CROPIX
RAZGOVOR ZA SN

DEJAN LOVREN O BUDUĆNOSTI U LIVERPOOLU: 'I have a lot of mother**ckers to prove...' KOLIKO MOGU VATRENI NA EURU 'Što se ono dogodilo prije Rusije...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. veljača 2020. 11:21

Dejan Lovren, proslavljeni hrvatski reprezentativac, ove godine odigrao je samo jednu utakmicu za Liverpool. Svih 90 minuta dobio je u prvom ogledu petog kola FA kupa u kojem je Liverpool prosuo vodstvo od 0:2 kod Shrewsburyja. To mu je bila i jedina utakmica od 10. prosinca prošle godine kada je sudjelovao u susretu posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka protiv Salzburga. Na toj utakmici trener Jürgen Klopp odlučio je Lovrenu oko ruke staviti kapetansku vrpcu. Bila je to posebna čast koju je Dejan svakako zaslužio.

Na tom se već spomenutom ogledu sa Salzburgom ozlijedio, baš kad mu je krenulo i kad je opet zauzeo svoju stopersku poziciju. Posljednje dvije premierligaške utakmice (West Ham i Southampton) odgledao s klupe za pričuve. Jučer nam je javio iz Liverpoola, djelovao je raspoloženo...

- Eto, da malo popričamo prije nego što odem na trening. Sad je sve super... Da, bio sam kapetan na toj jedinoj utakmici koju sam odigrao ove godine. Biti kapetan Liverpoola je privilegij, na bilo kojoj utakmici, makar to bila prijateljska ili u ovom slučaju kup-utakmica. Meni je to bio prvi ogled nakon ozljede. Inače, baš taj sraz je dobro došao nekima od nas koji nisu dugo igrali. Nije to bilo prvi put da sam bio kapetan, ali je uvijek lijepo oko ruke omotati kapetansku vrpcu.

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Dejan Lovren.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Ozljeda tetive lože

Imali ste stanku od četiri tjedna nakon ozljede. Je li bila komplicirana?

- Nažalost, jest. Radilo se o ozljedi tetive lože, a to nije bajno. Ipak, idemo kazati da je sve dobro prošlo, izliječio sam se, sad sam dobro, sve je OK.

Kakva vam je perspektiva za ostatak sezone?

- Sad ponovno čekam svoju priliku kao i na početku sezone kad nisam baš puno igrao. Ali bez obzira na to, uvijek sam bio spreman kad sam dobio priliku, a i uvijek sam odigrao dobro. Igrali smo utakmice svaka tri-četiri dana, bilo je tada OK, ali sad eto opet idem od početka. To je tako u životu.

Kad smo već kod velikog broja utakmica na Otoku, vaš trener Jürgen Klopp na tu činjenicu ima primjedbi. Je li ih zaista previše?

- Stvarno ih ima dosta. E sad, ima li ih previše? Zapravo, radilo se o tome mogu li nam na Otoku izaći ususret. Naime, nakon klupskog svjetskog prvenstva uopće nismo dobili stanku, mislim da je trener Klopp više mislio na to kad se požalio. Ako je već bila kratka zimska stanka, nije bilo fer da smo morali igrati kup-utakmicu, onda se to nije moglo nazvati zimskom stankom. Svi stojimo iza našeg trenera, ako smo već odigrali 65 utakmica, onda smo zaslužili neki kraći odmor od sedam dana. Zaista su ponekad neki igrali mrtvi umorni, jer je tempo nemoguć.

Soccer Football - Premier League - Liverpool v Manchester United - Anfield, Liverpool, Britain - December 16, 2018  Liverpool's Xherdan Shaqiri celebrates scoring their third goal with Dejan Lovren and team mates  REUTERS/Phil Noble  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Phil Noble / REUTERS
Dejan Lovren

Ostati čvrst u glavi

Dobro, kad se radi o vama, iskusan ste igrač, ali nikad niste bili u ovakvom statusu. Dugo ne igrate, kako ćete zadržati formu, može li se ona srozati?

- Ne, forma mi se nije srozala. U takvoj situaciji sam bio i na početku sezone. Pa i prošle sezone pred kraj sam igrao manje, nisam dobivao pretjerano puno prilika. Međutim, bio sam strpljiv, makar dva-tri mjeseca nisam bio “unutra”. Ipak, kad sam god dobio priliku, odigrao sam dobro. Znate koja je bit? Ostati čvrst u glavi! Na treninzima sam radio kako treba, makar nikad nisam znao kad će doći moja prilika, moje minute. To je kod mene uvijek bilo tako. Razmišljam dugoročno. Stalno razmišljam o utakmicama za hrvatsku reprezentaciju, o Europskom prvenstvu. Konačno, razmišljam o svome zdravlju. Moram biti profesionalac, želim pokazati da svi baš uvijek mogu računati na mene. Trener Klopp zna da se može osloniti na mene. To sam mu bezbroj puta pokazao. Kad je god netko bio ozlijeđen, ja sam bio taj koji uvijek može ući. Ne samo to, kad uđem pokažem da mogu zadržati svoju poziciju. To sam napravio prije one ozljede. Nažalost, tako je ispalo, ali idemo dalje.

Znači, izbornik Zlatko Dalić i Vatreni ne trebaju se brinuti, bit ćete spremni za Euro?

- Protekom godina postaješ pametniji, više koristiš pamet nego svoju tjelesnu spremu. Iskustvo se ne može kupiti. Dobiješ ga kroz godine. Ne bi trebalo biti problema na Euru. Prošao sam sva najveća finala, od klupskih do reprezentativnih, vidio sam što sam trebao vidjeti. A ono što je najvažnije, to je činjenica da sam i dalje željan i gladan nogometa, utakmica, pobjeda, uspjeha... Jer da nisam, onda sigurno ne bih bio spreman. Kao što to kažu Englezi: “i have a lot of matherfuckers to prove...”

Jeste li tijekom siječnja možda probali pronaći neki drugi klub?

- Osobno nisam tražio ništa. Ta tema je prošla. Kad sam odlučio ostati, ostao sam. Sad ni jedne sekunde nisam razmišljao o odlasku iz Liverpoola. Jedino sam se bavio mišlju da se vratim spreman što prije. I to sam uspio, sad sam spreman. Recimo, predviđali su da ću zbog ozljede imati stanku od šest do osam tjedana, a ja sam sve riješio za četiri tjedna.

Catherine Ivill/Getty Images
Catherine Ivill Getty Images

Nisam ljut na Kloppa

A je li vam možda trener Jürgen Klopp sugerirao da potražite drugu sredinu?

- Ne, ne, ne... Rekao mi je da se što prije oporavim, da me treba. Zato sam si kao prioritet postavio zadatak da se vratim što prije. Kad Klopp nešto kaže, onda te riječi mnogo znače.

Znači, ne ljutite se na Kloppa što ne igrate?

- To jednostavno moram prihvatiti. U životu ne može uvijek biti lijepo. Ne može sve uvijek biti dobro, ne može ti uvijek sve ići kao podmazano. Nogomet je momčadski sport, to je tako, s time se moraš pomiriti. Naravno, teško mi je kad ne igram, jer znam da mogu, da sam kvalitetan. U naponu sam snage, znam da još, recimo, pet godina mogu igrati na najvišoj razini. Kroz ovakve situacije jačam sam sebe u psihološkom smislu. Već sam prolazio teške situacije, I kad me sad pitate o mom neigranju, uopće to ne gledam negativno. Uvijek nađem nešto pozitivno.

Kliknuli smo

Ovo što igra Liverpool zapravo je nemoguće dobro? Obarate sve rekorde Premiershipa, u 25 utakmica samo ste jednom odigrali neodlučeno, recimo pred Cityjem imate nestvarna 22 boda prednosti.

- Evo samo dvije riječi koje objašnjavaju današnji Liverpool. Kliknuli smo! Isto kao što kliknu cura i dečko. Da, iza nas stoji teški rad, ali najvažnije jest da smo kliknuli na nevjerojatan način. Svi skupa smo uspjeli. Trener je znao što hoće, doveo je igrače koje je želio, ostavio je one koji mu trebaju. To je bila formula Jürgena Kloppa, to je kompletna naša tajna, tajna svih ovih fenomenalnih rezultata. Nadalje, dugo vremena smo zajedno, neki od nas tri-četiri godine. U međuvremenu su došla također tri-četiri igrača. U takvim okolnostima iz utakmice u utakmicu idemo samo prema boljem. Najbitnije je u momčadi imati karakterne igrače, a mi to imamo. I oni koji ne igraju bore se za momčad kao da igraju. S druge strane, i oni koji stalno igraju stalno su, na svakoj utakmici, gladni uspjeha. Na svakoj utakmici želimo zabiti što više golova, kad vodimo želimo zabiti još.... Mi smo na svakoj utakmici motivirani kao da nam je zadnja u životu. Godinama su naš vrijeđali kazivajući “Liverpool je Looserpool”. Neka sad pričaju! Evo, sad mogu svi gledati, uživati i učiti od nas. Kad bježimo Cityju 22 boda, znate onda koliko smo jaki. Prije dvije godine mi smo bili iza njih. Ali treba ostati normalan i dalje osvajati bodove, što više bodova. Želimo ostati zapamćeni kao Barcelona u onim svojim najboljim godinama kad su uzeli sve živo, u onom razdoblju od 2008. do 2012. godine...

Ipak, vi biste sad u Premiershipu mogli i kalkulirati na nekim utakmicama, okrenuti se Ligi prvaka?

- Rekao sam vam da to ne dolazi u obzir, jer želimo dobiti svaku utakmicu. Kao što nam je cilj osvojiti svako natjecanje. Je li to moguće? Moguće je. Hoće li biti teško? Bit će jako teško. No, mi idemo to odraditi kako treba, utakmicu po utakmicu. Premiership? Da, blizu smo osvajanja naslova, ali nikad nećemo kazati da je gotovo. Gledamo, naravno, na Ligu prvaka, FA kup.

REUTERS/Scott Heppell
SCOTT HEPPELL REUTERS

Sve ste nam ispričali o Liverpoolu, idemo se prebaciti na domaće teme. Gdje nas vidite na Euru?

- Gdje nas vidim? Sjećate se kad smo radili intervju prije Svjetskog prvenstva u Rusiji? Tada sam vam kazao da imam dobar osjećaj. I kako je ispalo? Ha, sad opet imam dobar osjećaj. Ne želim previše pričati, nešto glamurozno najavljivati, ali imam osjećaj da ćemo na Euru opet nešto jako dobro napraviti. Sad ću vam kazati zašto to mislim. Hrvatska je kao Liverpool! Svi mi reprezentativci smo karakterni igrači, svi su uvijek željni uspjeha, maksimalno motivirani. Imamo ozbiljnu momčad, tu je Zlatko Dalić koji zna što treba. Mi ćemo mu dati sve što treba. Jasno, u svemu tome treba imati i ponešto sreće. Uvijek je treba... Ali i mi u Liverpoolu imamo sreće. No ona ne dolazi sama od sebe. Ona se pojavljuje kad si hrabar, ona prati hrabre. Takvi smo bili u Rusiji, zato smo napravili povijesni doseg. Mi Hrvati uvijek smo bili ratnici, takvi ćemo uvijek biti. I na sljedećem Euru. E sad, uvijek se pojavljuju neki detalji koji mogu odlučiti. Jedna vratnica, jedna sudačka odluka.

Ipak, kad su neki igrači u pitanju, malo smo drukčiji nego u Rusiji. Jesmo li ipak možda malo slabiji?

- Kako mislite da smo slabiji?! Nismo slabiji! Svi ovi igrači koji su došli nakon Rusije znaju što treba činiti za Hrvatsku. Ne treba im se posebno objašnjavati. Znaju da je bitan svaki trening. Znaju da trebaju pokazati da zaslužuju biti u reprezentaciji. Nitko od njih neće dignuti sve četiri u zrak i kazati “super, tu sam, to je to...”. Svi će se oni boriti za momčad, misliti da mogu biti u udarnoj postavi. Ali neće biti nezadovoljni ako neće. To je bit, to je ono o čemu vam pričam kad je Liverpool u pitanju. Svi grizu, i oni koji nisu u udarnoj postavi, i oni koji ne igraju. Mi imamo takve igrače u reprezentaciji. Trebamo napraviti opet ono naše zajedništvo i sjajnu atmosferu. Za tu atmosferu ćemo se pobrinuti Šime Vrsaljko i ja, ha-ha-ha... Jasno, bitno je da do Eura ostanemo svi zdravi. Da, na Euru opet idemo po nešto veliko! Da ne kažu da je bilo slučajno u Rusiji.

Lako je Salahu pričati

Onda se nasmijao.

- Znate što, ne mogu više slušati svoj prijatelja Salaha... Znate što mi je kazao? “Pa sve ste u Rusiji skoro dobili na jedanaesterce!” Velim ja njemu: “Treba doći do jedanaesteraca”... Lako je njemu pričati, neka on dođe sa svojima do penala, ha-ha-ha...

Dosta toga ste nam rekli o Jürgenu Kloppu. Ipak, koja je njegova najveća tajna? Zašto je tako uspješan trener?

- Tajna je jednostavna. Klopp je pošten, veliki je radnik, uvijek želi bolje, uvijek je željan i gladan novih trijumfa. Tako je to obično u nogometu. Ako se malo opustiš, sve se brzo raspadne. To smo mi u Liverpoolu doživjeli u prijašnjim sezonama. Danas u Liverpoolu više nema kalkuliranja. Mi u utakmice protiv nekog trećeligaša ili Manchester Cityja ulazimo isto, s istim žarom. Naravno, imamo mi vrhunske igrače, ali svi su karakterni. Možeš ti imati top igrače, ali ako netko glumi zvijezdu pa neće trčati, onda imaš dva igrača manje na travnjaku. Kod nas to ne postoji. Jasno, bitna je i taktika našeg trenera, postavka igre. Klopp to zna napraviti, ali veliki dio je na nama.

Linker
23. travanj 2024 22:44