Thomas Tuchel

 WALEED ZAIN Anadolu Agency Via Afp
OBLAK NAD ‘BLUESIMA‘

Chelseajev trener u strahu od javnosti zbog Romana Abramoviča: ‘Situacija je užasna, nitko to nije očekivao...‘

Tuchel zna da bi jedini klub u Premiershipu u ruskom vlasništvu, mogao biti meta antiratnih prosvjeda
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 26. veljača 2022. 08:55

Trener europskog prvaka Chelseaja, Thomas Tuchel, priznao je da invazija Ukrajine od strane Rusije i ratne strahote u Europi mogu otežati život njegovom klubu i okrenuti javnost protiv Bluesa, čiji je vlasnik ruski oligarh Roman Abramovič.

- Ne smijemo se pretvarati da to nije problem, slažem se – rekao je Nijemac uoči finala Carabao Cupa protiv Liverpoola.

– Za mene i za sve ljude u klubu situacija je užasna, nitko ovo nije očekivao. Naše glave nisu čiste, naše uzbuđenje uoči finala je zatamnjeno i donosi nam puno nesigurnosti. Zabrinuti smo prije svega zbog svih ljudi, obitelji, koji su uvučeni u rat. Naše misli su s njima, oni su najvažniji.

image

Roman Abramovič (desno)

VITALY TIMKIV Sputnik Via Afp

Tuchel je rekao da se slaže s odlukom UEFA-e da se Sankt Peterburgu oduzme domaćinstvo finala Lige prvaka i dodijeli Parizu.

- Apsolutno razumijemo takvu odluku, razlog za to je, na žalost, najgori mogući. Više bih volio razgovarati samo o nogometu, ali shvaćam da je to nemoguće u ovom trenutku.

Svjestan je i da bi Chelsea, jedini klub u Premiershipu u ruskom vlasništvu, mogao biti meta napada antiratnih prosvjeda.

- Do određenog stupnja mogu razumjeti kritička mišljenja o našem klubu, o nama koji predstavljamo klub. Razumijem to i ne možemo se u potpunosti izuzeti od toga. Možda ljudi mogu shvatiti da ja kao trener i moji igrači nemamo pravi uvid u ono što se događa.

Abramovič je klub kupio 2003. godine, uložio ogromne novce da bi mu se to vratilo kroz pet titula engleskog prvaka i dva naslova europskog prvaka.

- Mi se ne osjećamo odgovornim za ovo. To što se događa je strašno i oko toga nema sumnje. Rat u Europi je za mene bio nezamisliv. Utjecaj je jasan, razgovori mogu utjecati. Budimo strpljiviji, pokušajmo shvatiti posljedice i onda se time pozabavimo.

Abramovič se u prošlosti ogradio od ruskog predsjednika Vladimira Putina tvrdeći da nema veze s njima, a u Velikoj Britaniji razmišljaju o sankcijama prema njemu i ostalim ruskim milijarderima.

- Znam za sve moguće scenarije, ali ne bih to komentirao dok se ne donese odluka. Svjesni smo svega i to nas ometa i zabrinjava.

Wembley je uoči finala bio obasjan bojama ukrajinske zastave.

- Ne možemo to što se događa ostaviti po strani. Moramo živjeti s time. I ne smije se bježati od toga, rat je u Europi, mi smo dio Europe. Ne možemo misliti samo o nogometu. Iako smo privilegirani što živimo u miru. Ovo neće nestati, moj mozak je okupiran i time. Tako je i sa svima ostalima. Problem je prevelik.

Linker
20. travanj 2024 20:31