Roman Abramovič

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
CYPRUS CONFIDENTIAL

Englezi otkrivaju: Chelsea bi nakon nove afere mogao završiti na koljenima! Velika istraga već je počela

Procurila je priča u kojoj se bivšeg vlasnika Romana Abramoviča tereti za sumnjivo financiranje kluba
Piše: SNObjavljeno: 15. studeni 2023. 08:21

Iako su od njegova odlaska iz kluba prošle već gotovo dvije godine, počelo se raspetljavati klupko oko bogatstva nekadašnjeg ruskog vlasnika Chelseaja, Romana Abramoviča. Podsjetimo, on je zajedno s velikim dijelom ostatka uprave londonskog nogometnog kluba bio primoran otići zbog "specijalne vojne operacije" Rusije u Ukrajini. Premier Liga nije imala sluha, a pisalo se i o tome da Abramovič ima bliske kontakte s ruskim vladarom Vladimirom Putinom.

Novi tajni dokumenti koji su ovih dana procurili u javnost nakon istrage engleskog lista Guardian i brojnih im suradnika, kako se piše, mogli bi Chelsea koštati brojnih kazni. Chelsea je, kako je otkriveno u aferi nazvanoj Cyprus Confidential, za vrijeme Abramoviča u više navrata izvršavao "tajna plaćanja", fiktivne transakcije novca koji je mahom završavao na privatnim, off-shore računima ruskog vlasnika i njegovih tamošnjih tvrtki. Ako se to pokaže istinitim, Chelsea bi zaista mogao biti u problemima...

Dokumenti koji su izašli u javnost otkrivaju da su deseci milijuna funti išli na off-shore račune kako bi izravno pomogli financiranju Chelseaja. Ostaje krajnje upitno je li taj novac ikada prošao kontrolu nogometnih vlasti u Engleskoj koje su, zna se to dobro, vrlo striktne oko nadgledanja tijeka novca. Ako se pokaže da je klub konstantno kršio odredbe financijskog fair-play sustava, prijete mu sankcije koje mogu uključivati i oduzimanje bodova.

Kako navodi Guardian, posebno se istražuju transakcije prema menadžerima Edena Hazarda, suradniku bivšeg trenera Antonija Contea, ali i transferi Williana i Samuela Eto‘oa koji su se dogodili prije mnogo godina. Chelseajeve financije već se ispituju od strane Premier Lige, i to za period od 2012. do 2019. godine zbog toga što je nova uprava kluba koja ga je lani preuzela, Premier ligi dobrovoljno prijavila da su se za vrijeme Abramoviča slale nepotpune financijske informacije. Pokaže li se da je Cyprus Confidential razotkrio ilegalne tokove novca, u istragu će se svakako uključiti i Engleski nogometni savez (FA), ali i UEFA, krovna europska nogometna federacija.

Abramovič je, kako se navodi u Guardianu, svjesno i godinama kršio pravila koja su Chelsea podigla do samog vrha europskog nogometa. Od 2003. do 2022. godine "Roman Empire" je u zapadni London donio niz trofeja, a sankcije koje mu je nametnula britanska vlada nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu prisilile su ga da proda klub konzorciju kojem je na čelu američki multimilijarder Todd Boehly.

Linker
04. svibanj 2024 03:03