KAKVA JE RAČUNICA?

Bilićev pomoćnik za SN: Cijela Engleska se čudi otkazu. Slaven u Hajduku? Evo kako stoje stvari...

Asistent Slavena Bilića također je dobio otkaz prije koji dan u West Bromwich Albionu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. prosinac 2020. 09:41

Slaven Bilić dobio je otkaz u West Bromwich Albionu. I to nakon senzacionalno osvojenog boda kod Manchester Cityja Pepa Guardiole. Bilić je WBA ostavio na predzadnjem mjestu sa sedam bodova iz 13 utakmica. Tijekom sezone žalio se nekoliko puta na upravu kluba da mu nije osigurala novac kako bi pojačao momčad za borbu s ostalim engleskim prvoligašima. Na tu smo temu porazgovarali s njegovim asistentom Deanom Računicom.

Ranije dogovoreno

- Priče o otkazu počele su kružiti prije dva-tri tjedna. Tako da smo očekivali da će se nešto dogoditi. Međutim, nakon utakmice s Manchester Cityjem mi nismo ništa znali. No, na engleskim portalima smo vidjeli da će Slaven biti smijenjen. Na koncu smo došli do zaključka da je sve napravljeno sedam dana prije. Mi pretpostavljamo da je odluka o smjeni zapravo dogovorena između utakmica koje smo igrali i izgubili, između ogleda s Crystal Palaceom i Newcastleom - kaže nam Računica.

Pretpostavlja da su u klubu razmišljali da će WBA stradati od Građana, te da će tako biti lakše opravdati otkaz.

- Nakon utakmice s Newcastleom željeli su u klubu očito pričekati našu utakmicu s Manchester Cityjem, jer su vjerojatno očekivali da će nas City razvaliti s 5:0 ili 6:0, pa da nakon toga nitko neće žaliti niti trepnuti za nama. Ha, ovako je ispalo malo drukčije... Mi smo odigrali 1:1.

Bogme jest, na engleskim portalima navijači WBA itekako žale za Bilićem, žestoko napadaju klupsku upravu što se odlučila dati otkaz hrvatskom treneru.

- Da, svi su uz nas! Od navijača do novinara! Oglasili su se i poznati bivši engleski nogometaši koji rade za SKY, svi govore da nikome nije jasno zašto je Slaven dobio otkaz. S te strane imamo neko zadovoljstvo.

Engleski mediji navode da pravi razlog Bilićevog otkaza nisu rezultati, već odnos sa sportskim direktorom kluba Lukeom Dowlingom. Biliću je jako zasmetalo što je imao limitiran budžet za transfere prošlog ljeta i od početka sezone nije bio u dobrim odnosima s Dowlingom. Bilić se nije ustručavao javno kritizirati čelnike kluba zbog sportske politike, posebno zbog prodaje igrača iza njegovih leđa i odugovlačenja s već dogovorenim transferima na koje je hrvatski trener računao.

Doma oko Božića

- Definitivno smo dobili premali budžet za pojačanja. To nitko ne može osporiti. Mi smo otkupili neke igrače od prošle sezone, ali jedino novo lice bio je Karlan Grant koji je došao iz Huddersfielda, kupljen je pred kraj prijelaznog roka na ho-ruk. A, koliko je meni poznato, ta svota se plaća u tri-četiri rate. Branislav Ivanović je došao kao besplatan igrač, isto pred kraj prijelaznog roka kao iskusan igrač koji će pomoći momčadi. Tako da zapravo nismo imali više pojačanja, praktički ništa. Tako da smo od početka bili glavni favoriti za ispadanje.

image
Dean Računica
DUJE KLARIC/CROPIX

Kako sad dalje? Čitamo u engleskim medijima da Celtic želi Bilića?

- To su sve priče, o tome zaista ništa ne znam. Svi se vraćamo u Hrvatsku oko Božića ili Nove godine. Kako će se stvari dalje odvijati, zaista nemam pojma.

Postoji li ikakva mogućnost da Slaven Bilić postane trener Hajduka? Naime, iz grada pod Marjanom se čuju šaputanja da je san mnogih Hajdukovih navijača da Bilić preuzme klupu Majstora s mora, da splitski klub pokuša revitalizirati i vratiti u vrh hrvatskog nogometa?

- Uvijek postoji mogućnost! Realno, stvari stoje ovako. Slaven ima veliko ime i veliki je trener, velika je faca. Slavenu sigurno neće nedostajati ponuda. Naravno da će svi kazati da ga Hajduk ne može platiti. Međutim, Hajduk je izvan konteksta plaćanja, Hajduk se zapravo ne može staviti u kontekst bilo kojeg kluba na svijetu, to je emocija. Jer Hajduk je naš klub. Međutim, bit ću posve iskren, mislim da je u ovom trenutku neizvedivo da Bilić postane trener Hajduka - zaključio je Računica.

Potrošnja u ljetnom prijelaznom roku 2020.u milijunima eura (izvor TM)

1. Chelsea 247,2
2. Man. City 163,3
3. Tottenham 110,5
4. Leeds 106,8
5. Arsenal 86,0
6. Wolverhampton 82,8
7. Liverpool 79,7
8. Everton 74,9
9. Aston Villa 82,3
10. Sheffield United 62,7
11. Man. United 62,5
12. Leicester 62,0
13. West Brom 40,4
14. Southampton 40,3
15. Newcastle 38,8
16. Fulham 37,2
17. West Ham 26,6
18. Brighton 23,5
19. Crystal Palace 18,9
20. Burnley 1,1

Linker
18. travanj 2024 22:49