Hrvatski stoper Ćaleta-Car napustio je Marseille i potpisao za Southampton

 southampton facebook
HRVATSKI MERCATO

Ćaleta-Car u zadnji tren spasio čast Vatrenima i našim igračima vani, da najveći transfer ne bude iz HNL-a

Dosadašnji stoper Marseillea najveći je ovoljetni hrvatski transfer...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2022. 15:17

Duje Ćaleta-Car je u potpisom za Southampton u posljednjim trenucima prijelaznog roka napravio financijski najveći transfer među hrvatskim reprezentativcima, iako se očekivalo više. Predviđanja za ljeto govorila su o potencijalnim rekordnim ili barem vrlo visokom svotama, no i dalje je Mateo Kovačić službeno ostao najskuplje plaćeni Hrvat sa 45 milijuna eura, koliko je Chelsea dao madridskom Realu 2019. godine.

Joško Gvardiol produžio je ugovor s RB Leipzigom i tako se privremeno nije dogodio njegov novi transfer za koji je najavljeno da će porušiti sve rekorde, ne samo hrvatske, nego i obrambenih igrača svih vremena. To bi se dogodilo da je Chelsea doista platio 90 milijuna eura. I dok će on biti aktualan u nekom od sljedećih prijelaznih rokova, Josip Šutalo bi već ove jeseni trebao potpisati za taj isti RB Leipzig. Iako informacije govore da su Nijemci i Dinamo sve dogovorili, Šutalo nije u prijelaznom roku stavio autogram na posao, koji će hrvatskom prvaku donijeti odštetu od 18 milijuna eura, s bonusima do 25 milijuna eura jer, prema istim izvorima, to nije odgovaralo RB-u iz knjigovodstvenih razloga.

Formalni potpis najavljen je za jesen, izvan prijelaznog roka, možda uskoro, kako bi se računao pod prvi sljedeći “transferni prozor” i knjižio za 2023. godinu. Šutalo bi se RB Leipzigu trebao priključiti u ljeto 2023.

Bez realizacije

Za Lovru Majera se spominjao Atletico Madrid te 30-40 milijuna eura, no to se nije realiziralo, za Luku Ivanušeca je Dinamo tražio 15 milijuna eura, a igrač i klub odbili su opciju Lokomotiva iz Moskve, koja je bila nešto ispod deset milijuna.

Kad nije bilo 90 milijuna, kad nije bilo ni 30-40 milijuna ili 18 milijuna, a nitko od zainteresiranih nije se odlučio platiti niti Bornu Sosu, niti Marija Pašalića, čiji su klubovi tražili 25 milijuna eura, a bili bi možda spremni razgovarati o 20, na vrhu je Duje Ćaleta-Car, kojeg se Marseille želio riješiti pod svaku cijenu. Kod Igora Tudora nije igrao, a spas je našao u Southamptonu.

Informacije o visini odštete variraju od šest do deset milijuna eura po Transfermarktu, no jedan izvor navodi da se radi o osam milijuna eura, određenim bonusima i postotku od sljedećeg transfera i taj djeluje najrealnijim, jer Francuzi su tražili deset milijuna, ali bili su spremni i popustiti... Ćaleta-Car je tako “spasio čast” Vatrenima i našim igračima vani da transfer broj jedan ne bude iz HNL-a. Wolfsburg je, prije toga, dao Dinamu 7,5 milijuna za Bartola Franjića, koji trenutačno nije reprezentativac.

Pet milijuna eura plaćeni su Petar Musa, kojeg je Benfica dovela iz Boaviste, te Domagoj Bradarić koji je iz Lillea prešao u Salernitanu. Antonija Čolaka je Glasgow Rangers kupio od PAOK-a za 2,1 milijun eura.

Pravo otkupa

Kod Vatrenih su dominirale posudbe i povratci s njih, te prijelazi bez odštete kako su Domagoj Vida i Šime Vrsaljko našli sreću u Grčkoj, u AEK-u odnosno Olympiacosu. Pritom se Vrsaljko oprostio od nacionalne vrste. Ivan Perišić je na isti način Inter zamijenio engleskim Tottenhamom, a Filip Uremović otišao iz ruskog Rubina u njemačku Herthu.

Nikola Vlašić je posuđen od West Hama talijanskom Torinu, koji ima pravo otkupa nakon godine dana za 15 milijuna eura. Marin Pongračić je iz Wolfsburga otišao na posudbu u Lecce, dok je lani igrao za Borussiju Dortmund. Nikola Moro je također na “privremenom radu” u Bologni, kamo je stigao iz moskovskog Dinama. Talijani ga mogu preuzeti za stalno plate li osam milijuna eura. Od igrača koji Zlatko Dalić ne zove, ali su igrali za mladu vrstu Kristijan Bistrović je sada u Lecceu, a Ivan Šunjić u Herthi, ustupljeni na godinu dana.

Josip Brekalo se vratio s posudbe u Torinu i ponovno igra za Wolfsburg, a Martin Erlić se pridružio Sassuolu, s kojim je imao ugovor, a bio je na posudbi u Speziji. Ivi Grbiću je istekla posudba u Lilleu, te je ponovno u Atletico Madridu.

Plaćene odštete

Duje Ćaleta-Car

8 milijuna eura

(Marseille - Southampton)

Bartol Franjić

7,5 milijuna eura

(Dinamo Z. - Wolfsburg)

Petar Musa

5 milijuna eura

(Boavista - Benfica)

Domagoj Bradarić

5 milijuna eura

(Lille - Salernitana)

Antonio Čolak

2,1 milijun eura

(PAOK - Rangers)

Prelasci bez odštete

Ivan Perišić

(Inter - Tottenham)

Domagoj Vida

(Bešiktaš - AEK)

Šime Vrsaljko

(Atletico - Olympiacos)

Filip Uremović

(Rubin - Hertha)

Posudbe

Nikola Vlašić

(West Ham - Torino)

Marin Pongračić

(Wolfsburg - Lecce)

Nikola Moro

(Dinamo M. - Bologna)

Kristijan Bistrović

(CSKA Moskva - Lecce)

Ivan Šunjić

(Birmingham - Hertha)

Marko Pjaca

(Juventus - Empoli)

Povratnici s posudbe

Josip Brekalo

(Torino - Wolfsburg)

Ivo Grbić

(Lille - Atletico Madrid)

Martin

Erlić

(Spezia - Sassuolo)

Linker
27. travanj 2024 05:28