MARTIN RICKETT
NIJE PAZIO

Edinson Cavani suspendiran zbog rasističke objave na društvenim mrežama, alon i dalje tvrdi da nije kriv

‘Bila je to samo šaljiva konverzacija s prijateljem nakon pobjede u Southamptonu...‘
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 02. siječanj 2021. 08:10

Manchester United je prošlu godinu završio na najbolji mogući način. Usprkos čestim kritikama na račun menadžera Olea Gunnara Solskjaera, norveški stručnjak je sa svojom momčadi uspio stići u sam vrh Premier lige, prvi put od odlaska legendarnog Alex Fergusona. Napadački potencijal Crvenih vragova posebno je ubojit, a u novoj sredini sve bolje partije pruža i dokazani urugvajski majstor, 33-godišnji Edinson Cavani.

No, za čovjeka koji je i na Otoku potvrdio neospornu klasu 2021. godina niije započela na željeni način i to iz pomalo bizarnog razloga. Naime, Cavani je kažnjen s tri utakmice neigranja jer je na društvenim mrežama upotrijebio izraz za koji Englezi tvrde da je rasistički. Urugvajac je kažnjen i novčanom kaznom od 100 tisuća funti, jer je, po Engleskom nogometnom savezu, koristio “uvredljiv i nepristojan rasistički govor”

Na premierligaškom gostovanju kod Southamptona 29. studenoga Manchester United je kreirao veliki preokret i od dva pogotka minusa stigao do pobjede u sudačkoj nadoknadi od 3:2 upravo golom Cavanija, koji je potom je na društvenim mrežama objavio komentar u kojem je koristio riječ ‘negrito’, no iako je napadač Manchester Uniteda istaknuo da se obraćao prijatelju na šaljivi način spomenutu kaznu nije uspio izbjeći. Tako će Cavani morati na prisilni odmor u trenutku kada se potpuno priviknuo na suigrače i pritisak igranja u klubu kakav je Manchester United, te posebnost otočkog okruženja i poimanja nogometa.

- Bila je to šaljiva konverzacija s prijateljem nakon pobjede u Southamptonu. Zadnje što sam želio je uvrijediti nekoga s obzirom da sam i sam veliki protivnik rasizma i svega onoga negativnog što se vezuje u taj pojam - istaknuo je Cavani.

image
MARTIN RICKETT

Samo jedna u prvenstvu

Urugvajcu je kazna odmah stupila na snagu, tako da je već propustio sinoćnji okršaj 17. kola Premier lige protiv Aston Ville na Old Traffordu, a slijedi mu izostanak i s dva dvoboja u kup natjecanjima. Solskjaer tako neće moći koristit usluge urugvajskog napadača niti na polufinalnoj utakmici Liga kupa s Manchester Cityjem koja je na rasporedu 6. siječnja, te utakmici 3. kola FA kupa protiv Watforda tri dana kasnije. Manchester United je prihvatio kaznu, ali je istaknuo da Edinson Cavani nikako nije rasist, dok otočki mediji apostrofiraju da je ovo lekcija i za sve ostale igrače u engleskom nogometu, iako se potencira i Cavanijeva iskrenost.

U konačnici, za menadžera Crvenih vragova Olea Gunnara Solskjaera je najvažnije da će Urugvajac propustiti samo jedan dvoboj Premier lige, jer bez obzira na bilo koje kup natjecanje, Premier liga i možebitna borba za naslov prvaka poslije dosta godina je bez sumnje najveći izazov družine s Old Trafforda, u kojoj će i Cavani sasvim sigurno imati poprilično važnu ulugu kada se ponovno vrati na travnjak.

Linker
03. svibanj 2024 02:40