Jürgen Klopp i Roberto Firmino

 JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
ISPOVIJEST NAPADAČA

‘Bili smo najbolji na svijetu i nezaustavljiva sila, a onda nas je taj čovjek - uništio!‘

‘Razmišljalo se o poništavanju lige. Zamislite da su nam to napravili nakon 30 godina...‘
Piše: SNObjavljeno: 08. studeni 2023. 10:56

Brazilski napadač Roberto Firmino izdaje knjigu. Ime joj je "SÍ SeÑor: My Liverpool Years, a svjetlo dana ugledat će u četvrtak, 9. studenog, a u njoj eksplicitno piše sljedeća rečenica:

- Bili smo najbolja momčad na svijetu te dvije godine...

Govori se o periodu u kojem je Liverpool osvojio svoju 6. titulu u Ligi prvaka, odnosno u kojem je momčad s Anfielda konačno, nakon 30 godina pauze uzela titulu engleskog prvaka. Firmino je istaknuo kako mu je bilo žao što pobjedu i dosanjani san ne mogu proslaviti s navijačima, budući da je sve bilo zatvoreno zbog lockdowna u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Od sezone 2017/18, pa sve do negdje ožujka 2020. godine bili smo najbolji na svijetu kada je sve stalo zbog te pandemije. Demonstrirali smo moć s dva finala Lige prvaka, ali i s cijelom sezonom u kojoj smo doživjeli samo jedan bolan poraz. Sjajno smo igrali protiv Barcelone, Manchester Cityja, a čak i Reala od kojeg smo, iako smo izgubili, bili bolji - napisao je brazilski as, jedan od sastavnih djelova sjajne momčadi Jürgena Kloppa.

Piše i o tome kako je tekao put do povijesne titule prvaka u Premier ligi.

- Sjajni smo mi bili i 2019. godine, kada smo osvojili naslov prvaka Europe. Imali smo i epsku kampanju u domaćem prvenstvu, došli do 97 bodova, ali nismo uspjeli. Nije nam se to smjelo ponoviti. U novu sezonu krenuli smo odlučni da to sada moramo osvojiti. Došao sam na pripreme osvojivši Copa Americu s Brazilom, nikad se nisam osjećao jače. Ali, znao sam da premierligaška sezona mora biti idealna da bismo je osvojili. Sklopili smo pakt o tome kako ćemo igrati i samo smo pobjeđivali - dodaje Firmino.

Liverpool je od prvih 27 utakmica dobio 26 i jednu remizirao, bilo je to s Manchester Unitedom na Old Traffordu.

- Bili smo nezaustavljiva sila. Nismo stajali dok ne bi završili posao na svakoj utakmici. Ništa nam nije poklonjeno, niti jednu utakmicu nismo shvatili olako. Htjeli smo sezonu okončati bez poraza, rekli smo si međusobno - zašto ne? Kako je odmicala sezona mi ionako nismo popuštali. No, tada je stigla utakmica koja nas je uvelike promijenila...

Bio je to obračun s madridskim Atleticom u osmini finala Lige prvaka u sezoni 19/20.

- Diego Simeone nas je - uništio. Našao je način da nas apsolutno porazi. Bio nam je to prvi poraz uopće nakon pet mjeseci, drugog smo imali protiv Napolija u grupnoj fazi. Bili smo šokirani. Dotad smo se osjećali neuništivima, a taj poraz nas je istinski dotukao. Nakon toga izgubili smo još tri utakmice, izgubili smo 3:0 od Watforda, prije toga smo 44 utakmice bili neporaženi, a 18 utakmica zaredom dobili u Premier ligi. U treptaju oka ispadneš iz Europe, izgubiš tri puta u prvenstvu i ispadneš u FA kupu od Chelseaja i sve ti se promjeni. Imali smo sve u momčadi, savršenu družinu, trebali smo osvojiti sve što se moglo, ali nismo uspjeli - napisao je Firmino.

U trenutku kad je zbog pandemije sezona morala biti prekinuta, Liverpool je imao čak 25 bodova prednosti pred Manchester Cityjem, a do kraja lige bilo je 27 bodova na stolu.

- Bilo je priča da se poništi čitava liga! Možete li to zamisliti? Bio sam jako nervozan. Što smo do tada sve napravili i da nam oduzmu titulu... Imali smo sve organizirano u klubu, a kad se sve vratilo, igrali smo bez naših predivnih navijača koji nas uvijek nose. Zaista, Anfield će uvijek biti moj dom. Navijači su dugo čekali tu titulu, još i danas mi je žao da to nismo mogli proslaviti s njima - napisao je Firmino.

Linker
01. svibanj 2024 03:14