OLI SCARFF Afp
NEZAVIDNA SITUACIJA

Cirkus na Etihadu, Pep Guardiola na izlaznim vratima? ‘Ako ste mi lagali i petljali, više nismo prijatelji‘

‘Ako branim ljude i klub, to je zato što radim s njima. Kad sam pitao jesu li naši nešto sumnjivo radili...‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. veljača 2023. 15:37

Budućnost Pepa Guardiole kao šefa Manchester Cityja dovedena je u pitanje nakon što je klub u ponedjeljak optužen za kršenje podužeg popisa financijskih pravila.

Premier liga nametnula je optužbe protiv Cityja zbog kršenja financijskih propisa više od 100 puta od rujna 2009. do sezone 2017/18., s njihovim navodnim kršenjima koja se odnose na prihode, pojedinosti o plaćama menadžera i igrača, propise UEFA-e, profitabilnost i održivost.

Dokumentacija će sada biti upućena neovisnoj komisiji, a ako se engleski prvak proglasi krivim, suočit će se s nizom potencijalnih sankcija uključujući oduzimanje bodova ili čak izbacivanje iz lige.

Iako bi mogle potrajati čak i godine prije službene odluke komisije, Cityjevi financijski troškovi bacili su veliku sumnju na budućnost menadžera Guardiole. Kladionice procjenjuju da će Katalonac napustiti mjesto prije početka sljedeće sezone.

Mnogi se naime boje da bi mogao otići u svjetlu optužbi, posebno kada se osvrnemo na prijetnje koje je uputio klubu tijekom njihove nedavne suspenzije zbog kršenja financijskog fair playa.

image
OLI SCARFF Afp

Dvogodišnju zabranu igranja u Ligi prvaka Cityju zbog kršenja propisa FFP-a na kraju je potvrdio Sportski arbitražni sud 2020., no prije toga Guardiola je upozorio šefove Etihada da će dati ostavku ako su mu ikada ‘lagali‘ o razmjerima svojih financijskih poslova.

Ranije ove godine otkrio je: "Ako branim ljude i klub, to je zato što radim s njima. Kad sam pitao za sumnje ili jesu li naši nešto radili, onda im kažem, recite mi. Rekao sam im ‘ako me lažete, dan nakon što to eventualno doznam bit ću vani i više mi nećete biti prijatelji. Ali gledam ih i vjerujem im 100 posto od prvog dana. Pa branim klub zbog toga."

Jasno je dakle zašto bi Guardiola uskoro mogao napustiti City...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. lipanj 2023 15:51