Reuters
LIVERPOOL UTRPAO PET KOMADA

FOTO: SPEKTAKL NA ANFIELDU, POBJEDA KOVAČIĆA, MOURINHO PAO NA OLD TRAFFORDU Marcus Rashford veliki junak Manchester Uniteda

Piše: HinaObjavljeno: 05. prosinac 2019. 00:13

Najveću medijsku pozornost u večerašnjem programu engleske Premier lige izazvao je povratak Josea Mourinha na Old Trafford. Portugalski stručnjak je pred godinu dana dobio otkaz u Manchester Unitedu, a sad se svom bivšem poslodavcu suprotstavio kao menadžer Tottenhama.

Izgledi za pobjedu bili su uoči susreta izjednačeni, a United je vrlo brzo došao u vodstvo. Igrala se šesta minuta kad je Rashford pogodio mrežu gostiju iz Londona. Spursi su skoro cijelo prvo poluvrijeme bili u podređenom položaju, no uspjeli su izjednačiti u 39. minuti. U kaznenom prostoru domaćih najbolje se snašao Dele Alli koji je iz blizine matirao De Geu.

Crveni vragovi su odlično otvorili nastavak. Sissoko je neoprezno startao na Rashforda u kaznenom prostoru gostiju, a engleski je reprezentativac sigurno pogodio s bijele točke. Mourinho je u drugom poluvremenu u igru poslao Eriksena, Ndombelea i Lo Celsa, ali rezultat se do kraja nije mijenjao.

Unitedov menadžer Solskjaer skinuo je barem dio tereta sa svojih leđa, a Mourinho je doživio svoj prvi poraz na klupi Tottenhama nakon tri uzastopne pobjede u svim natjecanjima. Pred Portugalcem je još puno posla, prije svega treba učvrstiti obranu koja je već dulje vrijeme nestabilna. Norvežanina za vikend čeka gradski derbi s Manchester Cityjem na Etihadu.

Leicester je nastavio svoj sjajan niz te je pred svojim navijačima na King Poweru upisao i sedmu uzastopnu prvenstvenu pobjedu. Fenjeraš Watford pao je teže nego što se očekivalo, pogodak za vodstvo Lisica postigao je Jamie Vardy iz kaznenog udarca u 55. minuti. Bio je to već 14. pogodak vodećeg strijelca Premier lige, a drugog je dodao Maddison u petoj minuti nadoknade. Leicester je i dalje prvi pratitelj vodećeg Liverpoola koji je sinoć u kasnijem terminu igrao s Tottenhamom.

Mateo Kovačić odigrao je cijelu utakmicu za Chelsea koji je na Stamford Bridgeu dočekao Aston Villu. Hrvatski reprezentativni veznjak ima veliko povjerenje menadžera Franka Lamparda, te je dao svoj doprinos u novoj, devetoj prvenstvenoj pobjedi, a zaradio je i žuti karton zbog povlačenja u 81. minuti. Bluesi su poveli u 24. minuti pogotkom oporavljenog napadača Abrahama, gosti su se krajem prvog dijela vratili u igru golom Trezegueta. Početkom nastavka pala je odluka o pobjedniku. Strijelac Abraham ovaj put je bio asistent, a mladi veznjak Mason Mount strijelac za konačnih 2:1. Chelsea je ostao na četvrtom mjestu s tri boda zaostatka za trećeplasiranim Manchester Cityjem.

Na petu poziciju podigao se Wolverhampton, koji je pred svojim navijačima bio bolji od West Hama. Čekićari su u prošlom kolu na gostovanju iznenadili Chelsea, no ovaj put nisu uspjeli. Za Vukove je prvi zabio Dendoncker, a posao je dovršio Cutrone koji je u završnici zamijenio Jimeneza.

Southampton je u derbiju začelja ugostio Norwich i osvojio važne bodove. U prvom poluvremenu domaćini su postigli dva pogotka, preko Ingsa i Bertranda, da bi poraz gostiju u nastavku počasnim pogotkom ublažio Pukki.

U jednom od najvećih derbija engleskog nogometa Liverpool je na Anfieldu pobijedio Everton sa 5-2 i nezaustavljivo juri prema prvom naslovu engleskog prvaka nakon 1990. godine. Aktualni europski prvak je upisao 14. pobjedu uz jedan remi pa sada ima čak 11 bodova više od aktualnog prvaka Manchester Cityja koji je pao na treću poziciju.

Bila je to utakmica s dva različita poluvremena. Prvo je bilo fantastično sa čak šest golova, dok smo u nastavku susreta vidjeli samo jedan pogodak i to u sudačkoj nadoknadi.

"Redsi" su poveli već šestoj minuti golom Divocka Origija na asistenciju Sadia Manea, a u 17. minuti je Xherdan Shaqiri povisio na 2-0. Michael Keane je smanjio u 21. minuti, no uslijedila su još dva gola domaćina, a strijelci su bili ponovo Origi (31) i Mane (45). Kod Origijevog gola asistent je bio hrvatski reprezentativac Dejan Lovren koji je odradio cijeli susret.

U posljednjim trenucima prvog dijela Richarlison je smanjio na 4-2, a na konačnih 5-2 postavio je Georginio Wijnaldum u 90. minuti. Everton već 20 godina nije slavio na Anfieldu, a u zadnjih 20 utakmica Liverpool ne zna za poraz od gradskog suparnika što je najduži niz u povijesti ovog derbija.

Linker
03. svibanj 2024 10:52