Foto: Goran Mehkek / CROPIX
TOMO NIČOTA IZ SLOVAČKE

PREKO TRNAVE DO ZVIJEZDA: VRIJEME JE DA OVA GENERACIJA DINAMA RAZBIJE 'PROKLETSTVO' Treba izbjeći dramu protiv Fenera i Anderlechta!

EUROPSKA LIGA Dinamo kod Spartaka traži ishod koji ga vodi prema prezimljavanju u Europi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. listopad 2018. 19:36

Već smo možda svi zajedno dosadni s tom pričom o europskom proljeću, s tim “prokletim podstanarom” koji već pola stoljeća stvara gljivice na maksimirskim zidovima. Što god poduzeli, kakvim ga god sredstvom pošpricali, nikako da se povuče i potpiše kapitulaciju.

Bio je Dinamo već blizu, možda i bliže nego što je sad, trebao mu je jedan gol, trebala mu je još koja minuta ili centimetar, kako u kojem slučaju. No, malo kad je Dinamo izgledao tako zrelo, dobro i sigurno, kao da mu taj konačan cilj ne može promaknuti, kao što izgleda danas.

Kad bismo ovoj utakmici trebali dati neki naziv ili naslov, prozvali bismo je “Preko Trnave do zvijezda”. Jer, u Slovačkoj večeras Dinamo može napraviti još jedan korak prema drugom krugu, prema prezimljavanju u Europi. Doista, kad ovako razmišljamo, ne znamo postoji li taj izraz i u kojem drugom jeziku osim hrvatskoga...

No, vratimo se na teren u Trnavi. Kad su izvučeni parovi skupina Europske lige, “papirnata” vrijednost gurala je u prvi plan Fenerbahče i Anderlecht kao najteže suparnike, dok je Spartak u tim računicama doživljen kao ipak najlakši zalogaj. Naravno, računice su često u nogometu jedno, a ishod na travnjaku drugo, međutim jedna se početna kalkulacija ipak pokazuje točnom.

Dakle, od prvoga dana bilo je jasno da bi s 10 bodova Dinamo već mogao slaviti prolaz skupine, a okvirni je plan glasio: u prve dvije utakmice četiri boda, pa u dvije protiv Spartaka još šest. Time se izbjegava drama u finišu, protiv Fenera i Anderlechta. U prve dvije utakmice plan je premašen, Dinamo ima puni ulov, sjajnu gol-razliku i luksuz da s četiri boda protiv dečki iz Trnave osigura to čuveno proljeće. Sad “samo” treba uzeti ta četiri boda.

Imaju Nenad Bjelica i Dinamo taj privilegij da ne moraju pobijediti, mogu biti mirni i strpljivi, već bod iz Slovačke bio bi sjajan ulov koji bi omogućio meč-loptu za dva tjedna u Maksimiru. Ima Bjelica određenih problema, pogotovo sa zadnjom linijom koja nije idealna, ali zašto Lešković i Perić ne bi baš u Trnavi odigrali utakmicu života?

Trebat će biti koncentrirani, trebat će paziti, pogotovo na prekide, jer Spartak nije bezopasna momčad. Daleko od one spomenute “papirnate procjene” nakon ždrijeba. Bit će puno posla večeras, morat će se Modri dobro oznojiti, ali isplati se. Pobjeda donosi veliko slavlje, veliki korak naprijed, veliku šansu da Dinamo pred punim Maksimirom zapečati sudbinu tome prokletstvu.

Bjeličin napad, u velikoj formi, sigurno će imati neku priliku, puno je tu igrača koji mogu jednim potezom riješiti utakmicu. Ne sumnjamo da će i večeras doći u poziciju da riješe Spartak. Jedan, samo jedan gol, može donijeti sve. Treba znati, imati na umu, da nitko Spartaku u Trnavi u Europi ove godine nije zabio više od jednog gola, ne mora ni Dinamo, jedan može biti dovoljan.

Dinamo, da zaokružimo, djeluje kao momčad prepuna samopouzdanja, momčad koja uopće ne misli da može izgubiti ovakvu utakmicu, momčad koja uživa u ovoj europskoj jeseni i uvjerena je da će doživjeti i proljeće. Uvijek se može dogoditi da se oklizne, izgubi utakmicu, imaju Modri bodovni saldo koji kaže da ni to ne bi bila drama. Međutim, znamo i da bi takav rasplet vratio neke stare frustracije i sumnje, da bi se javili imperativi i pritisci, zato je večeras važno ne izgubiti. Zbog atmosfere i idućih utakmica, nema nikakve dvojbe da put do zvijezda Modre vodi preko Trnave. Ovdje bi se večeras mogao stvoriti mit o generaciji koja je srušila mit. Predzadnje poglavlje, zadnje neka ipak ostane za Maksimir!

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
07. svibanj 2024 17:47