VI-Images via Getty Images
PIŠE ROBERT MATTEONI

PRAVA ISTINA O TRANSFERIMA MODRIĆA, MANDŽE I DRUGIH HRVATSKIH ASOVA! Luka je sve dogovorio, Mandžu čeka zvjezdani status i najveća plaća u karijeri!

Puno se špekulira u Italiji o hrvatskim igračima, od Modrića, preko Mandžukića i Perišića, do Halilovića, Roga, Pjace i drugih
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. siječanj 2019. 18:55

Kada je bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter definitivno otišao niz dlaku operaterima prijelaznih rokova, oslobodio im je institucionalne okove. Kompromitirani predsjednik odobrio je ukidanje posebne regulacije za FIFA-agente 2015. godine. Umjesto licenciranih posrednika, koji moraju imati položen ispit i biti upisani u registar, posredničkim se poslovima mogao baviti tko je htio i stigao.

Jedna je od posljedica maksimalno intenziviranje tematika transfera, pa se o istima govori i piše svakog dana. Nekad je festival zanimljivosti oko fluktuacije igrača bio uokviren unutar termina prijelaznih rokova, s povremenim medijskim iskakanjima uoči starta. Danas je to prahistorija. Onog trenutka kada neki igrač potpiše za novi klub, gotovo istodobno započinju špekulacije gdje bi mogao otići u prvoj idućoj sesiji prijelaznog roka...

Medijsko ludilo, dakako, zahvaća i hrvatske nogometaše. Nije čudno jer je Hrvatska viceprvak svijeta, njeni su lideri stalno predmet medijskih špekulacija. Ovih dana fokus je na kapetanu Vatrenih, Zlatnoj lopti i najboljem igraču svijeta za 2018. godinu Luki Modriću te njegovu donedavnom reprezentativnom suigraču Mariju Mandžukiću.

Budući da je riječ o velikim igračima, koji su svojevrsne ikone aktualnih im klubova velikana, Real Madrida i Juventusa, logično je da svaka informacija u kontekstu njihova transfera ponajprije pali maštu navijača onih klubova koji se dovode u vezu s njima. Puno je tu izmišljenih informacija, potpuno pogrešnih tumačenja, a ne samo prijelaznom roku logičnih medijskih i inih špekulacija. Govoreći o igračima koji su ovako ili onako dovedeni u kontekst talijanskog nogometa, pokušali smo rezimirati realno stanje stvari glede aktualnih odnosno daljnjih tijekova njihove karijere. U prvom su planu, dakako, Modrić i Mandžukić, ali vijesti se odnose i na Perišića, Pjacu, Halilovića, Roga, pa i Josipa Mišića...

INTEROV PRESING NA MODRIĆA

Otkako je prošlog ljeta rođena ideja da se dovede Luku Modrića u Inter, ta je tema, s više ili manje intenziteta, kontinuirano na dnevnom redu talijanskih medija. Dakle, činjenica jest da je to bila opcija, doduše, više sugestivna nego realna. Inter je već duže u potrazi za jednim klasnim redateljem igre, što je, po treneru Lucianu Spallettiju, najveći manjak u njegovoj momčadi i ideji igre. Modrić je sjajnom izvedbom u Rusiji samo osvježio visoku vrijednost koju uživa u Serie A, kamo su ga prije dvije godine vrlo intenzivno stali zazivati navijači Milana. Jedan je od razloga što je Modrić odavno kazao da je kao dijete bio fan Rossonera, što je potvrdila i fotografija iz djetinjstva s trenirkom Milana.

Inter je dovodeći Šimu Vrsaljka razgovarao i o Modriću jer isti menadžeri brinu o oba igrača. Tako se rodila ideja da se Realovu veznjaku na pragu 33. godine ponudi uvjete koje bi teško netko razuman odbio. Problema su u tom poslu bila dva. Prvo da je bilo nerealno očekivati da bi se Florentino Perez odrekao i Modrića nakon što je prodao Ronalda u Juventus. Drugo je što je Inter računao na to da Modrićeva dob i zasluge mogu smekšati Pereza da ga pred kraj ugovora i karijere oslobodi odštete.

- Zamislite, oni ne samo da su htjeli jednog od naših glavnih igrača nego su kanili dovesti Modrića bez jednog eura! - grmio je Perez novinarima, kada je najavljivao i tužbu FIFA-i protiv Intera. Ona se i dogodila, ali je bila jalova jer nije bilo konkretnog dokaza da je Inter vrbovao igrača izvan pravila.

Modrić je nastavio odrađivati ugovor u Realu, uz jasnu i javnu poruku vodstva kluba da će mu ugovor, koji istječe 2020. godine, biti financijski prilagođen statusu najboljeg igrača SP-a, odnosno da će biti svrstan u grupu prve kategorije prihoda, u kojoj su kapetan Sergio Ramos i Gareth Bale. Koliko god je sezona Reala u kriznoj fazi, kao i Modrićeva potraga za najboljom formom, pitanje ugovora nije sporno. Ipak, u Interu se nadaju da bi te loše vibracije u Madridu mogle pospješiti akciju dovođenja Modrića u ljeto, zato su nastavili prije svega medijski presing.

Screenshot (Instagram)

Međutim Interove će želje vjerojatno ostati na razini želja. Između Reala i Modrića načelno je sve dogovoreno i on će vrlo skoro obnoviti ugovor, uz (najvjerojatnije) dodatnu godinu trajanja, odnosno do 2021. To, naravno, ne znači da će ostati na Bernabeuu do 35 i pol godina, odnosno završiti karijeru u Realu, kako mu je želja; sve ovisi o tome što će se dalje događati. Ono što je sigurno - jer to logika ugovora nalaže - Modrić se neće micati iz Madrida najmanje godinu dana. To opet sugerira da bi tek iduće zime eventualno mogao doći u obzir neki novi scenarij nastavka njegove karijere. Tada će imati 34 i pol godine i teško bi više mogao računati na izdašnije Interove ili neke druge slične ponude. Zato je bliža realnosti varijanta da bi Modrić, ako bude bio fizički integralan, svoju ozbiljniju fazu karijere mogao okončati u Real Madridu. Bez obzira na to što Perezova filozofija, barem zasad, nije sklona ostanku veterana. Kritike na taj račun mogle bi ga ponukati da tu politiku, lošu za imidž kluba, počne mijenjati možda baš od Modrića...

Split, 071007.

Nogometna utakmica 11. kola HNL Hajduk - Dinamo. Mario Mandzukic i Luka Modric slave pobjedu.

Foto : Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

MANDŽUKIĆ TOP PLAYER

Oko Marija Mandžukića, znano je, nikad nije dosadno glede špekulacija prijelaznog roka. Ove zime, možda i prvi put, nema glasina da bi jedan od omiljenih igrača milijuna navijača Stare dame mogao promijeniti sredinu. Ove se zime o Mandžukiću piše i govori samo u kontekstu produžetka ugovora i prigodnih financijskih okvira. Upravo se na iznose koji će pripasti hrvatskom napadaču potrošilo podosta tinte, većinom s potpuno pogrešnim relacijama. Da se podsjetimo, Mandžukić je u Juventus stigao u ljeto 2015. godine, za plaću od 4 milijuna eura plus bonusi.

Kako je tek u drugoj sezoni postao potpuno razigrani napadač ratnik i stubokom promijenio stav navijača prema njemu (dočekali su ga skepsom i neodobravanjem) i ocjene medija, čelnici Juventusa brzo su reagirali. Još za vrijeme druge sezone, u svibnju 2017. godine, pred finale Lige prvaka s Realom, produžio je Mandžukić ugovor za godinu dana (do 2020) i dobio osjetno povećanje plaće. Ona iznosi oko 5,5 milijuna eura neto plus bonusi.

Kako je Super Mario potom postao još obožavaniji među navijačima, a i trener Allegri i vodstvo kluba također ga maksimalno respektiraju, uz izvrsne rezultate koje Juve postiže, čelnici kluba ponudili su mu novo i trajnije vezivanje za torinski klub. Za razliku od Real Madrida, u Juventusu je stav prema senatorima potpuno drugačiji; oni se smatraju temeljnim faktorima svlačionice, reda i rada, imidža kluba, ali ih se vidi i kao ključnu pomoć mlađima da razviju ratnički i pobjednički duh Juventusa. Sukladno ogromnoj Mandžukićevoj popularnosti, koja je narasla i nakon sjajnog mu Svjetskog prvenstva, a poglavito prošle jeseni s izvanrednim učincima u dresu Juvea, sazrela je želja da Mandžukić potpiše ugovor do 2022, a možda čak i do 2023. godine.

U obje bi varijante to značilo da Juve veže svog napadača praktički do kraja “ozbiljne” karijere jer bi tada imao 36-37 godina. Po našim saznanjima, Mandžukiću ne bi bilo teško potpisati ugovor na tako dugo jer mu je u Juventusu vrhunski. Kako nam je i nedavno kazao, ondje je sretan i poštovan te uopće više ne razmišlja ni o jednoj drugoj opciji karijere. Ono što je međutim logično jest da igrač očekuje da financijski bude u tretmanu koji je prikladan statusu senatora, odnosno u kategoriji plaće koja bi bila u skladu s njegovim igračkim doprinosom.

Izuzmemo li Cristiana Ronalda, koji ima za Italiju nestvarnih 30 milijuna eura plaće, Mandžukić bi trebao biti u platežnom razredu sa 7-8 milijuna eura neto godišnje. Što je financijski okvir vrhunskog nogometaša na pragu 33. rođendana.

Rog će u Schalke ili Fiorentinu, Pjaca ne ide iz Firenze

U drugim slučajevima hrvatskih nogometaša koji imaju sporan statusa zasad još nema definiranih novosti. Ivan Perišić do ljeta će sigurno biti igrač Intera jer Milanezi niti traže lijevo krilo, niti mogu zbog financijskog fair playa ulaziti u investicije. Što će biti naljeto, to je druga stvar. Mogućnost da Perišić ode postoji, no nije baš tako uvjerljiva. Pitanje je kakve će imati ponude u ljetu u kojem će imati 30 i pol godina, pogotovo iz jedine destinacije koja ga je privukla, Premiershipa. Perišić ima ugovor s Interom do 2022. godine, zarađuje oko 5,5 milijuna eura neto plus bonusi.

Sasvim je sigurno da će Napoli, nakon dvije i pol godine, privremeno napustiti Marko Rog. Napoli ne želi prodati mladog hrvatskog igrača, nego ga samo posuditi do lipnja. Do bitno ograničava krug klubova koji su ga voljni razigrati u proljeće. Na stolu su mu dvije opcije - Schalke 04 i Fiorentina. Rog je taj koji će odlučiti koju će izabrati.

Marko Pjaca ostaje u Fiorentini, unatoč slabijem učinku od očekivanog prošle jeseni te unatoč dolasku napadača Muriela i, posljedično, vjerojatnoj manjoj minutaži za Pjacu. Juventus bi ga želio prodati, ali da bi postigao željene okvire cijene (18-20 milijuna), jedina su opcija engleski klubovi. Zato se u medijima promovira priča o interesu Claudija Ranierija i Fulhama, no Pjaca ne želi otići iz Firence. Jednostavno, osjeća da će revitalizaciju karijere doživjeti u Fiorentini te će ovog proljeća to nastojati i dokazati na terenu.

Linker
18. travanj 2024 10:25