KREĆE SE U JAPANU

Počinje nogometna revolucija: FIFA odobrila uvođenje tehnologije na gol-crti!

Sada je jasno da će se tehnologija koristiti na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju, na Konfederacijskom kupu 2013. godine i Svjetskom prvenstvu 2014.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. srpanj 2012. 21:37

Na sastanku u sjedištu Svjetske nogometne federacije (FIFA) u Zürichu, Međunarodni nogometni odbor (IFAB) glasovanjem se odlučio za uvođenje tehnologije na gol-crti u FIFA-inim natjecanjima...

Sada je jasno da će se tehnologija koristiti na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju, u prosincu ove godine, na Konfederacijskom kupu 2013. godine i Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Članovi IFAB-a glasovanjem su se odlučili za uvođenje tehnologije. To znači da nogometni autoriteti diljem svijeta, mogu u svojim natjecanjima uvesti tehnologiju na gol-crti, koristeći ili Hawk-Eye ili GoalRef, sustave koji su bili podvrgnuti testiranjima.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, žestoko se zalagao za uvođenje tehnologije na gol-crti, nakon što je Europskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj tijekom utakmice između Ukrajine i Engleske domaćinima nije bio dosuđen evidentan pogodak, kada je lopta nakon udarca ukrajinskog reprezentativca Marka Devića za nekoliko centimetara prešla gol-crtu.

- Tehnologija više nije alternativa, nego potreba – ustvrdio je tada Blatter.

Navijači su godinama pozivali na uvođenje tehnoligije, koja će ukloniti faktor ljudske pogreške, koji se, primjerice, dogodio na spomenutom ogledu Ukrajine i Engleske. Dakako, ideja uvođenja tehnologije imala je i mnoge protivnike. Jedan od njih je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michael Platini, koji preferira sustav sa petoricom sudaca, koji je bio primijenjen na Europskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj. Platini je svejedno prognozirao da će u FIFA-inim natjecanjima sustav s tehnologijom na gol-crti dobiti zeleno svjetlo.

Nogometne asocijacije, poput UEFA-e, i dalje mogu odlučiti hoće li u svojim natjecanjima koristiti tehnologiju ili ne.

Linker
18. svibanj 2024 02:59