Stefan Bajčetić

 LINDSEY PARNABY/Afp
OD STOPERA DO OSMICE

Čudo od djeteta: Liverpool je postao ovisan o 18-godišnjaku, a on mora izabrati između Španjolske i Srbije

Zbog Brexita je Bajčetić zamalo ostao bez transfera u redove engleskog velikana
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 16. veljača 2023. 18:14

On je sjajan igrač i osoba, uvijek se trudi naporno raditi. Otkako je počeo igrati za nas, bio je naš možda i najbolji igrač. Nadam se da će zadržati samopouzdanje koje ima, i nastaviti se razvijati.

Tim je riječima Mohamed Salah govorio o svom 18-godišnjem suigraču Stefanu Bajčetiću, nakon Liverpoolove pobjede protiv Evertona. Španjolski tinejdžer srpskog podrijetla odigrao je sjajnu utakmicu; gospodario je veznom linijom "redsa", vukao konce igre i diktirao tempom, a zbog svega navedenog, u 90. je minuti, prilikom izlaska s terena, dobio i ovacije punog Anfielda.

Mladić rođen 22. listopada 2004. u Vigu, od oca Srbina, bivšeg nogometaša Srđana, i majke Španjolke, Liverpoolovoj se prvoj momčadi pridružio u srpnju prošle godine, te otad svojim nogometnim kvalitetama, napose zrelošću i mirnoćom, kontinuirano oduševljava navijače, suigrače, medije i struku.

- Jako sam zadovoljan njegovom igrom. On je vrhunski nogometaš, vrlo inteligentan i smiren. Stavio sam ga na novu poziciju. Bio je stoper, onda zadnji vezni, a sad je centralni vezni, osmica. Pitao sam ga je li mu se svidjela ta uloga, odgovorio mi je "O, da!" - rekao je Jürgen Klopp o Bajčetiću nakon slavlja protiv gradskih suparnika.

Staloženost i nevjerojatna zrelost

I doista, 18-godišnjak je u svom debiju za prvu momčad Liverpoola (krajem kolovoza protiv Bournemoutha) igrao u obrambenoj liniji, kao što je to radio u mlađim kategorijama, da bi ga kasnije Klopp koristio kao defenzivnog veznog, a protiv Evertona mu je bila namijenjena pozicija ispred Jordana Hendersona i Fabinha. Polivalentni veznjak jedna je od glavnih tema svih otočkih medija, koji gotovo da se natječu u hvalospjevima na njegov račun, a njegovom izvedbom u Merseyside derbiju bio je impresioniran i Jamie Carragher. Nekadašnji branič Liverpoola, a danas stručni sukomentator na Sky Sportsu, proglasio je Bajčetića igračem utakmice.

image

Stefan Bajčetić i Jürgen Klopp

OLI SCARFF/Afp

- Za mene je on igrač utakmice. Nunez je bio nestvaran, Salah je uvijek takav, ali kada mladić Bajčetićevih godina odigra Merseyside derbi na ovoj razini… On je iz momčadi istisnuo igrače koji su osvojili Ligu prvaka! S obzirom na snagu Evertonovih veznjaka, nisam bio siguran je li Merseyside derbi prava utakmica za Bajčetića, ali bio je sjajan. S lakoćom se nosio s fizički zahtjevnim protivnikom, a istodobno pokazao kvalitetu u kontroli lopte - istaknuo je 45-godišnjak.

Upravo su, s jedne strane, fizička moć, a s druge, visoka tehnička kvaliteta, dvije primarne odrednice Bajčetićeve igre, a kada njima pridodate psihološku nadogradnju u vidu staloženosti i nevjerojatne zrelosti, dobijete pouzdanog veznjaka koji na travnjaku, unatoč svojih 18 godina, djeluje kao prekaljeni rutiner sa stotinama premierligaških utakmica u nogama.

Treneri procijenili da je presitan za stopera

Stefan je u Liverpool stigao kao 16-godišnjak, prvog dana 2021. godine (iz omladinskog pogona Celte), u posljednjem transferu realiziranom prije službenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, odnosno sukladno starim propisima EU. Da Alex Inglethorpe i Liverpoolova skautska služba nisu uspjeli osigurati Bajčetićev potpis na Silvestrovo 2020., već sljedećeg dana bi u Premier ligi na snagu stupila pravila koja zabranjuju vize za igrače iz inozemstva mlađe od 18 godina, i pitanje je u čijim bi redovima mladi Španjolac na kraju završio. Ovako je doveden u Liverpool - ali kao središnji branič.

U godinu i pol dana skupio je 33 nastupa za Liverpoolove U18, U19 i U21 selekcije, nakon čega ga je Klopp povukao među "velike dečke". Tijekom navedenog razdoblja treneri u mlađim dobnim kategorijama procijenili su da je presitan (185 cm) za stopera u Premier ligi, te detektirali njegove tehničke kvalitete, a koje su svojstvene "finim" španjolskim veznjacima. Osim škole koju je prošao u Vigu, na Bajčetićev današnji igrački profil neupitno je utjecala i genetika, odnosno činjenica da je njegov otac Srđan također bio nogometaš. Bajčetić stariji također je igrao veznjaka, a u karijeri je, između ostalih, nosio dresove Celte iz Viga, Brage i Crvene zvezde.

image
WALEED ZEIN/Anadolu Agency Via Afp

Britanski mediji suglasni su u ocjeni da je upravo Bajčetić veliki dio rješenja za probleme Liverpoolova veznog reda, jer je to linija u Kloppovoj momčadi koju brojni stručnjaci izdvajaju kao najkritičniju, odnosno kao jednog od glavnih uzroka slabih ovosezonskih igara "redsa", koje su rezultirale devetim mjestom u prvenstvu. Španjolca sa srpskom putovnicom percipira se kao svojevrsni kamen temeljac novog i rekonstruiranog Liverpoolovog veznog reda, u koji se sve glasnije zaziva i Judea Bellinghama.

Odmah iza Owena i Sterlinga

Bajčetić je u dosadašnjih 13 nastupa za seniore Liverpoola postigao jedan pogodak (na Boxing Day, protiv Aston Ville), a s obzirom na to da je u tom trenutku imao 18 godina i 65 dana, taj gol svrstao ga je na treće mjesto najmlađih Liverpoolovih strijelaca u povijesti Premier lige, iza Michaela Owena i Raheema Sterlinga. Bajčetić je, također, drugi najmlađi Španjolac, nakon Cesca Fabregasa, koji je zatresao mrežu u engleskom prvenstvu.

Pred Kloppovim trupama dvije su važne utakmice, najprije prvenstveni ogled s Newcastleom u subotu, a potom, 21. veljače, domaći okršaj s Realom u Ligi prvaka. S obzirom na sve ranije navedeno, mladić koji je donedavno igrao za Liverpoolovu U18 momčad, u tim bi utakmicama mogao biti jedno od ključnih Kloppovih oružja. Za kraj spomenimo i da je Stefan dosad upisao tri nastupa za španjolsku U18 reprezentaciju. Zbog svojih korijena, ima pravo igrati za seniorsku vrstu Srbije, ali zasad nema indikacija da bi se to doista moglo i dogoditi.

image
GLYN KIRK/Afp

Linker
12. svibanj 2024 23:06