RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
U UGLEDNOM DRUŠTVU

Dinamu u leđa gledaju sami velikani! Modri na visokom 4. mjestu u Europi, evo gdje se nalazi Hajduk

Računica uključuje broj igrača koji su prošli klupsku školu i igraju u prvim ligama
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. listopad 2021. 12:19

Međunarodni nogometni institut CIES Football Observatory objavio je u ponedjeljak rezultate istraživanja prema kojem se Dinamo nalazi na visokom četvrtom mjestu u Europi po proizvodnji nogometaša.

Računica uključuje broj igrača koji su prošli klupsku školu i igraju u prvim ligama širom Europe, CIES je obuhvatio 31 najbolju ligu u Europi, a ondje je u ovoj godini zaigralo 70 nogometaša koji su ponikli u Dinamu po kriteriju FIFA-e, koji podrazumijeva igrače koji su u dotičnoj školi proveli najmanje tri godine između svojeg 15. i 21. rođendana.

Na vrhu ove ljestvice je Ajax s 81 igračem ispred Shakhtara sa 75. Klubovi s istim brojem zastupljenih nogometaša rangirani su ovisno o indeksu uspješnosti pa je tako Sporting treći, zagrebački Dinamo četvrti, a kijevski Dinamo peti iako sva tri kluba imaju po 70 bivših polaznika svoje škole u navedenim ligama. Spomenimo da je Hajduk na 20. mjestu s 43 igrača.

CIES je na istu temu kreirao i dodatnu ljestvicu ovisno o kvalitativnoj razini samih igrača, ali i klubova i liga u kojima nastupaju. Uveo je kategoriju “Training Index” koja pokazuje indeks uspješnosti ovisno o minutaži igrača, njegovoj dobi, ali i kvaliteti kluba i lige sukladno UEFA-inom koeficijentu. I u takvom je izračunu Dinamo na jednako tako visokom četvrtom mjestu. Ispred su Ajax, Sporting i Real Madrid.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2022 12:54