Todd Boehly

 GLYN KIRK/Afp
SULUDA POLITIKA

Chelseajev ‘revolveraš‘ vuče apsurdne poteze. Podijelio je dva otkaza, a sad ga čeka puno veći problem

Kako vrijeme prolazi, postaje sve jasnije koliko je promašenih investicija napravio Todd Boehly
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 04. travanj 2023. 10:38

Izgubiti strpljenje znači izgubiti bitku, ustvrdio je Mahatma Gandhi u prvoj polovici prošlog stoljeća. Godinama, stoljećima, pa i tisućljećima prije njega, brojni veliki mislioci i autori, poput, primjerice, Konfucija, Plauta, Ovidija, Jeana-Jacquesa Rousseaua i Lava Nikolajeviča Tolstoja, doživjeli su, i sa svijetom podijelili, gotovo istu spoznaju. Unatoč dragocjenoj ostavštini navedenih umnika, ali i bogatom poslovnom iskustvu koje neupitno posjeduje i koje ga je zasigurno naučilo da bez strpljenja nije mudro kretati u dugotrajne "bitke", Todd Boehly, otkad je preuzeo Chelsea, podsjeća na impulzivnog revolveraša, u svakom trenutku spremnog da se lati oružja. Najprije je od njegova "revolvera" u rujnu prošle godine "stradao" Thomas Tuchel (točno 100 dana su surađivali), a u nedjelju je američki milijarder "zapucao" i na Grahama Pottera.

Tuchela je, nakon prvog kola grupne faze ovosezonske Lige prvake, pred Boehlyjev "streljački vod" izveo Mislav Oršić, a dan nakon što je klupska PR služba objavila da je Tuchel "bivši", u njegove je cipele uskočio Potter, dotadašnji trener Brightona.

Ono što je ključno istaknuti jest činjenica da je dolazak 47-godišnjeg Britanca na klupu "bluesa" ujedno i najskuplji trenerski transfer u povijesti nogometa. Londonski je klub, naime, Brightonu za oslobađanje Pottera od ugovornih obveza isplatio 24 milijuna eura. S obzirom na posao koji je prethodno radio u Brightonu, Potter je na Stamford Bridgeu dočekan kao "mesija", uz brojne lovorike i glasne zvukove fanfara. Limeni orkestar dobrodošlice predvodio je osobno Boehly, koji je bio toliko zanesen i oduševljen novim trenerom da mu je bez razmišljanja dao petogodišnji ugovor. Iako se mnogi navijači niti tada nisu slagali s dovođenjem Pottera, jer to nije tip trenera kakvog žele.

image

Graham Potter

DARREN STAPLES/Afp

U prvih devet utakmica (u svim natjecanjima) pod Potterovim vodstvom, Chelsea je upisao šest pobjeda i tri remija. I dok je Boehly svojim suradnicima vjerojatno slavodobitno govorio "jesam vam rekao da je on pravi čovjek za nas", dogodila se utakmica između Chelsea i Potterova bivšeg kluba - Brightona. "Galebovi" su na Apexu starom treneru priredili hladnu dobrodošlicu, koja je završila s četiri pogotka u Kepinoj mreži, uz počasni pogodak Havertza. Iz današnje perspektive, mogli bismo reći kako taj poraz predstavlja prijelomnu točku, nakon koje je Potterova londonska krivulja počela strmoglavo padati.

Kovačić među viškovima?

U narednih 16 ligaških utakmica, Chelsea je upisao sedam poraza, pet neriješenih rezultata i samo četiri pobjede. U čak devet od tih 16 susreta, Chelsea nije uspio zabiti gol. Iako se klupska uprava do posljednjeg trenutka trudila ostaviti dojam kako "čuva leđa" Potteru, nakon subotnjeg poraza od Aston Ville (0-2), kojim je londonski velikan pao na 11. poziciju, ljubav je ipak pukla. U Boehlyju se ponovno probudio revolveraš s početka priče, i "presudio" 47-godišnjem strategu nakon nepunih sedam mjeseci suradnje. Trust the process, rekli bi Boehlyjevi sunarodnjaci.

Dva trenerska otkaza u istoj sezoni samo su jedan segment Boehlyjeva brzopoteznog i pomalo apsurdnog upravljačkog pristupa. Drugi se odnosi na suludu politiku transfera, koju najbolje oslikava bilanca od preko 600 milijuna potrošenih eura za 17 novih igrača tijekom prethodna dva prijelazna roka.

Samo u slučajevima Enza Fernándeza i Mihajla Mudrika plaćeno je gotovo 200 milijuna eura (ugovori na osam godina), a kako vrijeme prolazi, tako postaje i sve jasnije da se najvjerojatnije radi o promašenim investicijama - osobito u slučaju ukrajinskog ofenzivca.

Osim toga, Chelsea se ovih dana suočava s ozbiljnim financijskim minusima, a otočki mediji navode kako će se "rupe" u proračunu krpati masovnom prodajom igrača. Na transfer listi nalazi se najmanje deset igrača, a sve se intenzivnije piše o tome da će ovog ljeta kofere pakirati i naš Mateo Kovačić.

Boehlyjevi biseri: All-Star utakmica i 4-4-3 formacija

Boehly se "proslavio" i idejom o premierligaškoj "all star" utakmici. Američki biznismen suvlasnik je LA Lakersa i LA Dodgersa, te je svoju ideju povukao iz NBA lige, odnosno MLB-a, gdje se podrazumijeva da "all star" momčadi jednom godišnje odmjere snage.

Boehly je predlagao model sličan onome iz NBA, samo što bi se umjesto Istočne i Zapadne konferencije, u slučaju Premier lige sučeljavale momčadi "sjevera" i "juga". Smatrao je da bi takva utakmica (odigrana izvan sezone), generirala dodatne prihode, osobito na azijskom tržištu. Njegove ideje nisu pale na plodno tlo među engleskom javnošću, a jedan od glasnijih kritičara bio je i Jürgen Klopp.

Boehly je, za vrijeme Tuchelovog mandata, htio intervernirati čak i u trenerski dio posla. Prema izvješću The Athletica, Amerikanac je, zajedno sa suvlasnikom Behdadom Eghbaliijem, sugerirao njemačkom stručnjaku da bi trebao koristiti formaciju 4-4-3, odnosno da bi trebao igrati s 12 igrača (!) u polju. (rk)

Linker
17. svibanj 2024 01:13