Todd Boehly

 JAVIER ROJAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Javier Rojas/Zuma Press/Profimedia
MILIJARDE NA STOLU

Abramoviču nakon trovanja prodaju klub: Ovo je glavni favorit navijača u nogometnoj transakciji godine!

Mediji na Otoku tvrde da će glavnu riječ voditi aktualna direktorica Marina Granovskaja...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. ožujak 2022. 06:12

Roman Abramovič, ruski oligarh i vlasnik engleskog Chelseaja, bio je otrovan prilikom početka pregovora između Ukrajine i Rusije u Kijevu 3. ožujka. On se dragovoljno javio kako bi posredovao između dvaju strana, s obzirom na svoje židovsko porijeklo i veliku židovsku zajednicu u Ukrajini.

Navodno je manja doza otrova trebala poslužiti samo kao upozorenje.

- Nismo identificirali supstancu. Ne znamo tko stoji iza napada, no čini se da je meta bio Roman Abramovič - rekao je izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom za The Financial Times.

Kako je rekao Abramovičev predstavnik, Chelseajev dugogodišnji gazda osjetio je određene simptome nakon konzumacije čokolade i vode. On i dva člana ukrajinskog pregovaračkog tima imali su crvenilo u očima koje su bile suzne i bolne, a na licu i šakama im se gulila koža. The Guardian je čak izvijestio kako je Abramović oslijepio na nekoliko sati, a da mu je liječnička pomoć ukazana u Turskoj.

image

Roman Abramovič

GRIGORIY SISOEV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Grigoriy Sisoev/Sputnik/Profimedia

The Wall Street Journal je objavio da se vjeruje da su navodni napad na Abramoviča organizirali ruski tvrdolinijaši koji su htjeli sabotirati pregovore. Rusija je pak ustvrdila da Abramovič nije otrovan...

A Abramoviča taj slučaj očito nije pokolebao, već je i dalje aktivan u pregovorima Ukrajine i Rusije. Ruski je milijarder u utorak viđen u Istanbulu na novoj rundi pregovora sukobljenih strana koje je ugostio turski predsjednik Erdogan.

Navodno je Abramovič bio uključen u razgovore o osiguravanju humanitarnih koridora za evakuaciju Ukrajinaca, kao i o dovođenju drugih zemalja za pregovarači stol.

Inače, na pregovorima u Turskoj ostvaren je dosad najznačajniji napredak. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ponovio je riječi turskog predsjednika Erdogana da 'rat mora završiti što prije' te je izrazio nadu da će o težim pitanjima u budućnosti razgovarati ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije...

I dok svijet zabrinuto prati zbivanja oko Ukrajine, navijači Chelseaja pozorno motre razvoj događaja oko prodaje kluba. Poznato je da je britanska vlada u sklopu sankcija oduzela Abramoviču svu imovinu i zamrznula poslovanje. Zahtijevana je i prodaja kluba zbog njegove povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Pritom je Bluesima omogućeno koliko-toliko normalno funkcioniranje, odnosno sudjelovanje u natjecanjima, dok aktualnom vlasniku nakon prodaje ne smije pripasti niti jedna funta.

Abramovič je još ranije objavio kako će sav prihod od prodaje kluba ići žrtvama rata u Ukrajini, no on je isključen iz samog procesa prodaje. Banka Raine Group izabrana je za glavnog posrednika, a četiri od 10 ponuda ušlo je u uži krug. Glavni kandidati za preuzimanje Chelseaja su konzorcij Todda Boehlyja, konzorcij Sir Martina Broughtona, obitelj Ricketts i Stephen Pagliuca. Navodno je u užem izboru još jedna ponuda, no ona zasad nije poznata javnosti.

Navijačima se najprihvatljivijom čini ponuda Todda Boehlyja, kojem je fokus na povezivanju s navijačima i moderniziranju kluba. Boehly je američki biznismen, investitor i suvlasnik tvrtke Eldrige Industries. Jedan je od suvlasnika MLB ekipe Los Angeles Dodgers i WNBA momčadi Los Angeles Sparks, a nedavno je kupio udio u LA Lakersima, te je još 2019. pokušao kupiti Chelsea, ali njegova ponuda od tri milijarde dolara nije prihvaćena.

Boehly je spreman na ulaganja, no njegov partner, 86-godišnji Švicarac Hansjorg Wyss, baš i nije zagrijan za nogomet, dok je odvjetnik Jonathan Goldstein deklarirani navijač ljutog gradskog rivala Tottenhama.

Navijačima je prihvatljiv i konzorcij Sir Martina Broughtona u kojem su Josh Harris i David Blitzer. Broughton je potpredsjednik International Airlines grupe koja u vlasništvu ima i British Airways. On je dugogodišnji navijač Chelseaja, već je iznio prijedloge o sređivanju financija i globalizaciji brenda. Najveći problem su u toj priči partneri Harris i Blitzer koji imaju vlasničke udjele u Crystal Palaceu i pitanje bi li ih se mogli riješiti u zadanom roku.

Obitelj Ricketts nije baš omiljena navijačima zbog lošeg vođenja Chicago Cubsa, ali i rasističkih komentara i političke povezanosti, dok će Stephen Pagliuca kao solo igrač najteže ostvariti svoj plan, a problem predstavlja i njegov veliki vlasnički udjel u Atalanti.

Do 11. travnja ponuditelji moraju poslati nove ponude, kao i jamstva oko postupaka ako preuzmu klub. Kad Reine Group prema zadanim kriterijima odabere najbolju ponudu (financije neće biti presudne), konačnu odluku trebali bi donijeti članovi Chelseajevog odbora.

Mediji na Otoku tvrde da će pritom glavnu riječ voditi aktualna direktorica Marina Granovskaja, Bruce Buck, Eugene Tenenbaum i David Barnard.

Linker
25. travanj 2024 15:54