Ako navedeni broj podijelite s prijateljima koji također žele kupiti ulaznice, oni ga mogu navesti u svojoj prijavi za ulaznice, što vam može omogućiti zajedničko sjedenje, ovisno o raspoloživosti ulaznica.

Navijači se za vrijeme prosinca mogu prijaviti za ulaznice za utakmice hrvatske reprezentacije u skupini, kao i za osminu finala, četvrtfinale, polufinale te finale. U slučaju da Hrvatska ne prođe, UEFA će vratiti potpuni iznos cijene.

Prijave koje su zaključene do 18. prosinca u 14 sati ulaze u ždrijeb za ostalih 75 posto kontingenta. On će biti održan krajem siječnja 2020. godine. Za svaku utakmicu i svaku kategoriju bit će zaseban ždrijeb. Obavijest o ishodu prijave navijači će dobiti početkom veljače te će tada morati navesti podatke za plaćanje. Za svaku utakmicu bit će održan zaseban ždrijeb, stoga je moguće kako će nekome biti dodijeljene ulaznice za samo neki od susreta.

Bitno je, ako su osobni podaci jednog pojedinca pronađeni u više od jedne prijave, svaka od tih prijava bit će poništena te neće sudjelovati u ždrijebu, a navijačima su dostupne tri kategorije ulaznica.

Utakmice hrvatske reprezentacije u Skupini D


ENGLESKA - HRVATSKA (14. lipnja, 15 sati CET, London)
HRVATSKA - ČEŠKA (19. lipnja, 18 sati CET, Glasgow)
HRVATSKA - POBJEDNIK DOIGRAVANJA C (23. lipnja, 21 sati CET, Glasgow)

Linker
27. travanj 2024 14:58