Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
ROTIRANJE I OBNOVA ROSTERA

POTPUNI RASPAD ŠAMPIONSKE RIJEKE I NOVI POČETAK Veliki šef je već nagovijestio kako će se graditi nova momčad, Matjaž Kek zamolio samo jednu stvar

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. prosinac 2017. 09:15

“Radovi u tijeku”. Takav bi natpis ovih dana mogao osvanuti na Rujevici gdje je u nedjelju spuštena rampa na onaj natjecateljski dio, što automatski znači da svjetla reflektora s travnjaka skreću na urede. Pred sportskim direktorom Srećkom Juričićem i njegovim zamjenikom Ivanom Manceom slijedi još jedan intenzivan period traganja za igračima, odnosno crtanja igračkog rostera koji će, prema svim najavama, doživjeti osjetne promjene.

Odlaske je prvi najavio Florentin Matei, Rumunj velikog potencijala kojeg na Rujevici ni približno nije realizirao, ali i igrač koji nije bio u najužim Kekovim planovima. Za razliku od njega, puno veći udarac za riječke ambicije bit će već gotovo sigurni odlasci Marija Gavranovića i Marka Vešovića. Prvog se gotovo cijeli jesenski dio sezone povezuje s Dinamom, čiji bi igrač formalno trebao postati s početkom prijelaznog roka iako su se navodno pojavili još neki interesenti za njegovim uslugama, dok bi drugi već ovih dana mogao postati novi igrač Legije iz Varšave.

I na njima priča gotovo sigurno neće stati. Interes postoji i za kapetanom Matom Malešom, još od ljeta je aktualan izlazni transfer Filipa Bradarića (Bologna?), portugalski mediji puno su pažnje posvetili interesu Sportinga za Josipa Mišića, a interes iz Njemačke i Francuske postoji i za Eleza, Župarića, transferu se nada i Gorgon...

Zadržati kompaktnost

Iako nije spominjao imena, interes za mnogim igračima potvrdio je i Matjaž Kek.

- Koliko znam upita ima, a sad kako se to rješava... Neki su otišli samovoljno, neki će otići, bit će prometno, no treba imati na umu da smo na pola sezone, izuzetno je bitno da se zadrži kompaktnost - rekao strateg Bijelih uoči posljednje ovogodišnje utakmice protiv Rudeša, vjerojatno i sam itekako svjestan da će se u siječnju ponovo naći na početku puta stvaranja jake Rijeke.

Doduše, na neki način taj je put počeo već prošlog ljeta, odnosno ove jeseni. Još u ljetnom prijelaznom roku se očekivao odlazak puno više igrača nego što se to dogodilo, ali Miškovićeva odluka o napadu na Europu, u kombinaciji s ponudama koje nisu zadovoljile riječke apetite, rezultirali su ostankom nekih koji bi na proljeće mogli zaigrati u novim klubovima.

Na Rujevici će na pitanje o izlaznim transferima često reći da će poštivati tržište, odnosno da će sve ovisiti o ponudi i potražnji za njihove igrače, ali pritom neće spuštati letvicu potraživanja. Imaju svakako i razloga za takvo razmišljanje, odigrala je Rijeka dobre utakmice na europskoj pozornici zbog čega pad vrijednosti, kod većine, ipak nije drastičan.

U svakom slučaju, zimski prijelazni rok bit će svakako intenzivan, pogotovo što počinje 18. siječnja, a završava tek 15. veljače, odnosno pet dana nakon početka proljetnog dijela sezone. Naravno, na Rujevici se nadaju da će glavnina kadra biti definirana do polaska na pripreme u Portugal iako dosadašnja iskustva sugeriraju da bi i ulazni i izlazni mercato mogli trajati do posljednjih trenutaka.

Davanje domaćeg štiha

S izuzetkom Gavranovića i Vešovića, uz sve druge igrače stoji poveći upitnik kada je riječ o odlascima budući da su s Rijekom vezani ugovorima, a upravo će o njihovim transferima ovisiti i eventualni dolasci. Doduše, zimski prijelazni rok mogao bi biti prilika za kompletni remont i početak nadogradnje momčadi koja će iduće sezone ponovo biti konkurentna u utrci za naslovom prvaka.

Uostalom, Rijeka je najbolje sezone imala u prijelaznim rokovima s velikom fluktuacijom igrača, dovoljno se prisjetiti ljeta koje je prethodilo šampionskoj sezoni tijekom kojeg su otišli Lešković, Močinić, Vargić, Balaj, Samardžić, Roshi, Brezovec… Naravno, iluzorno je očekivati da se u svakom prijelaznom roku može dovesti jednog Ristovskog ili Andrijaševića, odnosno praktički zabadava dobiti igrača koji će raditi osjetnu razliku za HNL okvire, ali odabir tijekom ljeta je pokazao da na Rujevici imaju plan kako ponovo biti konkurentni.

Heber, Pavičić, Puljić i Punčec već su pokazali opravdanost svog dovođenja, neke zanimljive karakteristike pokazali su i Acosty odnosno Mavrias, što bi uz neke koji će sigurno ostati, odnosno poneko ciljano pojačanje, trebalo predstavljati bazu za stvaranje nove Rijeke. Tu je bitna i Miškovićeva priča o davanju domaćeg štiha momčadi što sugerira da bi dio darovitih igrača iz juniorske momčadi moglo doći još malo bliže prvoj momčadi.

Rijeka je, u svakom slučaju, na novom početku, a Matjaž Kek u još jednoj misiji stvaranja momčadi koja će se boriti za najviše domete. Ona koja je osvojila dvostruku krunu ove će jeseni otići u povijest, a Kek tražiti neke nove figure s kojima će pisati klupsku povijest.

Linker
10. svibanj 2024 22:58