DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KAKO BI IM DOBRO DOŠLI

‘Bacili‘ 60 milijuna funti na promašena pojačanja, a propustili su dovesti Majera i Ivanušeca

Zbog Rodriga i Jamesa Leeds nije doveo hrvatski dvojac koji bi mu vjerojatno bio od ključne važnosti
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 03. ožujak 2022. 15:19

Američki stručnjak Jesse Marsch (48) novi je menadžer engleskog premierligaša Leeds Uniteda. Bivši strateg Red Bull Salzburga i Red Bull Leipziga na klupi slavnog engleskog kluba zamijenio je karizmatičnog Marcela Bielsu, koji je dobio otkaz nakon četiri uzastopna poraza.

Bez obzira na navedeni crni niz i činjenicu da je družina s Elland Roada sve bliže mjestu koje ponovno vodi u drugoligaška engleska bespuća, navijači bijelih su, malo je reći, razočarani odlaskom omiljenog argentinskog trenera. Bielsa je Leeds Unitedu osigurao povratak u premierligašku elitu nakon 16 godina i vratio izgubljeni ponos, a otišao je zbog loših rezultata, ali i još više zbog razmimoilaženja u mišljenjima s klupskim predsjednikom Andreom Radrizzanijem i sportskim direktorom, Španjolcem Victorom Ortom.

Promašene prinove

Može spomenuti dvojac pisati razna floskularna priopćenja kako su se teške muke rastali s Bielsom, koji je ionako mislio otići na kraju aktualne sezone, ali nakon svega što je učinio za Leeds El Loco je zaslužio ostati za kormilom ponosa Yorkshirea i preostalih 12 utakmica kada se već na Elland Roadu zadržao više nego na bilo kojoj drugoj trenerskoj adresi (četiri godine). U zimskom prijelaznom roku Leedsu su bili ponuđeni nizozemski veznjak Donny van de Beek i defanzivni veznjak Tottenhama Harry Winks, ali za razliku od Orte, Bielsa, bez obzira na brojne ozljede ključnih igrača tijekom cijele sezone, što je u ostalom i glavni razlog Leedsovih nevolja, nije želio dolazak spomenutih igrača, a 14 primljenih pogodaka u tri posljednja poraza od Manchester Uniteda (2:4), Liverpoola (0:6) i Tottenhama (0:4) samo su Radrizzaniju i Orti olakšali odluku o smjeni Bielse.

170

utakmica je Bielsa vodio Leeds United (81 pobjeda, 30 remija, 59 poraza)

Španjolac koji obnaša ulogu sportskog direktora Leedsa apsolutno je pogodio dolaskom Brazilca Raphinhe, ali i olakšao blagajnu Leedsa za čak 60 milijuna funti da bi na Elland Road stigli Rodrigo i Daniel James, koji bi za toliki novac mogli, umjesto slabih ili prosječnih igara, Leedsu za promjenu osigurati ostanak, ali to je scenarij na koji bi se malotko kladio u ovom trenutku. Zbog Rodriga i Jamesa Leeds nije doveo Lovru Majera i Luku Ivanušeca, za koje su pokazali interes, koji bi mu sada vjerojatno bili od ključne važnosti. Orta bi na kraju sezone mogao napustiti Leeds, kao i Radrizzani, koji već prodao dio dionica vlasnicima San Francisco 49 ersa, bez obzira na ishod borbe za ostanak.

Ključno razdoblje

Jesse Marsch je u Salzburgu, uz osvojene trofeje, imao popriličan utjecaj na karijeru Erlinga Haalanda, ali je u Leipzigu smijenjen prije nego što je ostavio bilo kakav trag. Američki stručnjak na tragu je Bielsine nogometne filozofije i to bi, uz oporavak Phillipsa i kapetana Coopera, moglo barem malo pomoći Leedsu da izbjegne najgori scenarij.

Marsch će debi imati na gostovanju kod Leicestera u subotu, no to nije ključna Leedsova utakmica bez obzira na sve nevolje. Nakon iskušenja u Leicesteru na Elland Road stižu u razmaku od tri dana Aston Villa i Norwich, koji bi vrlo lako mogli odrediti Leedsovu premierligašku sudbinu.

Linker
13. svibanj 2024 11:37