Erik ten Hag i dalje dosta oscilira na klupi Manchester Uniteda 

 OLI SCARFF Afp
NAKON VELIKE POBJEDE

Engleski derbi na momente je izgledao kao ogled amatera, Ten Hag je obećavao mnogo, sada je na prekretnici

Sinoćnjom pobjedom Crveni su Vragovi ostvarili rekordan niz od 22 uzastopne ligaške utakmice bez remija
Piše: Vito TomasObjavljeno: 08. prosinac 2023. 06:14

Dolaskom u Manchester United Erik Ten Hag najavio je projekt i plan za koji je zahtijevao vrijeme i strpljenje. Obećao je i formiranje igre utemeljene na dominantnom napadačkom nogometu s visokim presingom. Sve što su navijači Uniteda htjeli je jasna direkcija prema kojoj klub teži, a u tome su Nizozemca vidjeli kao savršenog čovjeka.

Nakon godina srljanja s trenerima koji nisu uspjeli definirati stavke svoje igre i ostaviti prepoznatljiv trag, navijači su bili spremni za promjenu. Ten Hag, koji je u Ajaxu pokazao umijeće svog trenerskog posla, s razlogom je izabran za ovaj posao. Viđen je kao onaj koji će United dignuti na jedan viši nivo.

Danas, godinu i pol dana kasnije, teško je reći je li Nizozemac u tome uspio. Da se bolje izrazimo, zavisi od utakmice do utakmice. Drugim riječima, Unitedu još uvijek nedostaje taj toliko traženi kontinuitet u igri. Sinoćnjom pobjedom protiv Chelseaja na Old Traffordu opet cvjetaju ruže, a time i navijači pokazuju svoju naivnost.

image
OLI SCARFF Afp

Manchester United zaista je igrao vrlo dobar napadački nogomet kojim su diktirali igru i držali konce u rukama. Pravo je čudo što su zabili samo dva pogotka, a tome je kumovao prvenstveno gostujući golman Sanchez koji je bio vidno raspoložen, no i neefikasnost Unitedovih igrača u završnici.

Ipak, pravi problemi za Ten Haga nalaze se u nižim slojevima terena.

Pozicija defenzivnog veznog kritična je u igri Crvenih Vragova. Dok nema Casemira, koji ima problema s ozljedama, na raspolaganju su McTominay i Amrabat, koji nisu u stanju propisno odraditi svoju ulogu. Škot to ‘kompenzira‘ svojom igrom prema naprijed i izvanrednim napadačkim sposobnostima ulaska iz drugog plana i osjećaja za prostor. McTominay je tako i u srijedu još jednom postao herojem Uniteda, no do sada je svakom navijaču jasno da on svoju primarnu ulogu u vezi ne obavlja dobro.

A svojim izletima prema naprijed, samog u vezi ostavlja Sofyana Amrabata. Za to je zapravo i doveden Marokanac, koji je u svojoj reprezentaciji fantastično izvršavao tu ulogu i kao jedan od ključnih igrača je odveo do polufinala svjetskog prvenstva. No, u Unitedu, Ten Hag nije sposoban to izvući iz njega. Marokanac se dosta nesigurno osjeća na terenu, sklon je pogreškama te jednostavno nije u stanju sam izvršavati tu ulogu.

image

Erik ten Hag i dalje dosta oscilira na klupi Manchester Uniteda

OLI SCARFF Afp

Zbog svega toga, obrana se Crvenih Vragova nerijetko nalazi na vjetrometini protivničkih napadača. To se nabolje vidjelo u utakmici protiv Chelseaja i zapravo je jedini razlog zašto nisu primili više pogodaka (ne)kvaliteta i neiskustvo Chelseajevih napadača. Unatoč tomu, obrani Uniteda svakako nedostaje pravi vođa koji bi preuzeo konce igre i odgovornost. Više se puta to probavalo s Maguireom, no s vremenom je i sam Englez shvatio da nema sposobnosti za takvu funkciju. Situacija u obrani nije bolja ni kod Londončana, stoga se utakmica na momente doimala kao susret dviju amaterskih momčadi. U prvih pola sata, u gotovo svakoj akciji, na obje smo strane gledali situaciju opasnu po gol.

I Ten Hag je sam zasigurno svjestan mana u obrani, stoga se ne libi preuzeti rizik i dati gasa barem u napadu u izjednačenim situacijama. Da tako postupa nalažu i rezultati.

Naime, sinoćnjom pobjedom Crveni su Vragovi ostvarili rekordan niz od 22 uzastopne ligaške utakmice bez remija. Uspjeli su to upravo protiv Chelseaja s kojim su dosad 26 puta podijelili bodove, što također predstavlja rekord Premier lige. Bila je to utakmica s najmanjim i najvećim šansama za konačni neodlučeni rezultat.

Trener Uniteda nalazi se na prekretnici. Ne onoj na rubu otkaza, već onoj koja mu pruža priliku da United napokon digne na jedan veći nivo i krene s njim u ozbiljne pobjedničke namjere. Navijači su se nagledali trenera koji su imali bezbroj uspona i padova te rezultirali konačnim padom. Ten Hag je svoje crne dane već prošao, a sada je na njemu da se iz njih izdigne na najbolji mogući način te dokaže svoje kvalitete zbog kojih je i doveden u United.

Linker
03. svibanj 2024 20:42