GLYN KIRK Afp
BROJKE SVE GOVORE

Arsenal naslov nije izgubio u nedjelju. Legenda otkriva razlog, a kao rješenje se spominje i jedan - Hrvat

‘Naslov? Matematički je sve moguće, ali nakon ove utakmice nemoguće je o tome razmišljati‘, kaže Arteta
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. svibanj 2023. 09:40

I vrli matematičari moraju se dobro pomučiti kako bi istražili i prezentirali sve mogućnosti koje su preostale Arsenalu da ove godine osvoji titulu prvaka Premierlige.

Dva kola prije kraja Manchester City ima četiri boda prednosti i utakmicu manje. Teško je i među najtvrdokornijim navijačima Arsenala pronaći one koji sumnjaju da će momčad Pepa Guardiole obraniti titulu i osvojiti peti naslov Premiershipa u posljednjih šest sezona. Izvjesno je da bi City već iduće nedjelje mogao postati prvakom kada na Etihad stiže Chelsea.

Posve neočekivano Arsenal je u nedjelju poražen na Emiratesu od Brightona (0:3). Menadžer "topnika" Mikel Arteta snuždeno je promatrao kolegu Roberta De Zerbija kako sprinta uz aut-liniju i slavi svoje igrače. Engleski su novinari reakciju talijanskog trenera usporedili sa slavljima Jose Mourinha iz najboljih dana.

image

Razgaljeni Roberto De Zerbi

GLYN KIRK Afp

- Najgori je osjećaj iznevjeriti ljude kada nešto od tebe očekuju. Mrzim taj osjećaj. Stoga se ispričavam svim navijačima Arsenala koji su priželjkivali našu pobjedu - rekao je Arteta u novinarske mikrofone.

- Naslov? Matematički je sve moguće, ali nakon ove utakmice nemoguće je o tome razmišljati. Treba probaviti ovaj rezultat i naš učinak u nastavku utakmice - samosvjesno je ustvrdio trener Arsenala.

Sva tri gola Brighton je postigao u drugom poluvremenu, a prva dva nakon iznenađujućih pogrešaka domaćih igrača. Poglavito prvi pogodak ulazi u domenu kontroverznih: lopta je preletjela Arsenalovog stopera Jakuba Kiwiora, a Enciso je lako poentirao. Poljski reprezentativac kojega je Arsenal u siječanjskom prijelaznom roku platio 21 milijun eura, posrnuo je držeći se za nogu. Usput je "izgubio" i kopačku... Sekvenca kod prvog gola "galebova" podijelila je televizijske komentatore: Micah Richards inzistirao je da se radilo o prekršaju dok su neki drugi bivši nogometaši (poput Roya Keanea ili Iana Wrighta) vidjeli isključivo pogrešku, pa čak i neozbiljnost poljskog defenzivca. Podijeljena su mišljenja bila i među navijačima Arsenala: jedni su se sprdali s Poljakom, drugi su zazivali VAR...

image

Mikel Arteta

GLYN KIRK Afp

No Arsenal borbu za dugo očekivani naslov ("topnici" su zadnji puta prvaci Engleske bili još za mandata Arsena Wengera – 2004.) nije izgubio u nedjelju od Brightona. Na slabosti Artetine momčadi ukazuju neki statistički podaci: u posljednjih sedam utakmica završnice prvenstva Arsenal je dobio svega dvije, a posebno "bode u oči" detalj da su na travnjaku Emiratesa "topnici" izgubili 12 bodova i primili čak 25 golova (samo je pet momčadi primilo više golova na svom terenu). Za ilustraciju: Arsenal nije uspio pobijediti doma čak niti posljednjeplasirani Southampton (3:3).

- Arsenal je utrku sa Cityjem izgubio zbog nedostatne fizičke pripremljenosti. A onda i neki igrači nisu odigrali na razini koja se od zvijezda Arsenala očekuje - secirao je probleme svog nekadašnjeg kluba Patrick Vieira, igrač koji je sudjelovao u posljednjem Arsenalovom osvajanju Premiershipa.

image

Joško Gvardiol

RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp

Podosta je engleskih komentatora mišljenja da bi Arteta za iduću sezonu trebao osnažiti zadnju liniju svoje momčadi. Neki mu otvoreno sugeriraju konkretna pojačanja. Jedno se ime dosta često spominje: Joško Gvardiol.

Linker
26. travanj 2024 11:45