Ole Gunnar Solskjaer
 PAUL ELLIS Afp
KRIZA NA OLD TRAFFORDU

Ako misli zadržati posao, ovo su 4 stvari koje Solskjaer mora napraviti - odmah! Jedan je čovjek uz njega

Misija spašavanja fotelje počinje već večeras na ekstrateškom gostovanju u sjevernom Londonu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. listopad 2021. 13:28

Možda mu je izrečena odgoda smjene, ali Ole Gunnar Solskjaer i dalje visi o koncu u Manchester Unitedu. Tri su utakmice do stanke uslijed obveza reprezentacija, ali ne zna čovjek što bi rekao za raspored Uniteda. Teže nije moglo, jer Solskjaer danas stiže na noge Tottenhamu, potom preko tjedna odlazi u Bergamo kod nepredvidljive Atalante i za kraj, sljedeće subote Pep Guardiola i njegov City dolaze na Old Traford. Što mora Solskjaer napraviti da bi sačuvao posao?

Pobjeđivati, to je jasno, ali da bi nizao pobjede mora presložiti svoje trupe. Mora obaviti velike razgovore sa igračima i pronaći najbolji način kako će neokrznut izaći iz svoje noćne more. Dobra vijest je da mu Alex Ferguson drži leđa, još vjeruje u svog štićenika, ali morat će i Solskjaer nešto napraviti kako sir Alex ne bi do kraja izgubio vjeru kao što je slučaj kod većine navijača Uniteda. Zato mu je Daily mail ponudio pet prijedloga kako će United vratiti na pobjedničku stazu.

Prvi je prijedlog „Ole odrekni se Maguirea i Shawa". Neće to biti jednostavno, jer kada je teško, Solskajaer najviše vejruje svojim „senatorima”. Obojica su pritom bili samokritični nakon posljednjih loših izdanja, ali vrijeme je da Solskajaer digne ruku od Maguirea i Shawa. Da bi spasio sebe, mora se odreći dvojice engleskih reprezentativaca. Maguire je spor, kasni u blokovima i ključni je razlog obrambenog kolapsa Uniteda. Što se tiče Shawa, lijevi bek je priznao da je podbacio u porazu od Liverpoola 0-5. Unitedova bizarna tendencija povlačenja dva beka u sredinu pomogla je Redsima da uživaju u slobodi niz bokove. Shaw je u takvoj izvedbi imao prste u svih pet golova Liverpoola. Maguire i Shaw su po Daily Mailu proglašeni glavnim krivcima, a Crveni vragovi imaju Erica Baillyja, Raphaela Varanea i Alexa Tellesa koji čekaju priliku. Sva trojica, unatoč nedostatku utakmica, bili bi sposobni odraditi posao protiv Tottenhama.

image
Harry Maguire i Luke Shaw
OLI SCARFF Afp

Drugi je prijedlog preseliti Bruna Fernandesa bliže veznom redu. U mnogim, mnogim utakmicama u kojima su suočeni s niskim ili srednjim blokom, United izgleda jako loše. U nedostatku ideja, često pribjegavaju besciljnim dodavanjima, a nedostatak kretanja čini ih lakom metom za suparničku obranu. Postoji jasna nepovezanost između njegovih veznih igrača, često Freda i Scotta McTominaya, a u tome im može pomoći Bruno Fernandes.jer Unitedu nedostaje kreacije u sredini.

image
Bruno Fernandes
OLI SCARFF Afp

Treći je prijedlog nova šansa za Jadona Sancha. Bivši igrač dortmundske Borussije prolazi teške dane na Old Trafordu. Sky Germany obukao je Sancha u smoking prozvavši ga „agentom 007”. Podrugljivo jer nula je golova i nula asistencija u sedam nastupa. Stigao je Sancho ovog ljeta s velikom pompom, plaćen je Borussiji 85 milijuna eura, ali ništa još nije pružio u statičnoj postavci igre Uniteda. Engleski analitičari ipak vjeruju da je Sancho igrač koji u tandemu s Greenwoodom može biti idealno „oružje” za Tottenham.

image
Jadon Sancho
OLI SCARFF Afp

Četvrti prijedlog je Donny van de Beek, veznjak za kojeg Englezi tvrde „ne može biti lošiji od Freda, McTominaya i Nemanje Matića. Peti i zadnji jest kompaktnost momčadi. Odluka da svoje igrače natjera na presing protiv Liverpoola bila je jedna od najgorih u Solskjaerovoj menadžerskoj karijeri, a izvješća koja su se brzo pojavila i ocrtavala činjenicu da United rijetko radi na svom presingu samo su previd učinili još težim. Na Old Traffordu nije bilo vidljive strategije za suprnmike, Liverpool je samo iskoristio prostor za rezultat i igru koji su doslovno zaustavljali dah. Novinari bi bolje posložili momčad, napisao je Daily Mail u analizi Solkjaerove postavke za Liverpool prošle nedjelje. Jer, United bi možda izbjegao poraz da je ostao kompaktan i dubok. Nova prilika je Tottenham, ali Solskjaer mora napraviti radikalne rezove.

Linker
24. travanj 2024 12:18