Goran Mehkek / CROPIX
MAKSIMIRSKA SVLAČIONICA

POVRATNIK U PRVU MOMČAD DINAMA Bio je na listi za odlazak s Maksimira, pao je u drugi plan kod Nenada Bjelice, a sada mu najavljuju ozbiljnu minutažu

TONGO DOUMBIA Dinamov veznjak pao je u drugi plan kod trenera Nenada Bjelice
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. rujan 2018. 21:40

Još samo prije nekoliko dana, u vremenu kad se prijelazni rok približavao kraju, Tongo Doumbia bio je igrač za kojeg se mislilo da će otići iz Dinama. Kao prodan ili posuđen igrač, svejedno. Čak se u nekim kombinacijama spominjao Osijek.

Sve je, zapravo, imalo logičnu podlogu; Doumbia je zadnji vezni, tu poziciju u formaciji Nenada Bjelice drži kapetan Arijan Ademi. Klub ga nije pustio u Lille, odbili su milijune za njega, potpisali s njim novi ugovor, znači Ari je kralj te pozicije u plavom dresu. Ako se ozlijedi i ne može igrati kako je igrao jučer, tu je onda ogromna perspektiva i već sad iznimno vrijedan i kvalitetan igrač Ivan Šunjić. Na putu je oporavka Nikola Moro, na njegove vrijednosti ne treba trošiti riječi. Čak i da Bjelica promijeni sustav momčad i zaigra s dva zadnja vezna, opet Doumbia neće biti u planu za udarni sastav. Dakle, bilo je sasvim realno predviđati da za Tonga u Dinamu neće biti previše prostora.

Tomo Ničota SN
Doumbia

Ni dobar ni loš

No Dinamo Doumbiju nije transferirao, nije ga ni posudio.

Kad je stigao u plavi dom, igrački CV malijskog reprezentativca izgledao je vrlo dobro. Doumbia je skupio 142 nastupa u prvoj francuskoj ligi, još je 33 utakmice igrajući za Wolverhampton upisao i u engleskoj drugoj ligi. Iza sebe je imao iskustvo igranja u Europskoj ligi (u sezoni 2011/12. s Rennesom), a zaigrao je i na Afričkom kupu nacija.

Dinamo se pojačao iskusnim igračem, pričalo se, pojedincem koji Modrima treba ponajviše - za Europu. Sama činjenica da je Doumbia godinama egzistirao na ozbiljnoj razini (Ligue 1, Championship) govorila je u prilog tome da je Dinamo vjerojatno upecao dobrog igrača.

Prošle sezone Doumbia je odigrao 32 utakmice za Dinamo, od toga 28 u HNL-u, ispred njega su po broju odigranih utakmica bili samo Livaković i Stojanović, isti broj imao je Soudani. Da nas sad pitate kakvi su dojmovi o njemu, odgovorili bismo onako kako to obično kažu naši Zagorci - ni vrit ni mimo. Niti je bio dobar, niti loš, nego onako - površan, osrednji, neodređen...

Vratio se protiv Lokosa

Nemamo odgovor na pitanje je li on igrač za ovaj Dinamo Nenada Bjelice. Dosta dugo bio je ozlijeđen, snašli su ga razni zdravstveni problemi, navodno ima najvećih s leđima, nije bio u punom treningu gotovo mjesec dana. Jasno je da se teško u takvim okolnostima izboriti za momčad, naročito kad ona dobro igra i kad je dobro posložena.

Ono što je zanimljivo, Doumbia je svoje najbolje utakmice za Dinamo odigrao protiv - Hajduka! Nije bio slab ni protiv Rijeke, Osijeka... Zapravo, što je protivnik bio jači, Malijac je bio bolji, što je sraz bio čvršći, što se teža bitka vodila u sredini travnjaka, Tongo je pokazivao da nije “samo tako” došao do onog CV-a koji ga je doveo u Dinamo. Imao je problema, a oni su se rađali većinom kada bi Dinamo probijao protivničke bunkere, čvrste obrane. Tu uglavnom nije imao rješenja, maštovitosti i ideje, gotovo je iritirao pogrešnim dodavanjima. Međutim, kad film odvrtimo unazad, Tongo je doveden da bude europsko pojačanje, dakle baš za utakmice koje su čvrste, jake, u kojima će njegova moć u destrukciji igre izaći na vidjelo. Kao u hrvatskim derbijima.

Bjelica ga dosad u pravim utakmicama nije uspio vidjeti, tko zna, možda mu se dopadne i možda Doumbia opet iskoči u prvi plan. Vratio se protiv Lokomotive, igrao je pet minuta. Kažu u Maksimiru da će nakon stanke početi dobivati sve veću minutažu, da trenira jako dobro, da je spreman za jake okršaje. Izgleda da za Doumbiju starta novi početak u Dinamu.

Linker
21. travanj 2024 08:03