Zadnji naslov prvaka Man. United je osvojio 2013. s Fergusonom na klupi

 AFP
NISU GA PREŽALILI

Desetljeće pada Man. Uniteda: Sir Alex je nenadoknadiv, a za navijače nema goreg od aktualnog scenarija

I 10 godina nakon odlaska legendarnog Škota u mirovinu Crveni Vragovi lutaju
Piše: Kazumir GuberinaObjavljeno: 10. svibanj 2023. 12:01

Tog 8. svibnja 2013. odjeknula je vijest koja je zadrmala nogometni svijet - Manchester United je objavio da Alex Ferguson odlazi u trenersku mirovinu na kraju te sezone. Deset godina je prošlo od kada se legendarni Škot povukao s klupe velikana s Old Trafforda, a njegovo povlačenje ujedno je označilo i završetak dominacije Crvenih vragova u elitnom razredu engleskog nogometa.

Nakon što je Fergie definitivno odlučio otići s Old Trafforda barem kada je menadžerska funkcija u pitanju, jer realno, Ferguson je i dalje ‘siva eminencija’ Manchester Uniteda, bilo je jasno da će onaj koji bude izabran za njegova nasljednika imati malo je reći zahtjevan posao da barem donekle bude na razini standarda koje je za vrijeme svoje trenerske vladavine na Old Traffordu ostavio legendarni škotski stručnjak. Alex Ferguson je na klupi Manchester Uniteda proveo 27 godina (1986-2013.), a lista trofeja koje je osvojio u tom razdoblju je zaista impresivna - 13 naslova prvaka Engleske, 5 FA kupova, 4 Liga kupa, 2 Lige prvaka, 10 Engleskih superkupova, 1 Kup kupova, 1 Europski superkup, 1 Interkontinentalni kup i 1 Klupsko SP.

Teško breme

No, koliko god bilo teško breme nasljednika Alexa Fergusona, ipak je malotko na Old Traffordu očekivao da će kraj njegove ere na Old Traffordu označiti i potpunu promjenu na engleskoj nogometnoj sceni, a ono što je najbolnije za mnogobrojne pristalice Manchester Uniteda, engleskim nogometom sada dominira Manchester City, koji je blizu osvajanja petog naslova prvaka Engleske u posljednjih šest godina, dok se u najvećeg suparnika družine iz plavog dijela Manchestera prometnuo Liverpool, koji je pod vodstvom Jürgena Kloppa osvojio u proteklih osam godina sve što se moglo osvojiti, dok City još uvijek čeka na osvajanje Lige prvaka. Zadnji naslov prvaka koji je Ferguson osvojio s Manchester Unitedom 2013. godine, 20. u klupskoj povijesti, ujedno je zasad i posljednji za Crvene vragove uopće.

Za navijače Uniteda nema goreg osjećaja nego gledati u leđa Manchester Cityju i Liverpoolu. Kada je Ferguson 2013. proglasio trenersku mirovinu, oni koji ne podnose Manchester United su pola u šali, a pola u nadi prognozirali su da će na sljedeći naslov prvaka Engleske Crveni vragovi čekati duže nego što je na novu titulu čekao Liverpool, a Redsi su je čekali 30 godina. No, jedna trećina tog razdoblja već je prošla...

Ipak, i nakon Fergusona Manchester United je preveliki klub da ne bi bio u stanju osvojiti baš niti jedan trofej. Osvojili su Crveni vragovi i bez Fergusona Europsku ligu, FA kup i Liga kup, no od kada nema velikog Škota na klupi, nema više niti nepobjedivog stroja iz Kazališta snova, a veliko je pitanje koliko će još vremena proći da se naslov prvaka Engleske vrati na Old Trafford. David Moyes, Jose Mourinho, Louis van Gaal, Ole Gunnar Solskjaer i Ralf Rangnick pokušavali su do dolaska Erika Ten Haga na Old Trafford prošlog ljeta biti barem donekle na razini Alexa Fergusona, ali koliko god imali trenerskog iskustva i kvalitete, u tome nisu uspjeli. Dojam je da United i dalje dosta luta i pitanje je kada bi se mogao vratiti na staze stare slave.

- Alex Ferguson me izabrao za svog nasljednika i na tome sam mu vječno zahvalan. Ja u svojoj misiji nisam uspio, ali na Fergusonovu tragu nisu bili niti puno veći treneri koji su poslije mene bili menadžeri Manchester Uniteda - istaknuo je jednom prilikom David Moyes, sadašnji menadžer West Hama, koji je baš ove nedjelje u Londonu sa 1:0 srušio Crvene vragove, te im nanio ozbiljan udarac u nastojanjima da osiguraju Ligu prvaka sljedeće sezone.

Je li Harry Kane taj?

Alex Ferguson je u sezoni 1992/1993. donio Manchester Unitedu prvi naslov prvaka Engleske nakon 26 godina čekanja nakon pobjede nad Sheffield Wednesdayem 2:1 u utakmici koja se ne zaboravlja niti 30 godina kasnije i koju je odlučio Steve Bruce pogotkom u posljednjoj minuti. Mnogi se sjećaju kako je Ferguson sa svojim pomoćnikom Brianom Kiddom od sreće kleknuo na travu Old Trafforda, što je na određeni način označilo početak dominacije Manchester Uniteda engleskim nogometom.

Trideset godina kasnije bez Fergusona na klupi je sve puno teže, a samo u posljednjih deset godina otkad se Škot oprostio Manchester City je, primjerice, u Premier ligi osvojio gotovo 200 bodova više od velikog gradskog suparnika.

Može li Ten Hag nešto promijeniti u tom smislu tek treba vidjeti, budući da je Nizozemac tek na početku svog puta na Old Traffordu, no analitičari na Otoku smatraju da je vrijeme da Manchester United dovede igrača koji će na travnjaku biti novi Eric Cantona, Wayne Rooney ili Cristiano Ronaldo, što je glavni preduvjet da se uopće počne razmišljati o povratku zlatnih dana na Old Trafford. Čovjek za tu ulogu po medijima na Otoku zove se - Harry Kane.

Fergusonovi trofeji s Man. Unitedom

13 naslova prvaka Engleske

5 FA kupova

4 Liga kupa

2 Lige prvaka

10 Engleskih superkupova

1 Kup kupova

1 Europski superkup

1 Interkontinentalni kup

1 Klupsko SP

27

godina je Ferguson bio na klupi Man. Uniteda (1986-2013.)

1392

utakmice odradio je Škot kao menadžer Crvenih vragova

Linker
27. travanj 2024 19:29