PORAZNA STATISTIKA

Povijest nudi oprez: U zadnjih pet dvoboja primili smo tri, ali dali samo četiri gola!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. studeni 2013. 23:04

Maksimir je nekad bio neosvojiva utvrda, u zadnjim je kvalifikacijskim ciklusima malo izgubio tu svoju 'čvrstinu’. Međutim, još je uvijek, vjerujemo, dovoljno jak da slomi koplja Islanđanima i Hrvatsku gurne u raj.

Dakle, u dosadašnjih 40 utakmica kvalifikacija i dokvalifikacija koje smo igrali u Maksimiru, ubilježili smo 28 pobjeda, devet remija i samo tri poraza. Poznata tri, od Engleske, Škotske i Belgije. I efikasnost nam je na visokoj razini, zabili smo u tim utakmicama 85 golova, što znači da smo iznad prosjeka od dva gola po susretu. Primali nismo mnogo, samo 24 gola, od toga smo u čak 25 utakmica ostali netaknute mreže. Osam puta smo primili jedan gol, šest puta dva, a jednom, od Engleza četiri. Ukupno bismo, znači, svakako trebali biti optimisti, ukupna maksimirksa statistika trebala bi nam biti jaki vjetar u leđa. Ali, ima zamki...

Recimo, samo četiri puta dosad nismo zabili gol u Maksimiru, no, čak tri puta u zadnjih 10 susreta. Bez primljenog pogotka izvukle su se Grčka, Turska i Škotska. U tih 10 utakmica srušili smo bogati prosjek postignutih golova, zabili smo suparnicima samo 13 puta, od toga Malti i Izraelu po tri. A ako gledamo zadnjih pet utakmica, što je možda bolji pokazatelj, jer se tiče uglavnom istih igrača koje u momčadi ima i Niko Kovač, onda je statistika još poraznija, dapače, negativna. Turskoj, Makedoniji, Srbiji, Škotskoj i Belgiji uspjeli smo zabiti ukupno samo četiri gola! Iako smo ih pritom primili tri, definitivno, nije ohrabrujuće. Izrael, Malta, Kazahstan, Andora, Estonija, to su momčadi 'niže klase’ kojima smo u zadnje vrijeme zabijali više od jednog gola. Od ozbiljnijih momčadi to smo uspjeli napraviti Srbiji, pa onda još 2009. Ukrajini, prije toga Makedoniji 2007., Engleskoj 2006. Dobro, možda se pokaže da Island, ipak, nije toliko ozbiljan i da je Maksimir, ipak, još uvijek dovoljno dobro utvrđen.

Spomenimo za kraj da smo šest puta u tih 40 utakmica zabili više od tri gola. Dvaput smo 'uvaljali’ sedam, Estoniji i Andori, a četiri puta 'četvorku’. Ukrajini, Belgiji, Andori i - Islandu.

Linker
19. svibanj 2024 03:37