Šime Vrsaljko
 Ronald Goršić / Cropix
VELIKI IZAZOV

POČINJE BITKA Vrsaljko se bori za prvu momčad! Može li uvjeriti Chola da je bolji od Juanfrana

SADA POČINJE PRAVA BITKA Može li Vrsaljko uvjeriti Chola da je bolji od lika koji još uvijek ima traume od Perišića
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. srpanj 2016. 10:06

Atletico Madrid nedavno se pohvalio da je došao do nove rekordne brojke od 87.000 klupskih članova uoči posljednje sezone koju će klub odigrati na stadionu Vicente Calderon. Iako najprivrženijim navijačima nije sjelo što će se nakon sezone 2016/17. njihovo omiljeno zdanje, izgrađeno 1966. godine, pretvoriti u prah i pepeo te će na njegovu mjestu izrasti park pod nazivom Park Atletico Madrid, broj zaljubljenika u crveno-bijele Atleticove boje stalno raste.

Rast će i financijski boljitak, jer Atletico seli na stadion La Peineta, olimpijski stadion koji bi nakon rekonstrukcije trebao primati 73.729 gledatelja.

Veliki preokret

Radovi traju, no Diego Simeone i njegovi momci još se uvijek odmaraju. Zato je vrlo zaposlen sportski direktor Jose Luis Caminero, koji je dogovorio produljenja ugovora s dva ključna napadača Atletica, Antoineom Griezmannom i Fernandom Torresom. Kupljena su zasad trojica igrača, dva krila iz portugalskog prvenstva. Za 25 milijuna eura Nico Gaitan iz Benfice, za 7,2 milijuna eura Diogo Jota iz Pacos Ferreire, a Simeone je na raspolaganje dobio i jednog hrvatskog reprezentativca.

Iz Sassuola za 16 milijuna eura stiže desni bek Šime Vrsaljko, 24-godišnjak kojeg čeka velika borba za mjesto prvotimca. Čega ga Atleticov senator Juanfran, 31-godišnji španjolski reprezentativac, koji otkako je Simeone trener nikome nije uopće dao da pomisli kako bi ga mogao lišiti statusa nezamjenjivog prvotimca.

Quique Sanchez Flores bio je trener kad je u siječnju 2011. Atletico iz Osasune doveo 26-godišnjeg beka iz Osasune za 4,25 milijuna eura. Flores mu nije dao veću šansu, nije ni njegov nasljednik Gregorio Manzano. No onda se dogodio ključni trenutak u karijeri braniča rođenog u Crevillentu pokraj Valencije. Atletico je 23. prosinca 2011. za novog trenera angažirao svog bivšeg igrača Simeonea. Koji je u Juanfranu vidio savršenog igrača za pokrivanje desnog boka. Juanfranove brojke u Simeoneovoj eri su pomalo nevjerojatne. U četiri i pol sezone pod argentinskim strategom, Juanfran je odigrao 161 utakmicu u Primeri od ukupno 174 Atleticovih, dakle 92,5 % klupskih ligaških dvoboja. Samo dvaput je Juanfran u tom razdoblju ušao s klupe, tek pet puta je izašao prije kraja utakmice.

Prvi izbor

Otkako je Simeone došao, Juanfran je svaku sezonu završavao među tri igrača Atletica s najvećom minutažom u elitnom španjolskom rangu. Uključujući i vratare.

Juanfran je definitivno i dalje prvi Simeoneov izbor za desnog beka. Ima 31 godinu, nije prestar, no na njemu Atletico teško može zaraditi veći novac. Priznao je Španjolac prošle godine da ga je htio dovesti Arsenal, no da je dvaput odbio njegovu ponudu. Ključ Vrsaljkova transfera na Vicente Calderon vjerojatno leži u tome da ga Simeone vidi kao budućnost Atletica i igrača koji kvalitetno može odmijeniti Juanfrana za kojeg je u tim godinama prošlosezonskih 4.260 minuta u svim natjecanjima definitivno previsoka brojka.

Uska klupa najveći je problem Atletica u utrci s Realom i Barcelonom, a dolaskom Vrsaljka ona definitivno dobiva na širini. Filipe Luis na lijevom beku još je jedan Simeoneov ljubimac, teško će i on izgubiti status prvotimca, ali Simeone je svjestan da i na toj poziciji u Vrsaljku ima kvalitetnu zamjenu. Ništa, naravno, još nije definitivno. Juanfran je zadužio Simeonea svojim igrama, ali El Cholo je pragmatičan tip. Pripreme i treninzi bit će velika Vrsaljkova prilika da treneru dokaže kako je on bolji izbor od Juanfrana za mjesto desnog beka.

Linker
17. lipanj 2024 20:50