DARREN STAPLES Afp
OVOME SE NISU NADALI

Englezi iznenađeni nalazima najskupljeg napadača prijelaznog roka: ‘Još je gore nego što su mislili‘

Magnet je otkrio da je skupocjeni centarfor podložan bolesti koja se nerijetko javlja među vojnicima
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 15:23

Rasmus Hojlund trebao bi biti odgovor na goruće pitanje Manchester Uniteda. Danski centarfor plaćen je 75 milijuna eura, skuplje od bilo kojeg drugog napadača u dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka, s namjerom da se dodatno razvije i zauzme glavnu ulogu u vrhu napada Vragova.

Otočki mediji vole mu tepati kao ‘novom Haalandu‘, što zbog sličnosti prezimena, što zbog činjenice da su obojica plavokosi Skandinavci. Doduše, jedine su to dodirne točke Hojlunda i Haalanda. Učinkom se ni u kojem scenariju ne mogu mjeriti, barem ne još, jer Hojlund je upisao 16 pogodaka u prošloj sezoni pod grbom Atalante, dok je norveški gorostas postigao nemilosrdna 52 zgoditka.

image

Hojlund je zabio 16 pogodaka u svim natjecanjima prošle sezone

Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

Kako bilo, Hojlund je 20-godišnjak s neupitnim talentom i Erik Ten Haag vjeruje da je pravi izbor, a u Nizozemca ne treba sumnjati budući da je Man. United u njegovom prvom mandatu napokon djelovao kao ekipa s glavom i repom. Shodno tomu, Hojlund bi zaista mogao evoluirati u elitnog centarfora, ali taj će put biti nešto teži nego što se očekivalo.

Naime, engleski The Times piše da su Hojlundovi medicinski nalazi otkrili probleme s leđima zbog kojih će propustiti početni dio sezone, a tegobe bi mu mogle stvarati problem u budućnosti. O čemu se radi? Magnetska rezonanca potvrdila je da je Hojlund podložan takozvanoj "stres frakturi".

U prijevodu, danski reprezentativac podložan je sitnim prijelomima kostiju u leđima. "Stres fraktura" nije toliko neuobičajena u sportskom svijetu, posebice kod atletičara, a najčešće se javlja u nosivim kostima potkoljenice ili stopala. Ovoj pojavi, primjerice, izloženi su i vojnici, a nastaje zbog prekomjerne aktivnosti.

U sportskim slučajevima, najčešće se događa igračima koji su u mladosti imali veliko opterećenje. Vijesti liječničkog resora opteretile su i Manchester United.

image

Hojlund je upisao šest nastupa i toliko golova u dresu reprezentacije Danske

Jure Makovec/Afp/Profimedia

"Izvori iz kluba kažu da je United znao Hojlundovo stanje, ali ispostavilo se da je ono ozbiljnije nego što su u početku utvrdili", piše Daily Mail prenoseći spomenuti The Times.

Prvi potez Vragova bio je uvjeriti Hojlunda da je dugoročni potpis, te da ga Ten Haag za početak neće forsirati u momčadi. Stručnjaci su, pak, kazali Englezima da ovakav problem zahtjeva pažljivo liječenje, te sugerirali da igrač vjerojatno jedno duže vrijeme neće biti u stanju igrati dva meča tjedno jer bi se Hojlundovo žarište u leđima u tom slučaju zaista moglo pretvoriti u "stres frakturu".

Takav prijelom dogodio se Marcusu Rashfordu u sezoni 2019./2020., zbog čega je zvijezda Old Trafforda nekoliko mjeseci provela izvan travnjaka. Važno je još jednom naglasiti da u slučaju Hojlunda ne postoji takva fraktura, već podložnost na istu, stoga će Danac biti na posebnom oprezu.

Linker
18. svibanj 2024 11:58