ŠOKANTAN POČETAK EURA

POTPUNI DEBAKL JEDNE OD NAJBOLJIH HRVATSKIH GENERACIJA Mlade vatrene zvijezde očajnim nastupom i serijom pehova otvorile EURO i lov na polufinale!

Loše je za mlade Vatrene počelo U-21 Europsko prvenstvo u Italiji i San Marinu. Izabranici Nenada Gračana u prvoj utakmici na stadionu u Serravalleu igrali su protiv opasne Rumunjske i susret završili teškim porazom od 4:1. Za Rumunje su zabijali Puscas, Hagi, Baluta i Petre, a Hrvatskoj je jedini pogodak donio izvrsni Nikola Vlašić. Vatreni igraju još dvije utakmice u skupini, protiv Francuske u petak u 21 h i protiv Engleske u ponedjeljak, također u 21 h.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2019. 19:36

RUMUNJSKA - HRVATSKA 4:1 (Puscas 11' p., Hagi 14', Baluta 66', Petre 90'+3' / Vlašić 18')

RUMUNJSKA: Radu - Manea, Nedelcearu, Pascanu, Stefan - Baluta, Cicaldau - Man (od 84. Olaru), Hagi, Ivan (od 72. Coman) - Puscas (od 89. Petre)

HRVATSKA: Posavec - Uremović, Benković, Katić, Sosa - Šunjić - Halilović (od 77. Murić), Brekalo (od 14. Bradarić), Moro (od 68. Ivanušec), Vlašić - Jakoliš

SERRAVALLE. Stadion San Marino - 4.800 gledatelja; Sudac: Bobby Madden (Škotska);

Rumunjska je posve zasluženo pobijedila Hrvatsku na startu Eura. Uvjerljivo, poraz je baš gadan, ima obrise prave katastrofe. Jesu bili bolji Rumunji, ali ipak ne baš toliko. No momci Mirela Radoia bili su nadmoćni većim dijelom utakmice, iskoristili su sve greške Gračanove momčadi, i treba im jednostavno čestitati.

Ova generacija im je očito talentirana, ako ćemo skroz iskreno, pokazala je da je talentiranija od naše. Hrvatska je sve ipak izgubila na samom startu, jer su Gračanovi momci ušli u utakmicu totalno dekoncentrirano i zbunjeno. Ipak, još ništa nije gotovo, ne treba koplje baciti u trnje. Iako su se naši dečki ovim porazom udaljili od polufinala, ima još šanse. Ako su pravi vratit će se protiv Francuske i Engleske. U ovoj skupini sve se može zakomplicirati, tko zna - možda Olimpijske igre još nisu izgubljene. Treba vjerovati, zašto ne?

Naravno, nakon onog što smo vidjeli, ne možemo kazati da smo prevelikli optimisti. Prije bi se moglo očekivati da ćemo izgubiti i od Francuza i Engleza, nego da ćemo se vratiti. No, možda nas Gračanovi dečki ipak demantiraju, to im želimo od sveg srca. Možda je ovo bio samo loš dan.

Screenshot

Minivatreni su na početku utakmice izgledali kao Alisa u zemlji čudesa. Što im se samo sve događalo u tim trenucima. Prvo je već nakon nekoliko minuta pobjegao Puscas, nije nešto posebno dobro pucao s dvanaestak metara iskosa, ali Posavec je odmah navijestio da to neće biti njegov dan. Lopta mu je prošla kroz noge, ali nekako ju je ipak uspio uhvatiti na gol-crti. Bio je to uvid u ono što je slijedilo... A to je bilo loše.

Prvo je nakon jednog centaršuta lopta pogodila u ruku Filipa Benkovića. Škotski sudac nije odmah pokazao na jedanaesterac, ali je hrvatskog stopera izdao VAR. Rumunji su tako poveli, a minutu nakon toga dogodila se puno veća neugoda. Zbog ozljede je morao izaći jedan od naših najboljih igrača, A reprezentativac Josip Brekalo, umjesto koga je ušao Domagoj Bradarić.

Tri minute prije izlaska Brekalo je sam sjeo na travnjak, pretpostavljali smo da nije dobro. A nakon dva šoka uslijedio je i treći. Rumunji su stigli do drugog pogotka. Nesigurni Posavec promašio je jednu loptu, 'odzujao' je u prazno, Puscas je pucao glavom, Benković je nekako odbio loptu, ali natrčao je Hagi i iz blizine pogodio mrežu. Taj pogodak smo primili s igračem manje, jer Bradarić u tom trenutku još nije ušao u igru.

Screenshot

Tada se činilo da će nas Rumunji unakaziti. Ako bismo napisali da je hrvatska obrana nalikovala na švicarski sir, uvrijedili bismo - švicarski sir. Posebno desna strana, gdje ništa nije štimalo. Alen Halilović nije se vraćao u defenzivu, pa je tako na širokom prostoru ostavljao samog Filipa Uremovića koji ionako nije bek nego stoper.

Uvijek su uglavnom dva rumunjska igrača dolazila na Uremovića, rumunjski lijevi bek Stefan bez problema je prolazio, valjda nikada u svojoj karijeri nije toliko probio bok. Kad se još nadoda da je i naš stoperski par imao dosta problema, bilo je zaista teško gledati kako je svaki rumunjski napad predstavljao opasnost.

Niti sredina travnjka baš nije adekvatno funkcionirala, često je Šunjić ostajao na vjetrometini. Ipak, na kraju nije sve u tom prvom dijelu bilo tako crno, jer je Nikola Vlašić bio u formi. Smanjio je nakon oduete lopte, solo prodora i jakog udarca, a nakon duplog pasa s Morom skoro je i poravnao. No, do kraja prve dionice, Rumunji su ipak imali nešto više prilika, makar i neke hrvatske nisu bile loše.

Screenshot

U rumunjskom kodu počelo je i drugo poluvrijeme, iz slobodnog udarca Hagi je pogodio gredu, nakon toga uzvratio je Jakoliš, ravno u Radua. U drugom dijelu nije bilo toliko prilika kao u prvom, no nije djelovalo da se Hrvatska može vratiti. A kad jer je pogriješio Borna Sosa, znali smo da je gotovo priča je bila zaključena. Na kraju je još malo Rumunjima pomogao VAR i eto, ružno je ispalo, 'Suzy Quatro'.

VIDEO: Filip Ožbolt

-------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - GOL JE PRIZNAT! Čak tri minute trebalo je sucima za procjenu je li tu bilo zaleđa... na kraju je škotski sudac pokazao na centar i zapečatio današnji debakl mladih Vatrenih.

Screenshot

90' - GOL! Petre je zatresao mrežu, ali škotski sudac pregledava snimku da vidi je li tu bilo govora o zaleđu... Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednja zamjena i kod Rumunja. Umjesto Puscasa ušao je Petre.

88' - Ipak ništa ni od toga... Pucao je Murić jako i precizno, no sjajni rumunjski vratar Radu brani i taj pokušaj!

87' - Sjajna solo-akcija Ivanušeca! Sjurio se prema vratima Rumunja, a na samome rubu šesnaesterca srušio ga je Nedelcearu.

84' - Druga zamjena kod Rumunja. U igri je Olaru umjesto Mana.

77' - Posljednju zamjenu koristi Gračan. Izašao je Alen Halilović, u igri je Robert Murić.

73' - Prvi put mijenjaju Rumunji. U igri je Coman umjesto Ivana.

72' - Šansa za Hrvatsku. Odvažio se još jednom Jakoliš iako je imao slobodnog Uremovića, a rumunjski vratar lako hvata taj šut.

69' - Druga zamjena kod Vatrenih. Ušao je Luka Ivanušec, izašao je Nikola Moro.

66' - GOL! Sosa je teško pogriješio i doslovno dao loptu u noge Baluti koji spremno prihvaća taj poklon i pogađa za 3:1.

Screenshot

63' - Velika šansa za Vatrene! Jakoliš je primio jednu povratnu na vrhu šesnaesterca i pucao iz voleja, a rumunjski vratar brani taj udarac! Neće pa neće...

58' - Rumunji se ponovno dižu i prijete u naletima... Hagi i Puscas su napravili puno problema našima u šesnaestercu, uspjeli su to Vatreni raščistiti, no na odbijanac je naletio Baluta i snažno opalio, srećom otišlo je preko grede!

54' - Uhh, ovo je bilo blizu... Hagi je iz slobodnjaka s vrha šesnaesterca zatresao gredu!

Screenshot

50' - Prilika za Vatrene. Moro je pucao s vrha šesnaesterca, ali nije tu bilo veće opasnosti, završila je lopta u bloku.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u San Marinu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Šokantan početak Eura za Vatrene! Mladi hrvatski reprezentativci su bolje ušli u susret, no onda se dogodio nevjerojatan peh. Benkovića je jedna zalutala lopta pogodila u ruku, a škotski je sudac nakon pregledavanja VAR snimke pokazao na 'bijelu točku'. Samo tri minute poslije nakon pogreške hrvatskog vratara Hagi je zatresao mrežu za 2:0, ali pehovima ni tu nije bio kraj - ozlijedio se ponajbolji nogometaš Vatrenih Josip Brekalo i morao je izaći iz igre. Međutim, Vatreni se ne predaju i u 18. minuti Vlašić prihvaća jednu loptu na sredini terena, a zatim majstorskim udarcem pogađa za smanjenje vodstva. Do kraja prvoga dijela mogli su mladi nogometaši i izjednačiti, no nedostajalo je sportske sreće.

VIDEO: Filip Ožbolt

45' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

41' - Još jedna prilika za Hrvatsku! Halilović je izveo slobodan udarac koji je sam izborio, bio je to odmjeren i precizan šut, ali otišla je lopta malo iznad grede...

38' - Ne daju se Vatreni! Sada je Halilović izveo slobodnjak, bio je to dobar centaršut u peterac, ali rumunjska je obrana uspjela raščistiti tu situaciju.

33' - Pascanu je dobio žuti karton zbog povlačenja Jakoliša za dres u trenucima kada je hrvatski napadač prijetio povesti kontru.

24' - Šansa za Hrvatsku! Jakoliš je primio loptu u šesnaestercu, lijepo je pričekao i poslao povratnu do Šunjića koji puca isprve, ali udarac je završio u bloku.

22' - Prvi žuti karton dobio je Marin Jakoliš zbog prekršaja.

20' - Kakva je ovo šansa bila! Vlašić i Moro odigrali su dupli pas i izbacili pola obrane Rumunja, a zatim je Vlašić sjajno gađao, no - mora se priznati - rumunjski je vratar fenomenalno skinuo njegov šut!

18' - GOOOL! Jakoliš je ukrao jednu loptu na sredini terena, zatim ju je uzeo Vlašić, sjurio se prema golu i majstorski pogodio s dvadesetak metara za 2:1! Kakva golčina Nikole Vlašića!!!

Screenshot

14' - Gračan je prisiljen na prvu zamjenu. Umjesto Brekala u igri je Domagoj Bradarić.

14' - GOL! Posavec je 'zaplivao' u prazno, Puscas je pucao glavom po golu, a naši su braniči uspjeli očistiti to s gol-linije... međutim, na odbijanac natrčava Hagi i pogađa praznu mrežu! Nije moglo gore početi...

Screenshot

13' - PEH ZA PEHOM! Ozlijedio se Josip Brekalo i neće moći nastaviti susret... šepajući je izašao iz igre.

11' - GOL! Siguran realizator je George Puscas. Lopta u jednu stranu, Posavec u drugu... Kakav peh na otvaranju Eura!

Screenshot

10' - JEDANAESTERAC ZA RUMUNJSKU! BENKOVIĆ JE NEHOTICE IGRAO RUKOM, A ŠKOTSKI JE SUDAC NAKON PREGLEDAVANJA SNIMKE POKAZAO NA 'BIJELU TOČKU'...

Screenshot

9' - VAR PROVJERA JEDANAESTERCA! ČEKA SE ODLUKA ŠKOTSKOG SUCA! BENKOVIĆ JE IGRAO RUKOM...

6' - Odvažio se i Hagi s oko 25 metara, bio je to šut u okvir vrata, ali samo za statistiku... Posavec lako hvata njegov udarac.

5' - Kakav furiozan početak! Brekalo je isprobao svoj udarac s dvadesetak metara, lijepo je to izgledalo, no šut je prošao malo pored vratnice!

3' - Odmah uzvraćaju Rumunji! Puscas se izborio za udarac i pucao pored Katića, a Posavec uz manje poteškoće brani taj udarac! Lopta mu je prošla ispod nogu, ali dobro se snašao Hajdukov vratar...

2' - Šansa za Vatrene! Vlašić je poslao povratnu za Šunjića koji šutira s dvadesetak metara, ali od bloka lopta odlazi u korner. Sjajan početak naših!

1' - Počela je utakmica u San Marinu. Ajmo, Vatreni!!!

-------------------------------------------------------

18.25: Igrači su istrčali na travnjak stadiona u Serravalleu. Glavni sudac je Škot Bobby Madden. Izvedene su himne obiju reprezentacija i sve je spremno za početak! Sretno, Vatreni!!!

18.20: Pomoćni trener Daniel Šarić izjavio je uoči susreta:

"Atmosfera je jako dobra, izboren je ciklus na kojemu Hrvatska već dugo nije bila. Dečki su iznimno motivirani, svi su spremni. Bilo je određenih problema, ali liječnička je služba odradila jako dobar posao i na teren izlazimo s najboljim mogućim sastavom. Rumunjska je vrlo ozbiljna ekipa, ali dobro smo ih proučili, imamo i mi svojih kvaliteta. Pripremili smo se i nadamo se dobroj utakmici i dobrom rezultatu."

Velika Gorica, 190219.
Hotel Garden Hill.
Okupljanje hrvatske nogometne U 21 reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv reprezentacije Italije.
Na fotografiji: Daniel Saric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

18.10: Stadion u Serravalleu je poput onog u Zaprešiću. Kao da ga je projektirao isti arhitekt. Naime, tribine su postavljene 'obrnuto', tako je ona glavna gdje su VIP i novinarska mjesta pod žestokim udarom sunca koje se kreće prema zapadu. Onaj koji se toga dosjetio očito je mislio da će se utakmice igrati prijepodne. Vjerojatno nikad nije sanjao da će se na njegovom izumu jednog dana igrati utakmice Europskog prvenstva mladih. Sunce je jučer bilo u neviđenoj formi, udaralo je u novinarske i ostale glave koje su mu bile na putu, makar se utakmica igrala kasno poslijepodne, bilo je pakleno vruće. (piše: Davorin Olivari)

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group I - San Marino v Scotland - San Marino Stadium, Serravalle, San Marino - March 24, 2019  General view inside the stadium before the match   REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

18.00: Nenad Gračan će izvesti sastav koji je najavljen, dakle Filip Benković i Nikola Katić bit će stoperski par. Benkovićev sitni problem sa stopalom više ne postoji, a Katić će igrati s maskom. Za one koji su možda propustili, Nikola je slomio nos na prijateljskoj utakmici s Danskom u Puli, kod jednog sudara s glavama. U prvom trenutku izgledalo je loše, ali na koncu je sve ispalo dobro, nos je namješten, pa će pouzdani Gračanov stoper biti spreman za otvarajuću utakmicu prvenstva. Benkovića je pak mučilo stopalo, ali problem je riješen, tako da izbornik može računati na najbolju stopersku varijantu. (piše: Davorin Olivari)

17.30: Objavljeni su službeni sastavi. U momčadi mladih Vatrenih nema iznenađenja, izbornik Nenad Gračan na travnjak će poslati trenutno najjaču moguću postavu.

17.00: Pogledajte 'zagrijavanje' rumunjskih navijača uoči utakmice s našim mladim nogometašima:

VIDEO: Davorin Olivari

Linker
20. travanj 2024 09:04