Mislav Oršić

 ADIL BENAYACHE/Sipa Press/Profimedia
SVECE PREUZIMA LEGENDA?

‘Čovjek se skroz pogubio, ta je utakmica bila dizajnirana namještaljka za neuspjeh Mislava Oršića‘

Bivši trener ‘svetaca‘ nikada nije uspio pronaći udarni tim, kao da je na slijepo birao iz šešira
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. veljača 2023. 12:04

Nathan Jones više nije menadžer Southamptona, pregovori s Jessejom Marschom su se zakomplicirali, pa Sveci i dalje traže novo rješenje na klupi. U otočkim se medijima kao jedna od opcija jutros spominje čak i legendarni Steven Gerrard.

Dok se čeka novi trener koji će voditi Mislava Oršića i Duju Ćaletu-Cara, portal Daily Echo, koji pomno prati događanja na St. Maryju, pozabavio se svim Jonesovim greškama tijekom kratke epizode u klubu. Kažu, Velšanin se potpuno pogubio i u tri mjeseca nije uspio pronaći idealnu formulu, što dokazuje i činjenica da je često mijenjao formacije i neprestano rotirao igrače.

"Koliko god se trudio, Jones nikada nije uspio pronaći svoj udarni tim ili najbolji sustav igre. Djelovao je izgubljeno u potrazi za pravim igračima i to je zaključeno ishitrenim odlaskom. Jones kao da je birao prvotimce na slijepo iz šešira", napisali su.

image

Nathan Jones više nije trener Southamptona

GLYN KIRK/Afp

Dok je lutao u pokušaju da pronađe "dream team", Jones je Elyounoussija i Lyancu, koji su dotad bili važan kotačić momčadi, premjestio na klupu za rezerve, a "poigravao" se i s veznjacima Aribom i Diallom. Naravno, najveću pažnju ukrala je situacija s hrvatskim dvojcem prebačenim u B momčad.

"Ćaleta-Car i Oršić i sigurno su bili ogorčeni zbog njegovog nedosljednog tretmana", komentar je Daily Echoa na okolnosti s početka veljače, a onda su naznačili da je bivši trener koristio Oršića na način koji nije bio obećavajuć za brončanog Vatrenog.

image

Duje Ćaleta-Car protiv Newcastlea

ADRIAN DENNIS/Afp

Oršić je debitirao protiv Manchester Cityja u Kupu, no tek u idućoj fazi istog natjecanja prvi je put imao status startera. Bilo je to protiv Newcastlea u polufinalu, a Southampton je na domaćem terenu izgubio 0:1, te kasnije ispao ukupnim 1:2 porazom.

Oršić je u prvoj utakmici dobio početnih 57 minuta, a Echo tvrdi da je Jonesov nacrt bio takav da hrvatski reprezentativac nije ni imao šansu pokazati što zna, jer odrađivao je zadatke kojima inače nije toliko posvećen. Njegova uloga više je sličila ‘podignutom beku‘ nego krilnom ofenzivcu.

"Oršić je praktički bez minutaže ubačen u startnu postavu polufinala EFL Kupa protiv najbolje obrane engleskog nogometa. Sveci su bili prisiljeni braniti se, a krilni napadači morali su se konstantno vraćati prema svom golu. To se činilo kao dizajnirana namještaljka za Oršićev neuspjeh", stoji u njihovoj analizi.

image

Mislav Oršić protiv Newcastlea

Kieran Mcmanus/Shutterstock Editorial/Profimedia

Točno je da donedavni napadač Dinama, čak i kada bi se pojavio na terenu, često nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji. Jones je uglavnom koristio formaciju s dva centarfora, a bez krilnih napadača. Ostaje za vidjeti što će novi trener odlučiti u slučaju hrvatskog dvojca, odnosno hoće li ih vratiti u prvi tim i na koji će ih način koristiti.

Ako se dogodi veliki preokret i to ipak bude Marsch, Oršiću bi takvo rješenje trebalo više odgovarati jer Amerikanac prema podacima s Transfermarkta najčešće koristi formaciju 4-2-3-1. Naravno, ništa to ne garantira, ali svakako je lakše probiti se u momčad gdje igrač može računati na ulogu na prirodnoj poziciji.

Oršić i Ćaleta-Car na treningu prve ekipe

Southampton je kasnije objavio snimku s treninga prve momčadi na kojoj se vidi kako s ekipom treniraju i hrvatski nogometaši Mislav Oršić i Duje Ćaleta-Car.

Taj trening vodio je Ruben Selles, a Daily Mail piše kako nije isključeno ni da on ostane glavni trener momčadi. To bi očito moglo biti dobro za hrvatski dvojac koji se vratio iz druge momčadi.

VIDEO S TRENINGA POGLEDAJTE OVDJE.

Linker
29. travanj 2024 16:37