RONALD GORSIC Cropix
REKONSTRUKCIJA VEZE

Englezi: Za to što traži novi trener pravi igrači nisu ni Jorginho, ni Kovačić, ni Kante! Evo i zašto

Za igru, koju je u Brightonu doveo do savršenstva, Potter u ovom času nema adekvatne igrače...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 09. rujan 2022. 18:13

Odgojen u Maksimiru, istesan u Interu, dotjeran u Realu, Mateo Kovačić stigao je u Chelsea prije tri godine kako bi zasjao i na svjetskoj razini dokazao svoju vrijednost. Što je i učinio, prvo pod Frankom Lampardom, a pogotovo pod vodstvom Thomasa Tuchela, u čijoj je momčadi nizao i velike partije, ali i skupljao trofeje.

Tuchela, međutim, više nema, na klupi je stigao Graham Potter i, naravno, svi engleski mediji spekuliraju u kakvom će sistemu igre igrati novi Chelsea, preispitivajući, ujedno, i ulogu igračkog rostera u novoj eri "bluesa". Tko bi mogao biti pobjednik, a tko gubitnik novog menadžera na klupi, dakle, sada je glavna preokupacija posebice kroničara kluba, koji smatraju da Potter neće odustati od svog sustava 3-4-2-1...

image
DENIS LOVROVIC Afp

"Potterov Chelsea bit će dinamičan i prštat će od energije", jedan je od naslova jednog teksta, koji smatra kako je to loša vijest za nekoliko dosadašnjih ključnih igrača.

"Za razliku od Tuchela, Potter mnogo više traži progresiju iz zadnje linije, što bi trebalo savršeno odgovarati Koulibalyju, koji je to činio i u Napoliju, dok bi uz njega priliku trebali dobiti Thiago Silva i Wesley Fofana, čija bi dužnost ipak trebala biti defenzivnijeg spektra. U Brightonu su, pak, za Potterovu ideju igre ključni bili "wing-backovi", a u Chelseaju ima savršen "match" u Jamesu desno, odnosno miljeniku Cucurelli lijevo. Tu dolazimo do temelja - veze", pišu otočki analitičari.

"S obzirom na progresiju iz zadnje linije te kontrolu strana preko ofenzivnih bekova koji će igrati u oba pravca, veza zahtijeva dinamičnost i polivalentnost, bez striktnih zadataka kao dosad, pogotovo Jorginha. U Potterovoj viziji nogometa oni nemaju klasične podjele zadataka na defanzivne i ofenzivne veznjake, već se unutar zadanog sustava moraju mijenjati, rotirati, pokrivati, napadati i otvarati. Za takvu strukturu igre, koju je u Brightonu doveo do savršenstva i koja ga je dovela do Chelseaja, on u ovome času nema adekvatne igrače. To nisu ni Jorginho, ni Kovačić, ali ni prečesto ozlijeđeni Kante...", dodaju tamošnji mediji, tvrdeći da će se velika borba biti i za tri preostala mjesta u momčadi na koja pretendiraju Sterling, Havertz, Mount, Aubameyang, Ziyech, Pulisic...

No, iz našeg kuta gledanja, jasno, ključan je Mateo Kovačić.

Iako seciraju do detalja, nismo sigurni da Kovačić ne zna ili ne može funkcionirati u novom sustavu. Primarno, cijeli Chelsea smrću kraljice dobio je nekoliko ekstra dana za upoznavanje, u kojima će se svi moći bolje upoznati, ali sekundarno, i važnije, ne vjerujemo da se Potter olako kani riješiti takvih igrača u svlačionici. Istina, u rosteru su još Zakaria, Loftus-Cheek i jedan čije vrijeme dolazi, Connor Gallagher, no nisu sličan nogomet igrali i Lampard i Tuchel, niti je pod njima Kovačić imao jednake uloge i zadatke unutar momčadi. Ali pod svakim se dokazao i izrastao u jedno od prvih imena kluba i momčadi.

Upravo je stoga teško vjerovati da će ga se Potter olako riješiti, kao što je još i teže pomisliti da će Kovačić odustati. Uostalom, Kovačić je elitni vezni igrač, koji ima 28 godina i koji je ušao, ili ulazi, u "prime" svoje karijere. Na stranu, međutim, epiteti, Kovačić je nakon Intera i Reala iskoračio, odnosno etablirao se kao elitni vezni igrač, upravo u nogometu visokog tempa, koji odgovara njegovim vještinama.

Kao takav, samosvjestan, samouvjeren, a inteligentan igrač, gotovo je nemoguće u ovome času naći argumente koji bi podržali engleske napise. Dapače. No, evo, dat ćemo vremenu, ali i samome Kovačiću, a vjerojatno i Potteru, da ih demantiraju...

Linker
28. travanj 2024 19:24