Everton bi se mogao naći u velikim problemima nakon raskida suradnje s Rusima

 BEN STANSALL Afp
ODREKLI SE RUSA

Engleski prvoligaš u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, klubu prijeti - totalni krah!

Everton je izgubio veliku količinu novaca, a zbog toga bi mogao i upasti u probleme s Premier ligom
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. ožujak 2022. 18:07

Ruska invazija na Ukrajinu imat će velike posljedice i na sport u cjelini, a najviše šetete će pretrpjeti klubovi i sportaši iz dvaju zaraćenih zemalja. No, oni nisu jedini. U velikim problemima se našao i engleski prvoligaš Everton kojem prijeti prava katastrofa.

Klub iz Liverpoola se prije tedan dana odlučio prekinuti suradnju sa ruskim sponzorima i stati uz urkajinskog nogometaša u svojoj svlačionici Vitalija Mikolenka.

"Svi u Evertonu su šokirani i tužni zbog užasnih događaja u Ukrajini. Ova tragična situacija mora završiti što prije, a svaki daljnji gubitak života mora se izbjeći. Igrači, trenersko osoblje i svi koji rade u Evertonu daju punu podršku našem igraču Vitaliju Mikolenku i njegovoj obitelji, a to ćemo nastaviti činiti. Klub potvrđuje da je obustavio sve komercijalne sponzorske aranžmane s ruskim tvrtkama USM, Megafon i Yota", napisali su iz Evertona nedavno.

Sve tri kompanije su u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova koji je bliski suradnik Vladimira Putina. USM Holdings je imao prava na ime terena za trening, Yota je zadnje dvije godine bio sponzor, a MegaFon je financirao žensku ekipu Evertona. Iako Usmanov nije vlasnik kluba, Everton će upasti u velike probleme bez njegovih milijuna.

Prema pisanju Daily Maila, Everton je od 2017. do 2020. godine napravio minus od 260 milijuna funti, a jedino što ga je spasilo od sankcija zbog kršenja financijskog fair playa je pandemija koronavirusa koja je sve stavila na čekanje. Iako su se tada izvukli na koronu, sada su upali u nove probleme.

Sponzorstvo koje su imali od Usmanovih kompanija im je trenalo donijeti 300 milijuna funti u idućih 20 godina, a Daily mail piše kako im prijeti i oduzimanje bodova jer su na granici da prekrše financijski fair play i pravilnik o profitu i održivosti koje nameće Premier liga.

Iz Premiershipa su pozvali sve klubove da do kraja mjeseca podnesu financijske izvještaje i prognoze za ostatak sezone. Nakon detaljne analize će klubovi koji prekrše pravila biti kažnjeni oduzimanjem bodova, a to bi za Everton mogao biti koban događaj jer su trenutno 18. s jednim bodom više od mjesta koje vodi u niži rang.

Klub će se i bez kazne grčevito boriti za ostanak u Premier ligi, a oduzimanje bodova bi ih moglo gurnuti prema durgoj ligi. Everton je inače sedmi klub u ligi po količini novaca koje klub troši na plaće, a novac koji su izgubili prestankom suradnje sa sponzorima će im itekako nedostajati.

Linker
26. travanj 2024 07:57