Erik ten Hag

 OLI SCARFF Afp
JASNA PORUKA ZA C. RONALDA

Englezi stali na stranu trenera: ‘Ovo su bila najbolja 24 sata Ten Haga kao menadžera Uniteda!‘

Engleski mediji jasno su dali do znanja što misle o Cristianu Ronaldu i njegovom ponašanju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. listopad 2022. 14:06

Bijeg Cristiana Ronalda prije kraja utakmice Manchester United - Tottenham (2:0) simbolično je označio i dva vrlo značajna kraja jedne ere. Spuštena je i posljednja zavjesa na bezuvjetnu ljubav navijača prema superzvijezdi, koja se duri i koja kao neiskorištena zamjena nije mogla istrpjeti da se zadrži još koju minutu uz teren, pa da sa suigračima proslavi blistavu pobjedu nad Tottenhamom. Taj je bijeg također bio i završno zvono za karijeru slavnog 37-godišnjaka u dresu Manchester Uniteda.

Još u srpnju, na poluvremenu tijekom prijateljske utakmice protiv Rayo Vallecana, Ten Hag je imao drskosti zamijeniti Ronalda koji tada nije bio ni blizu pune spreme nakon što je propustio veći dio predsezone. Ronaldova reakcija bila je napuštanje Old Trafforda prije posljednjeg zvižduka. Tada je prvi put izazvao tek pridošlog trenera i njegov autoritet.

Ten Hag je jedno vrijeme spuštao glavu, da bi u nekom trenutku ipak prelomio. Ronalda je premjestio na klupu, Marcusa Rashforda uvrstio u početnih 11. Ten Hag - čije upravljanje svlačionicom spaja ljudske vještine, inteligenciju, taktičku oštroumnost i čvrstu vođenja - jezgrovito je objasnio zašto je to napravio. Ronaldove noge jednostavno nisu bile dorasle zahtjevima trenera. Njegove noge ne mogu istrčati ono što trener hoće.

Svjedočili smo i da je inače rastrčani Tottenham bio stručno ugušen sjajnom igrom i trkom Unitedovih igrača. Ovaj put svih 90 minuta bez Ronalda, čime je Ten Hag po prvi put otišao još korak dalje u odnosu s Ronaldom. Do sada je barem ulazio kao zamjena. S ovim činom beznačajnost u svlačionici dobila je završnu glazuru. Nije doduše ušao ni u blamaži protiv Manchester Cityja (3:6), ali tada se to moglo pokriti pričom o nekakvom poštovanju da ga ne želiš uvesti i dodatno pokopati protiv suparnika kojem kao momčad nisi dorastao.

Teško da je Ronaldo kriv što je u zimi blistave karijere. Ali ono što je mogao učiniti je prihvatiti to dok se nastavlja boriti za startno mjesto. Umjesto toga on je svima okrenulo leđa. I zaradio suspenziju, te neće igrati u subotu protiv Chelseaja. Hoće li ikad više zaigrati u dresu Uniteda vjerojatno ipak ovisi samo o njemu?

Pustio je u javnost priopćenje u kojem se pokušao opravdati, reći da i dalje ostaje u službi kluba, ali nije se ispričao. Ego mu ni to ne dopušta. Kako će to prihvatiti suigrači? Mogu li mu barem oni oprostiti kad već navijači neće? I što će napraviti Ten Hag.

"Ovo su bila najbolja 24 sata Ten Haga kao menadžera Uniteda", komentiraju engleski mediji vežući igru protiv Tottenhama i odluku da suspendira Ronalda. Njegova stegovna odluka poslala je jasnu poruku ostatku momčadi. I svima koji prate i vole United. Postoji samo klub i nitko više. Izvršni direktor Richard Arnold i nogometni direktor John Murtaugh podržali su ga u nečemu što nije bilo lako.

U četvrtak navečer United je pokušavao kroz priopćenje učvrstiti ideju da Ronaldo ostaje važan dio momčadi, ali lom u odnosu između Ronalda, suigrača i trenera bit će teško popraviti.

Nakon vikenda i derbija protiv Chelseaja do Svjetskog prvenstva ostat će još šest utakmica. Ronaldo će u najboljem slučaju biti zamjena za četiri utakmice Premier lige. Možda ga čekaju startni nastupi protiv Šerifa iz Tiraspola u Europskoj ligi i Aston Ville u Carabao kupu, ali veliko je pitanje hoće li biti uključen i u te utakmice. I želi li biti uključen u njih, bez obzira na priopćenje koje je pustio u javnost.

Ten Hag je svakako svjestan toga da Ronaldo još uvijek može biti moćno oružje - uglavnom s klupe - u pojedinim utakmicama, ali jasno je da mu svaki Ronaldov dan u klubu donosi velike muku i probleme. I da će svi zajedno gledati da ga što prije isprate, ako je ikako moguće, već u siječnju.

Međutim, malo je klubova koji si mogu priuštiti igrača s Ronaldovom plaćom, što je i bio glavni razlog zašto ljetos nije otišao. Teško će se i u zimi nešto promijeniti. Osim ako Ronaldo ne zablista u Kataru, što nikako nije nemoguća misija, jer u reprezentaciji i dalje ima sve ovlasti i izbornik ga ne tjera na igranje u oba smjera. A Ronaldo je dokazani majstor golova.

Što će donijeti sljedeće epizode sapunice "Ronaldo u Manchesteru" tek ćemo vidjeti. Kako god, tužno je sve to gledati, jer Ronaldo je jedan od najvećih igrača u povijesti Uniteda i u povijesti nogometa. Kojeg je ego očito potpuno razorio.

Ten Hag: Ronaldo je odbio ući s klupe i ne konkurira za utakmicu protiv Chelseaja

Menadžer engleskog nogometnog velikana Manchester Uniteda Erik ten Hag u petak je potvrdio kako je portugalski velikan Cristiano Ronaldo odbio ući u igru kao zamjena u dvoboju Premier lige protiv Tottenham Hotspura igranom u srijedu na Old Traffordu.

"Ja sam menadžer i odgovoran sam za kulturu ponašanja ovdje te moram postaviti standarde i vrijednosti kao i kontrolirati ih. Vrijeme će pokazati koliko dugo će izbivati iz momčadi, ali i na početku sezone sam rekao ukoliko se slična situacija ponovi kako će biti posljedica. Nogomet je momčadski sport i morate ispuniti određene standarde", kazao je Ten Hag. (HINA)

Linker
29. travanj 2024 04:20