Antonio Conte

 GLYN KIRK Afp
ALIBI ZA NEUSPJEH

Conte od uprave javno traži nova pojačanja, a mogao bi dobiti otkaz? Podržava ga i najveća zvijezda

Dojam je da bi Conte i s ovim igračima koje ima na raspolaganju trebao imati puno bolje rezultate
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 19. veljača 2022. 07:06

Manchester City će u subotu u derbiju 26. kola Premier lige (18.30) ugostiti Tottenham u dvoboju koji će suparnici dočekati u dijametralno suprotnom raspoloženju. Dok je Manchester City u Lisabonu razmontirao Sporting (5:0) i praktički osigurao nastup u četvrtfinalu Lige prvaka, Londončani su s dva uzastopna domaća premierligaška poraza poprilično umanjili izglede da se sljedeće sezone ponovno nađu među europskom nogometnom elitom.

Southampton i Wolverhampton gotovo su potpuno ugasili velika očekivanja nakon dolaska trofejnog talijanskog trenera Antonija Contea. Conte je s Chelseajem osvojio naslov prvaka Engleske 2017. godine, ali na drugoj elitnoj londonskoj nogometnoj lokaciji posao je za sada mnogo teži. Nije dugo trebalo da se Conte nakon loših rezultata posluži "vječnim‘‘ trikom i zavapi za pojačanjima, uz dodatak kako momčad Tottenhama treba potrošiti dosta vremena da bi vratila izgubljeni pobjednički identitet.

Svaka čast neospornoj Contetovoj trenerskoj kvaliteti, ali kako svaka medalja ima dvije strane tako je i najlakše tražiti pojačanja kada sve ne ide po planu. Uostalom, u momčadi Tottenhama na papiru je sasvim dovoljno kvalitetnih igrača za ravnopravnu borbu za Ligu prvaka, jer postavlja se pitanje kako bi se Conte snašao, primjerice, u momčadima ranga Leedsa ili Brentforda, u kojima se istinska igračka kvaliteta, koja zadovoljava standarde elitnog razreda engleskog nogometa, može pronaći samo u tragovima i ne proteže se na više od tri igrača u prvoj jedanaestorici.

Dojam je da bi Conte i s ovim igračima koje ima na raspolaganju trebao imati puno bolje rezultate nego što ih ima od dolaska u Tottenham i ugledati se na, primjerice, Mauricija Pochettina, koji je s Tottenhamom stigao do finala Lige prvaka 2019. godine nakon što je u Amsterdamu savladao Ajax 3:2 iako je londonski sastav gubio 2:0, a Harry Kane je umjesto na travnjaku bio na tribinama.

Čini se kao da Conte sam sebi stvara alibije za nove poraze i muke koje bi mogle uslijediti ako De Bruyne i suigrači budu u optimalnom izdanju. Nije mali broj analitičara na Otoku koji smatraju da i skori odlazak Contea s klupe Pijetlova nije niti malo nemoguć scenarij. Manchester United trenutačno drži četvrto mjesto uz sedam bodova prednosti u odnosu na Tottenham, ali londonski sastav ima i čak tri utakmice manje na kontu. No, lukavi Conte želi sa sebe skinuti odgovornost iako praktički nije učinio nikakav pomak od dolaska u Tottenham, a u momčadi ima Harryja Kanea, koji bi, baš kao i Conte, trebao biti poprilična garancija ispunjenja pobjedničkih ciljeva.

Kane je, čini se, s Conteom na istoj valnoj duljini jer je, prema tvrdnjama engleskih medija, od klupske uprave zatražio da Conte dobije garanciju za dolazak pojačanja, jer napadač jedino tako može garantirati ostanak u Tottenhamu. Očito slijedi nova trakavica nakon što je Kane proteklog ljeta "svaki dan" odlazio u Manchester City, a na kraju ostao u Londonu. No, pojačanja su za sada jako daleko, a stvarnost Tottenhama je dolazak na Etihad, na kojem će Guardiola s posebnim zadovoljstvom pokušati podsjetiti Contea da Tottenham ipak nije - Chelsea...

Linker
19. travanj 2024 06:15