Mi News & Sport/Alamy/profimedia
VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

Englezi poludjeli, VAR kroji tablicu najjače lige na svijetu. Ovo je devet najvećih pogrešaka

Iz vikenda u vikend u Premier ligi se događaju pogreške zbog upotrebe VAR tehnologije
Piše: SNObjavljeno: 06. studeni 2023. 19:04

Nema kraja pobunama protiv VAR tehnologije, odnosno njene primjene. Diljem Europe nogometaši se bune protiv odluka donesenih uz pomoć VAR-a, a posljednjih dana posebno je burno u Engleskoj. Tamo se tijekom cijele sezone događaju pogreške i nejasne situacije zbog VAR-a, a ovog vikenda je jedini gol na utakmici između Newcastlea i Arsenala VAR provjeravao čak zbog tri situacije: je li lopta bila van igrališta, je li strijelac Anthony Gordon bio u zaleđu te je li prilikom gola napravio prekršaj nad Gabrielom. U sve tri situacije igrač Newcastlea je ‘prošao‘ pa je gol priznat.

S obzirom na to kako je ovo tek još jedan u nizu VAR odluka koje su digle prašinu u Premier League, sve je više onih koji pozivaju na preispitivanje načina upotrebe tehnologije jer ona trenutno radi više štete nego koristi. Da je to tako, Daily Mail je donio pregled svih loših VAR odluka ove sezone. Uz ovu na utakmici između Newcastlea i Arsenala čak devet je velikih pogrešaka koje su, definitivno, odredile pozicije na tablici.

Tottenham - Liverpool, 30. rujna

Jürgen Klopp i dalje smatra kako bi se ova utakmica trebala ponoviti jer je katastrofalna pogreška VAR sudaca usmjerila njen tijek. Naime, Luis Diaz je postigao regularan gol, ali su suci na terenu označili zaleđe. U VAR sobi su, pak, mislili da je gol priznat pa su Darrenu Englandu, sucu na terenu, javili da je sve u redu. Nakon što su shvatili da nisu dobro shvatili o čemu se radi, bilo je kasno.

image

nepriznati gol Luisa Diaza

SCREENSHOT

Manchester United - Wolverhampton, 14. kolovoza

André Onana je trebao biti isključen zbog starta na Saši Kalajdžiću, napadaču Wolverhamptona. Vratar Uniteda je na protivnika starta nakon kornera, a svima se to činilo kao jasan prekršaj osim sucu na terenu Simonu Hooperu, ali i VAR sobi koja je javila kako nema govora o jedanaestercu.

Wolverhampton - Newcastle, 28. listopada; Sheffield United - Wolverhampton, 4. studenog

U dvije utakmice zaredom dosuđeni su sporni jedanaesterci protiv Wolverhamptona. Pri onom protiv Newcastlea VAR nije ni intervenirao iako je sporno je li bilo kontakta između Hwang Hee-chana i Fabiana Schära. Protiv Sheffield Uniteda kontakta između Fabija Silve i Georgea Baldocka je bilo, ali je on bio minimalan, ne za najstrožu kaznu.

Manchester City - Fulham, 2. rujna

‘Građani‘ su u ovoj utakmici slavili s uvjerljivih 5:1, ali možda bi bilo drukčije da je poništen gol kojim je Nathan Ake doveo svoju momčad u vodstvo od 2:1. Prilikom njegovog udarca glavom u zaleđu je bio Manuel Akanji te je blokirao Fulhamovog vratara Bernda Lena, ali ne za VAR sobu koja je procijenila da je sve čisto.

image

Gol Nathana Akea

SCREENSHOT

Arsenal - Manchester United, 3. rujna

Aaron Wan-Bissaka i Kai Havertz su bilu kontaktu u šesnaestercu Uniteda i sudac Anthony Taylor je pokazao na bijelu točku, no njegov VAR kolega Jarred Gillett ga je pozvao da pogleda snimku te je odluka poništena. Trener ‘Topnika‘ Mikel Arteta je nakon utakmice tvrdio kako je odluka poništena zbog snimke iz pogrešnog kuta, gdje se nije sve najbolje vidjelo.

Tottenham - Manchester United, 19. kolovoza

Alejandro Garnacho je na ovoj utakmici uputio jedan udarac prema golu Tottenhama, ali ga je rukom zaustavio Cristian Romero. VAR soba je odlučila kako je igrač Spursa bi preblizu udarcu da bi mogao izbjeći taj udarac, a kapetan Uniteda Bruno Fernandes je nakon utakmice bio bijesan i tražio ispriku od suca Jona Mossa.

Aston Villa - Crystal Palace, 16. rujna

Darren England je dosudio jedanaesterac nakon kontakta Chrisa Richardsa i Ollieja Watkinsa, a iako su ga iz VAR sobe zvali i sugerirali da je odluka pogrešna, on je ostao pri njoj i to nakon što je per minuta pregledavao snimku.

Linker
06. svibanj 2024 21:45