BBC-jevi komentatori i voditelji

 PAUL ELLIS Afp
NAJPLAĆENIJI KOMENTATOR

‘Bez njega, ovo je bilo 20 minuta sramotne i tužne televizije‘ Žestoke kritike nakon uklanjanja TV ikone

Match of the Day je po prvi put od kolovoza 1964. emitiran bez voditelja i u skraćenom izdanju
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 12. ožujak 2023. 11:55

BBC je suspendirao Garyja Linekera, inače svog najbolje plaćenog zaposlenika, nakon što se bivši engleski reprezentativac, danas nogometni analitičar i voditelj popularne emisije "Match of the Day", našao na udaru vladajućih političara zbog stavova koje je iznosio na društvenim mrežama. Legendarni centarfor na Twitteru je kritizirao novi zakon kojeg je predložila ministrica Suella Braverman, a koji bi trebao smanjiti broj brodove kojima se izbjeglice prevoze u Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Primamo puno manje izbjeglica nego druge velike zemlje. Ovo je samo neizmjerno okrutna politika usmjerena prema najranjivijem sloju ljudi jezikom koji se nimalo ne razlikuje od onoga kojim se služila Njemačka 30-ih godina" napisao je 62-godišnjak, a onda su uslijedili politički pritisci iz redova konzervativne stranke, pa i i BBC-eva suspenzija.

image

Gary Lineker

OLI SCARFF Afp

Lineker j, međutim, dobio veliku podršku engleske javnosti, kao i kolega Iana Wrigtha, odnosno Alana Shearera, koji su u znak solidarnosti priopćili BBC-u kako neće sudjelovati u sljedećoj emisiji. Nakon toga je čitav niz analitičara i komentatora, uključujući Alexa Scotta, Jermainea Jenasa, Marka Chapmana i Micaha Richardsa, također objavio da nisu na dispoziciji BBC-u.

Kao posljedica svega navedenog u subotu navečer dogodila se situacija da je "Match of the Day", po prvi puta od 22. kolovoza 1964., emitiran bez voditelja i u skraćenom 20-minutnom izdanju. U ostalim otočkim medijima redaju se kritike na račun subotnje epizode, a u njima prednjači Guardian, koji je posljednje izdanje MotD-a nazvao "super-tankim".

"Za mnoge gledatelje to je bilo zbunjujuće iskustvo bez konteksta, bilo je to gledanje bez radosti. Lineker ne predstavlja Match of the Day jer je zabio tri gola protiv Poljske na Svjetskom prvenstvu 1986. Predstavlja ga jer je možda najbolji u TV poslu u košmarno teškom zadatku žongliranja analizom, raspravom i poveznicama s kamerom kako bi se uklopio u lagani ton i kruto trajanje, u emisiji koja se emitira uživo pred velikom publikom. Užitak ga je gledati kako to radi. Njegove fluidne, ali informativne interakcije s Wrightom i Shearerom nisu, kao što se može potvrditi gledanjem nogometa na bilo kojem drugom kanalu, tako lagane kao što izgledaju" - napisao je Guardianov novinar Jack Seale u svojoj recenziji pod naslovom "bez Linekera, ovo je samo 20 minuta sramotne i tužne televizije".

Linker
21. svibanj 2024 11:43