Mikel Arteta radi odličan posao u Arsenalu

 ADRIAN DENNIS Afp
BORO PRIMORAC ZA SN

‘Arteta nikada nije bio ekstra klasa, bio je malo sporiji, ali bio je Wengerova desna ruka na terenu‘

Voditelj Akademije Hajduka je 22 godine proveo u stožeru Arsenea Wengera u Arsenalu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. studeni 2022. 13:15

Boro Primorac spojio je dvije velike čežnje. Čekanje na naslov Hajduka i Arsenala. Voditelj je Akademije Bijelih, a na tu poziciju stigao je nakon 22-godišnjeg angažmana u stožeru Arsenea Wengera u Arsenalu. Doduše, na Emiratesu se titula prvaka čeka godinu duže, od ljeta 2004. nisu Topnici osvojili Premier ligu. Zadnji put još u vrijeme dok je Boro Primorac s Wengerom predvodio Topnike na starom Highburyju. Ove sezone Arsenal kolo vodi u Premiershipu, dva boda prednosti uoči zadnjeg kola prije stanke imaju Topnici. Je li ovo, nakon dugo godina, trijumfalna sezona Arsenala?

"Nadam se, jer Gaspar Edu je i tada bio u ekipi. Jasno, kao igrač, a danas je sportski direktor", započeo je razgovor Boro Primorac.

Ipak, Mikel Arteta je najzanimljivija osoba Arsenalova pohoda na titulu. Bask koji je karijeru započeo u Barceloni, a završio u Arsenalu kod Wengera prije šest godina. Je li Arteta kapacitet ponoviti uspjeh svog trenera, vratiti naslov prvaka u riznicu Arsenala?

"Kako ne, Arsenal uzima najbolje i misli da je Arteta najbolji trener na svijetu."

Uvijek pričao o nogometu

Zašto se školovao u Cityju, ostalo je vječno pitanje?

"Mikel Arteta je pravi football man, kako to volim kazati. Bielsa mu je bio idol, s Pochettinom je igrao u PSG-u. I uvijek je pričao o nogometu."

Imao je tri opcije, mogao je nastaviti kod Wengera, mogao je kod Pochettina u Tottenham i kod Guardiole u Manchester City. Izabrao je Pepa, čovjeka s kojim se družio u Barceloni na početku karijere.

"Ne znam zašto je izabrao odlazak u City, mogu pričati o Arteti dok je bio u Arsenalu. Kao igrač nije bio ekstra klasa. Bio je malo sporiji, ali bio je pametan. Zato je Wengeru bio desna ruka na terenu. Nakon Adamsa i Vieire je došao Arteta. Wenger ga je doveo iz Evertona jer je osjetio kako je iznimno pametan i bistar. Po meni, ako je netko spreman biti trener velikog, trofejnog Arsenala, to je Arteta. Posvećen je nogometu i obitelji, jedini koji je uzeo FA kupa kao igrač i trener Arsenala."

image
Michael Zemanek/Shutterstock Editorial/Profimedia

Bitka između igrača

Sada se za naslov bori s Guardiolom, kojem je tri godine bio pomoćnik u Cityju. Čita Pep Artetu, ali i Arteta zna Pepa. Zanimljiva trenerska bitka.

"Znaju se, a opet se mogu prevariti. Kada nas dva igramo šah, opet jedan drugog možemo dobiti. Nikada ne mislim da je to između Guardiole i Artete. Bitka je između igrača. Tko je umoran, tko je ozlijeđen, to su detalji koji će odlučivati. Ako se ozlijedi De Bruyne može se Manchester City slikati."

Ono što je znakovito za Arsenal jest činjenica da ne mijenja trenera unatoč slabijem rezultatu. Arteta je trener od prosinca 2019., ali unatoč dva trofeja u prvoj sezoni, u sljedećoj nije dosegao Europu. Dogodilo se to Arsenalu prvi put nakon 25 godina.

"Arsenal je veliki klub, gospodski. Stabilan klub, ne mijenja trenere tek tako. Imao je i Arteta kriza, nije Arsenal ušao u Ligu prvaka ni ove sezone, ali Arsenal ga čuva. Istina, osvojio je FA kup, ali veliki klub uvijek se vidi u Ligi prvaka. Kupili su dobre igrače, imaju navijače, imaju novca. Što je jako važno, imaju i vrlo dobru atmosferu. Vidio sam poslije Chelseaja kako su svi bili zadovoljni. Zato držim da nema razloga da Arsenal ne bude prvi."

Nije poseban izazov

Ima razlog, zove se Manchester City.

"Ne, nije City razlog. Manchester ima problem, to je Liga prvaka."

Ali, zar nije Dambrauskas u takvim situacijama pritiska rezultata uvijek govorio “to nije problem, to je prilika”. Uz to, ima i Arsenal europsku obvezu, igranje Europske lige.

"Ma kakvi, do finala Europske lige to su utakmice koje nisu podražaj najviše razine. Liga prvaka je Liga prvaka. Europska liga bi za, recimo, za Hajduk bila sjajna. Bio bih oduševljen da smo u Europskoj ligi. Ali, za Arsenal, to nije neki poseban izazov. Novac koji imaju veliki klubovi traži Ligu prvaka. Arsenal je posložio kvalitetnu momčad, od Sake, preko Martinellija, Odegaarda, do Whitea i Salibe. Imaju i pravog vratara Ramsdalea. Pobjegli su drugima, ostali su svi iza njih i Cityja. To je definitivno borba u dvoje, a ja svim srcem želim da Arsenal osvoji Premiership. Navijači Arsenala su gladniji, City se nauživao naslova. Ali, mora se priznati, imali su i novca."

Svake godine City sve stavi na Ligu prvaka, ali osvaja i englesko prvenstvo. U zadnjih pet uzeli su četiri naslova prvaka, samo jednom su Redsi prekinuli niz.

"Ali su izgubili od Chelseaja finale Lige prvaka, od Reala Madrida praktički dobivenu utakmicu prošle sezone u istom natjecanju."

Zato na Bernabeuu dugo traje nadoknada, piše na jednom transparentu u Madridu. Tko će donijeti prevagu u utrci Topnika i Građana?

"Igrači! Treneri neće pogriješiti taktiku, igrači su glavni."

image

Mikel Arteta opasno prijeti Cityju

AFP

Prednost do veljače

Ali, nemaju igrači Arsenala iskustvo osvajanja, kada uđu u završnicu pod teretom osvajanja City je ipak u prednosti.

"Istina, tu je prednost Cityja, ali važno je da Arsenal do veljače stekne malu prednost prije nego krene Liga prvaka. Imaju lidera u Xhaki, imaju sjajnog kreatora Odegaarda, Ima Arsenal momčad. Ako u veljaču uđu s prednošću bit će glavni kandidati za titulu."

Koje zamke čekaju Arsenal? Već večeras na Molineuxu protiv Wolverhamptona svi očekuju laganu pobjedu nakon što su Topnici svladali Chelsea prošle nedjelje.

"Svi u Engleskoj idu 100 %, nema lagane utakmice. City je prošlo kolo dobio Fulham u zadnjoj minuti, a bio je veliki favorit. I posljednju titulu su kasno osvojili, ali to je kvaliteta momčadi. Krajem prosinca nastavlja se prvenstvo, krenuo je Liga kup, u siječnju ide FA kup, a u veljači je Liga prvaka. Bit će puno utakmica, nije lako dobivati u seriji."

image

Boro Primorac je dugo radio u Arsenalu s Arseneom Wengerom

AFP

Ima li Arsenal širinu kadra za borbu s Cityjem ?

"Smith Rowe, Nketiah, Tierney, Zinčenko lijevi bek, sve su to dobre alternacije. Imaju 20 kvalitetnih igrača i Akademija Arsenala dobro radi. Nitko se osim Arsenala i Cityja ne može umiješati u borbu. Ni Liverpool."

Ako Arteta ove sezone ne osvoji naslov, hoće li njegov rad na duge staze ipak donijeti ploda?

"Arteta je već napravio tri velike stvari. Prvo, nije izgubio utakmicu osim Uniteda i to je bilo slučajno. Počeo je dobivati velike utakmice, jer dobili smo, uvijek govorim “mi u množini”, dakle dobio je Tottenham, Chelsea i Liverpool. Velike utakmice daju momčadi veliku snagu. Znam, za nas je godinama bio problem Stamford Bridge. A sada smo i to riješili. Svaku utakmicu Arsenal ima 60 % posjeda, a što je najvažnije, igraju brže od drugih. Važno je da nema ozljeda. Najteže su ozljede. Zaledio sam se kada sam vidio da je naš vratar u Bjelovaru pao na travu poslije obranjenog penala, odmah sam se oznojio."

Ništa ne nedostaje

Što nedostaje Arsenalu ove sezone?

"Ništa! Kada si najbolji u Engleskoj što će ti nedostajati. Ne fali im ništa."

Znači, najbolji su u najjačoj ligi na svijetu.

"Engleska liga je najjača, ali Real Madrid i Barcelona, to je uvijek bila najljepša utakmica na svijetu. Gledam stalno engleski nogomet, i Bilića pratim u Championshipu. Engleski nogomet je prekrasan za gledanje, posebno uživo."

Wenger mu je rekao da trenira, ali on nije htio

U svojoj biografiji Zlatan Ibrahimović je opisao kako je bio na razgovoru u Arsenalu. Ne probi, nego razgovoru. I nije ostao.

- Vidio sam ga u trening kampu, znam kada je bio kod nas. Rekao mu je Wenger “skini se, treniraj, da vidim jesi zdrav”. Nije htio trenirati. Imao je 18 godina, bio je mlad dečko. Puno je mladih igrača tako prošlo, kao i moje godine. Tragedija je koliko sam ostario, uhh. Imam sliku ja, Kaliterna i Boris Dvornik. Kada je to slikano moj Bože. (jr)

STADION Morali smo svake godine dati banci 40-50 milijuna eura

Koji je razlog da Arsenal nije 18 godina uzeo titulu? Bilo je novca, kupovali su se igrači, primjerice Pepe za 80 milijuna eura doveden je iz Lillea pred tri sezone, a danas je na posudbi u Nici.

- Kupili su ga poslije našeg odlaska iz kluba. U naše vrijeme se gradio stadion, morali smo svake godine dati banci 40-50 milijuna eura. Nismo imali novca za velike kupovine, bili smo limitirani. Danas je Arsenal u prednosti, kada može dati 100 milijuna, onda je jasno da ima novca za kreiranje prave momčadi. (jr)

Na Boxing day u Londonu

Na Boxing day, 26. prosinca, bit će i Boro Primorac u Londonu na utakmici s West Hamom.

- Otići ću za Božić tamo, moji ljudi su tamo. Držim odnose, imamo kontakt, a u zadnje vrijeme sam dva prijatelja iz Arsenala izgubio. Steve Rowley, koji je bio šef skauta, čovjek koji je otkrio Van Persieja, Adamsa i Fabregasa. Otišao je i Steve Braddock, naš majstor za travu. Najbolji “grassman” u Engleskoj više od 10 godina. Igrači bi rovali po terenu, a on bi se hvatao za glavu. Međutim, imali smo teren kao bilijar. Ne samo jedan, 12 terena smo imali. (jr)

RASTANAK Wenger i Arsenal, to vam je jedno

Otkud je došla kriza Liverpoola?

- Otkud... Ne znam. Imam i ja svojih problema, mislim o mojim kadetima, ne mogu o Liverpoolu. Uvijek sam respektirao Liverpool. Radnički klub koji poštuje stare igrače. Dođe kriza i najvećima. United je nakon odlaska Fergusona u proteklih sedam godina promijenio puno trenera, potrošio silne novce na pojačanja, ali ne ide im. S druge strane, Arsenal je pametnije radio. Emery je bio dobar, Arteta je pravi. Znači, za razliku od Uniteda pogodili su prave trener nakon Wengera.

Mediji su se raspisali o tihom rastanku Wengera i Arsenala. Dapače, bilo je i priča s naglaskom “unfair”.

- Wenger i Arsenal to vam je jedno. Nema problema s rastankom. To je kao kada mi kažu da se neki iz moje generacije naljutio na Hajduk. Kako se može naljutiti, mi smo uvijek Hajduk. Wenger je 22 godine bio u Arsenalu, sada je direktor za razvoj nogometa u FIFA-i, ali uvijek će biti Wenger jednako Arsenal. Zvao me nedavno da dođem na utakmice u Kataru. Ali, mene više zanima prvenstvo svijeta do 17 ili 19 godina. Što ću ja gledati Messija ili Ronalda. Sto puta sam ih vidio, i osobno i na TV-u. (jr)

Linker
25. travanj 2024 01:33