Mikel Arteta

 DARREN STAPLES Afp
ODJECI PORAZA

Arteta otkrio: Pred nama je težak tjedan! Ovo je jako bolno, moramo se suočiti s bolnom realnošću‘

Menadžer Topnika preuzeo je odgovornost za poraz kojim je Arsenal ispao iz utrke za titulu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. svibanj 2023. 21:48

Arsenal je porazom kod Nottingham Foresta izgubio i teoretske izglede za osvajanje naslova u Premier ligi, a svoju petu titulu u posljednjih šest sezona potvrdio je Manchester City.

‘‘Nisam siguran što bih rekao o Arsenalu. Večeras su bili apsolutno ugušeni - ovo nisu bili stari Gunnersi koje smo vidjeli u Premier ligi ranije u prvenstvu. No, kad se pogleda cijela sezona, mislim da mogu biti veoma ponosni što su završili na drugom mjestu‘‘, komentirao je Samuel Draper na portalu Daily Maila.

Prokomentirao je i veliko slavlje domaćina.

‘‘Nottingham Forest slavi svoj uspjeh kao da su oni osvojili ligu. Iako su danas bili orijentirani na obranu, i više su nego zaslužili svoje mjesto među premierligaškom elitom‘‘.

Rasplet engleskog prvenstva za Daily Mail je komentirao i Dominic Hogan.

‘‘Manchester City je prvak treću sezonu zaredom. Arsenal je porazom kod Nottingham Foresta predao naslov momčadi Pepa Guardiole, koja će nedjeljnu utakmicu s Chelseajem dočekati kao novi-stari prvak. Artetina ekipa bila je u vodstvu 93 posto sezone, ali City je zadržao priključak pobjedom od 4:1 protiv Topnika na Etihadu‘‘, piše Hogan.

Dodaje kako su za Cityjev naslov ključni bili pogoci norveškog napadača Erlinga Haalanda.

image
DARREN STAPLES Afp

‘‘Međutim, kao što su impresivni bili Haalandovi golovi, isto je takva i Guardiolina odluka o promjeni formacije s 4-3-3 na 3-2-4-1 kojom je pokrenuo strašnu formu svoje momčadi kojom je pretekao svog učenika‘‘, ističe Dominic Hogan u Daily Mailu.

A učeniku, bivšem pomoćniku Pepa Guardiole u Cityju, nije bilo lako. Priznao je to Mikel Arteta, preuzeo je i odgovornost.

- Prije svega čestitam Manchester Cityju na osvajanju prvenstva, ali ovo je tužan dan za nas. Sada se moramo suočiti s realnošću. Ovo je moja odgovornost i ja je preuzimam. Trebali smo biti bolji kao momčad, a u posljednjih nekoliko tjedana smo podbacili. Ovo je nogomet. Ovo je jako tužan dan, radili smo 11 mjeseci s tim ciljem i toliko smo dana bili na vrhu. Natjecali smo se, ali nismo izdržali. Sada se moramo oporaviti. Jako je bolno. Moram pronaći način da podignem igrače, pred nama je težak tjedan – tužan je bio menadžer Topnika.

Arsenalov poraz komentirao je i vratar Aaron Ramsdale.

- Prašina se neće sleći do ljeta. Jako smo razočarani kako se sve ovo dogodilo, ali smo ponosni što smo cijelo vrijeme bili u utrci. Samo je jedna momčad u posljednjih šest godina pobijedila Manchester City u borbi za naslov prvaka. Ali mi smo si sami krivi, naše pogreške u utakmicama koje smo mogli i trebali dobiti. Svaka čast Forestu, borili su se za svoj život, znali smo kakva će to biti utakmica. Jednostavno ih nismo uspjeli slomiti, nedostajao nam je taj čarobni trenutak i kažnjeni smo iz kontranapada – rekao je Ramsdale.

Nakon obrane naslova oglasio se kapetan Manchester Cityja Ilkay Gündogan.

- Pomoći klubu da osvoji treći uzastopni naslov Premier lige je nešto vrlo posebno. Premier liga je bez sumnje najzahtjevnija i najkonkurentnija liga na svijetu, pa vam to sve govori o kakvom se uspjehu radi. Ova momčad je tako talentirana i tako posebna, biti njenim kapetanom ove sezone bila je ogromna privilegija. Osvojiti ovaj trofej tri puta zaredom i pet puta u šest godina je nevjerojatno. Bila je to sezona koju nikada neću zaboraviti. Naši nevjerojatni navijači bili su uz nas na svakom koraku. Bez njihove nevjerojatne podrške teško bismo uspjeli postići ono što smo radili proteklih šest sezona. Njihova strast i podrška bili su tako važni i inspirativni za sve nas – istaknuo je kapetan Građana.

Pehar će momčadi Manchester Cityja biti svečano uručen nakon nedjeljne utakmice s Chelseajem na Etihadu.

Guardiolinu je momčad pohvalio BBC-ev komentator Alan Shearer.

- Sjajni su za gledati, nije me briga za koga navijate. Kad vidite kako su demontirali europskog prvaka Real Madrid... Demontirali su ih s lakoćom. Ono što je Erling Haaland dodao sa svojim samopouzdanjem ispred gola je ta arogancija, vjera i samopouzdanje. Čak i kada ne zabija svoje prilike, njegova prisutnost otvara prostor za druge igrače – naglasio je Shearer.

Linker
26. srpanj 2024 09:46