Navijači Evertona

 PAUL ELLIS Afp
MAČKA SA 100 ŽIVOTA

Čovjek koji je spiskao milijune na Ancelottija i igrače otišao u povijest, hoće li Amerikanci uspjeti?

Engleski mediji špekuliraju da je Moshiri prodao Everton u poslu vrijednom između 400 i 500 milijuna eura
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 28. rujan 2024. 13:15

Nakon višemjesečnih nagađanja, najava i raznih preokreta Everton je konačno dobio novog vlasnika. Većinski udio dionica kluba iz Liverpoola (94,1 posto) kupila je američka Friedkin grupa od dosadašnjeg vlasnika, iranskog biznismena Farhada Moshirija.

Tako je okončana Moshirijeva vladavina na Goodison Parku, koji je Everton kupio 2016. i u svom mandatu potrošio velik novac, preko 800 milijuna eura, na igrače, infrastrukturu, ali i trenera Carla Ancelottija, no umjesto povrataka u sam vrh engleskog nogometa Moshiri je kraj svog mandata u plavom dijelu Liverpoola dočekao kao netko čiji su odlazak s Goodisona navijači Evertona jedva dočekali, dok neki engleski mediji vođenje Evertona smatraju najgorim upravljanjem nekog velikog kluba u novijoj povijesti engleskog nogometa.

Moshiri je novim vlasnicima ostavio velike dugove i brojne nepravilnosti u poslovanju nakon što je upravo zbog spomenute činjenice klub u prošloj sezoni prvo kažnjen oduzimanjem deset bodova, potom je kazna smanjena na šest bodova, no spomenuta činjenica nikako ne umanjuje sve loše što se u proteklom periodu događalo na Goodison Parku.

Sport, zabava i automobilizam

No, kako to obično biva, novi vlasnik donio je svima kojima je Everton u srcu veliku nadu u bolje sutra posrnulog velikana engleskog nogometa, jednog od osnivača lige i kluba koji nikada nije ispao iz elitnog razreda engleskog nogometa. A mogao je, neki će reći i trebao ispasti u posljednjih 25 godina minimalno dva puta... No, kada je u pitanju borba za ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa, Everton je mačka sa 100 života uz 70 uzastopnih sezona među engleskom nogometnom elitom.

image

Farhad Moshiri više nije vlasnik Evertona

PAUL ELLIS Afp

Prva ponuda Friedkin grupe je odbijena, ali je nova prihvaćena, dok engleski mediji špekuliraju da je Moshiri prodao Everton u poslu vrijednom između 400 i 500 milijuna eura. Novi vlasnik Evertona je tvrtka iz Teksasa koja se bavi ulaganjima u sport, zabavu i automobilizam. Na čelu tvrtke je američki tajkun Dan Friedkin, koji je inače vlasnik i talijanskog prvoligaša Rome.

Za početak - saniranje dugova

- Zadovoljni smo što smo postigli dogovor da postanemo vlasnici ovog velikog kluba. Sada slijedi stabilizacija Evertona na svim razinama, kao i završetak izgradnje novog stadiona - priopćili su novi vlasnici, koji su, inače, već prije uložili znatna sredstva u novi Evertonov stadion.

Nove vlasnike Evertona sigurno očekuje dosta posla, a kad smo već kod toga, navijači Rome baš i nisu zadovoljni načinom na koji Amerikanci vode taj klub. No, Roma je pod vodstvom Friedkin grupe i Josea Mourinha osvojila Konferencijsku ligu, što bi na Goodison Parku dali za takav scenarij...

Nova “metla” prvo treba sanirati dug od preko 600 milijuna eura, uz činjenicu da je Everton u prvih pet prvenstvenih kola osvojio tek jedan bod. No, konkurenti u borbi za ostanak su očajni koliko i Everton, pa nade u spas svakako još ima. Uglavnom, novi vlasnici neće imati niti malo lagan posao da od Evertona opet naprave klub vrijedan trofejnih ambicija.

Amerikanci još moraju proći provjeru Premier lige

Nakon što je Friedkin grupa kupila Everton novi vlasnici posrnulog velikana s Goodison Parka tek trebaju proći vlasnički test engleske Premier lige. Iako se u spomenutom procesu ne očekuju problemi proći će od 8 do 12 tjedana dok Friedkin grupa i definitivno ne zagospodari Evertonom. No, engleski mediji suglasni su da su Karamele ugledale svjetlo na kraju dugog i mračnog tunela. Igračka legenda Evertona i bivši kapetan Alan Stubbs smatra da su novi vlasnici spas za Everton. (kg)

Linker
28. rujan 2024 18:01