Mohamed Salah

 PAUL ELLIS Afp
‘REDSI‘ U PROBLEMIMA

Alarm u Liverpoolu, živopisna bravura Kloppa: ‘Imamo vješticu u kući, Salah na odmoru pronašao desnu nogu"

Malo tko je mogao očekivati ovako loš ulazak Liverpoola u premierligašku sezonu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 17:56

Mohamed Salah je na godišnjem odmoru pronašao desnu nogu, nasmijao je Jürgen Klopp novinare najavljujući derbi s Manchester Unitedom. Odavno su oni fascinirani sposobnošću karizmatičnog Nijemca da u engleskom jeziku pliva kao da je u materinskom, svako malo iznenadi ih novom šarmantnom metaforom, iako bi ovih dana bili sretniji da ih iznenadi ponekom pobjedom.

Núñez na tribinama

Ali prije pobjeda i poraza još malo o Salahu i njegovu neočekivanom pronalasku na godišnjem odmoru. Statistika pokazuje da je egipatski napadač u trenutku dolaska na Anfield prije pet godina desnu nogu koristio samo za ulazak u autobus (87 posto svih dodavanja odigrao ljevicom). Sezonu po sezonu taj se prosjek spuštao i Salah se danas u ovoj rubrici vrti na 80 posto. Samo je Kostas Tsimikas u momčadi "redsa" bliže definiciji ambidekstera, jer gotovo jednako dobro igra s obje noge.

image

Jürgen Klopp

PAUL ELLIS Afp

Salah je u Community Shieldu i uvodne dvije utakmice Premier lige suigrače počastio s tri "velike prilike" tako što je asistencije isporučivao ljevicom. Na Old Traffordu je zabio gol glavom, a asistencije nije imao kome isporučiti. Njegova "desna noga" Sadio Mane u međuvremenu je preselio u München, a sljedeći golgeterski superstar Darwin Núñez na tribinu nakon što je glupo inkasirao crveni karton.

Firmino bi na vrhuncu karijere sigurno bio odličan partner Salahu, ali on je prošao ispod karijernog zenita i sada po navici igra sve bliže centru, a sve dalje od mreže. Diogo Jota je na turneji uoči sezone obnovio ozljedu butnog mišića i tek se vraća treningu pod punim opterećenjem. Da, na terenu je Luis Diaz koji uglavnom odrađuje dobar posao zabadajući se s lijevog krila u kazneni prostor, ali zasad nije odgovarajuća golgeterska zamjena za Manea koji je prošle sezone zabio 16 golova u prvenstvu.

- Imamo vješticu u kući. Proživio sam puno živopisnih tjedana u karijeri, ali nikada ovakav da mi igrači jedan za drugim ispadaju zbog najbizarnijih razloga, još jednom jezičnom bravurom Klopp je objašnjavao dramu u kojoj se zatekao.

Ta se drama izgrađena na ozljedama, bolestima i suspenzijama u brojkama prevodi kao samo dva osvojena boda nakon uvodna tri kola. U redu, prvenstvo je maraton zbog čega bookmakeri i dalje drže Liverpool na visokom drugom mjestu favorita za naslov, ali bez pojačanja Klopp neće imati snage istrčati maraton.

Pokrpati rupe

Klopp je navikao navijače da maratone istrčava kroz nizove sprinterskih dionica. Liverpool je premierligaški rekorder koji visokim presingom, a to je često sumanuta jurnjava cijelog "vučjeg čopora", osvaja gotovo osam lopti po utakmici u napadačkoj trećini. Bez ozlijeđenih Thiaga i Keite, s pokrpanim Fabinhom, nemoguće je igrati takav presing. Bez ozlijeđenih Matipa i Konatea obrana nema hrabrosti graditi defanzivnu utvrdu na centru, pa odjednom veliki Van Dijk djeluje ranjivo. Onda kao na Old Traffordu svjedočimo do jučer nezamislivom prizoru: frustrirani veteran James Milner urla na najboljeg svjetskog stopera jer ispada iz igre. Kako će Klopp pokrpati rupe i vratiti se na pobjednički kolosijek? Unutarnje rezerve bit će dovoljne za kratkoročno oživljavanje jer raspored donosi domaće utakmice s Bournemouthom i Newcastelom te skok u susjedstvo Evertonu, ali dugoročno Liverpool vapi za pojačanjima.

Kandidati za vezni red su Leandro Paredes (PSG) i Jude Bellingham (Dortmund), a Mo Salah morat će se osloniti na obje noge dok se na teren ne vrati Núñez (kažnjen s tri utakmice)…

Linker
27. travanj 2024 00:31