NEOČEKIVANI NEPRIJATELJ

POGLEDAJTE KAKO UOČI 'DANA D' IZGLEDA 'DAVOROVA HRVATSKA' Šuker neće biti izabran jednoglasno, evo gdje je došlo do podjele!

HNS Izborna Skupština u petak u podne, ali idilu izbora mogla bi pokvariti gripa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. prosinac 2017. 15:40

Izborna Skupština HNS-a je u petak u podne u hotelu Sheraton, Davor Šuker jedini je kandidat za predsjednika, ali ovaj put neće biti izabran jednoglasno. Iako od 2010. i bitke za Rusanovu Vlatka Markovića i Igora Štimca nije bilo borbe i napetosti glasovanja, ovom prilikom postoji oporba čiji frontmen Dario Šimić nije uspio ući u službenu utrku, ali dio zastupnika sigurno će glasovati protiv Šukera. To je, dakako, očekuje i od samog Šimića, kao predstavnika HUNS-a. No, potvrda Šukera nije upitna.

Podjele

Umjesto 59 delegata, koliki je puni saziv “nogometnog parlamenta“, vjerodajnice ima njih 56. Zašto? Nogometni savez Istarske županije te Nogometno središte Split toliko su se podijelili da nisu izabrali svoje ljude. Nitko nije imao većinu. Istrijani su imali pravo na jednog predstavnika, a Središte koje čine dalmatinski županijski savezi na dvojicu. Marko Erceg, predsjednik NS Splitsko-dalmatinski županije i koordinator Središta, kazao nam je:

- Šibenik i Zadar bili su za jednu opciju, Split i Dubrovnik za drugu. Eto, dogovora nije bilo.

Zagreb, 071017.
Hotel As.
Predsjednik HNS-a Davor Suker odrzao konferenciji za medije na kojoj je obznanio ime novog izbornika reprezentacije Zlatka Dalica.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Napravili smo provizorno, neslužbeno, kako bi tko mogao glasovati, iako su nam neki kazali kako je najbolje da ih uvrstimo u rubriku - upitni. Sjednica će biti otvorena izvještajem o financijskom planu, prvo bi trebao biti usvojen proračun za sljedeću godinu, a tek potom su točke o izborima, predsjednika, zatim i Izvršnog odbora, gdje 19 kandidata puca na 16 mjesta.

Neočekivani neprijatelj

Kako u HNS-u tvrde da sve rade po zakonu i da se ne bi trebali bojati Sportske inspekcije, mislite da u idili i bez briga čekaju Skupštinu? Prevarili biste se. Ured Saveza napao je neočekivani neprijatelj - gripa! Pod visokom temperaturom i na antibioticima na bolovanju su izvršni direktor Damir Vrbanović, tajnik Vlado Iveta i još pet djelatnika. Valjda su skupštinari zdravi, oni ionako ne stoluju u uredu Saveza.

No, vidjet ćemo u petak koliko se virus duboko infiltrirao među čelnicima hrvatskog nogometa. Možda na ulazu u Sheraton naprave brzi test na gripu, da se vidi tko je njome inficiran, a tko je pokupio bakteriju i jaču prehladu. Sve vodeće nogometne glave bit će na jednom mjestu, što ćemo ako ih pokosi? Zamislite vijest - cijela Skupština primljena na Hitnoj. Čak i opozicija!

Dakako, valjanost Skupštine i njezine rezultate treba potvrditi Ured državne uprave Grada Zagreba, nakon što se održi.

'NEMA ELEMENATA ZA PONIŠTENJE SKUPŠTINE' Napravili smo sve po zakonu, Statut je usklađen sa zakonom, Poslovnik sa Statutom

U HNS-u kažu da je po pitanju izborne Skupštine sve čisto. Vladu Ivetu, tajnika HNS-a, pitali smo za komentar navoda da Poslovnik o radu Skupštine HNS-a nije usklađen sa Statutom te da bi Sportska inspekcija mogla poništiti akt po kojem je Davor Šuker sazvao izbornu Skupštinu, što se pojavilo u medijima. Središnji državni ured za sport provodi inspekcijski nadzor nad HNS-om.

- Ne znam o čemu se radi. Iskreno. Mi nemamo nikakva saznanja o tome. Statut je usklađen sa zakonom, Poslovnik sa Statutom, sve se i tako radi po Statutu, Poslovnik je samo proceduralan za rad na sjednici - kazao je Iveta, a na tvrdnju da je HNS trebao uskladiti Poslovnik do 26. studenoga, odgovorio:

- Ali on je usklađen. Nije se imalo što usklađivati. Ništa se ne treba u njemu mijenjati, obuhvaća takvu materiju koja nije bila zahvaćena promjenama koje smo napravili u Statutu. Sastav Skupštine se uopće u Poslovniku ne spominje.

Način na koji se netko može kandidirati za predsjednika propisan je Statutom, ne Poslovnikom.

- Upravo tako, i Ured državne uprave Grada Zagreba i sama Sportska inspekcija ustvrdili su da je Statut usklađen sa zakonom.

Može li Sportska inspekcija poništiti akt sazivanja izborne Skupštine HNS-a?

- Može ako je nezakonit. No, mi smo sve napravili po zakonu. Uostalom, oni su nam sami naložili da sazovemo Skupštinu po tom istom Statutu koji su proglasili da je u redu.

Po vama nema elemenata za poništenje?

- Ja ih ne mogu naći. Već se nekoliko tjedana govori o tom poslovniku, a nitko nije rekao konkretno što to nije u redu.

Skupština je svakako u petak?

- Da. Naravno ako netko ne prekrši zakon i tako počini kazneno djelo. To je onda druga stvar, ukoliko netko zloupotrijebi položaj. Ali to govorim teoretski.

Mislite od strane države?

- Tako je.

Obično se u takvim situacijama brzo oglasi FIFA, nedavno se dogodilo Peruu i Španjolskoj, zbog miješanja politike u nogomet.

- Točno. I to su reagirali za puno manje stvari - zaključio je Iveta.

Linker
10. svibanj 2024 06:49