Frank Lampard

 RUI VIEIRA Afp
PRAVO RJEŠENJE?

Frank Lampard novi je trener Evertona, ikona Chelseaja pokušat će spasiti klub od ispadanja iz lige

‘Spreman sam za novi izazov, a to što na papiru neće biti niti malo lako je samo motiv više.‘
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 31. siječanj 2022. 14:40

Frank Lampard novi je menadžer Evertona. Proslavljeni bivši engleski reprezentativac vraća se na premierligašku pozornicu nakon godinu dana od otkaza koji je dobio u Chelseaju, iako će u londonskom velikanu zbog ostvarenja za vrijeme igračke karijere zauvijek imati legendarni status. Njega je na Stamford Bridgeu naslijedio Thomas Tuchel, koji je potom prošle sezone osvojio Ligu prvaka s londonskom momčadi.

Nekoliko kandidata

Lampard bi se prema ugovoru na Goodison Parku trebao zadržati najmanje dvije i pol godine, a na klupi Karamela zamijeniti će kod navijača Evertona omraženog Rafaela Beniteza, koji je dobio otkaz nakon samo jedne pobjede u posljednih 13 utakmica. On nije bio jedini kandidat za klupu kluba iz Liverpoola, na razgovorima su još bili Portugalac Vitor Pereira, kojeg je dočekao iznimno negativan stav navijača, te Duncan Ferguson, koji je uskočio na klupu kao kratkotrajno privremeno rješenje nakon Benitezova odlaska (pod njegovim vodstvom doživljen je domaći premierligaški poraz od Aston Ville), dok je Wayne Rooney objavio da nije pristao na takav razgovor, iako je također bio u kombinacijama.

Vrijeme će pokazati koliko je Frank Lampard kvalitetan izbor za posrnuli klub iz plavog dijela Liverpoola, kojeg će novi menadžer za početak morati zadržati u elitnom razredu engleskog nogometa, što je scenarij kakav gotovo nitko od analitičara na Otoku nije predviđao na početku aktualne sezone. Umjesto borbe za europske pozicije Richarlison i suigrači nalaze se na 16. mjestu tablice Premier lige, samo četiri boda udaljeni od zone ispadanja, a na Goodison Parku se nadaju da je upravo ikona Chelseaja spasonosno rješenje.

Lampard je na početku menadžerske karijere briljirao na klupi drugoligaša Derbyja, kojeg je doveo na korak od plasmana u elitni razred engleskog nogometa. Mason Mount danas je jedan od ključnih igrača Chelseaja i engleski reprezentativac, koji se upravo u Derbyju zahvaljujući Lampardu probio na veliku scenu, no nakon engleskog drugoligaškog okruženja Lampard na Stamford Bridgeu, koliko god bio omiljen, nije uspunio očekivanja u sezonu i pol koliko je tamo proveo kao menadžer (84 utakmice, 44 pobjede, 15 neodlučenih rezultata, 25 poraza).

Na Goodison Parku sada je dočekao novu prigodu, ali vrlo brzo za Lamparda i njegovu novu momčad slijede dva krucijalna okršaja. Kup dvoboj s Brentfordom bit će samo zagrijavanje za premierligaško gostovanje god Newcastlea 8. veljače i domaći sraz s Leeds Unitedom četiri dana kasnije u utakmicama u kojima Everton nema pravo na pogrešan korak. Lampard je uvjeren da će uspjeti izbjeći najcrnji scenarij s Evertonom, a za početak morat će na travnjaku pronaći još nekog raspoloženog igrača osim Richarlisona. Brazilski majstor trenutačno je jedini igrač Evertona za kojeg se “isplati kupiti ulaznicu”, ali koliko god da je kvalitetan Richarlison ipak nije Messi.

Stigla pojačanja

Veznjak Donny van de Beek prva je prinova koju Lampard dovodi na posudbu iz Manchester Uniteda, u koji je Nizozemac stigao kao veliko pojačanje, da bi na Old Traffordu je vrlo brzo postao veliki promašaj. Nizozemca je želio dovesti i Crystal Palace, ali je Van de Beek izabrao Everton kao sljedeću destinaciju na kojoj će pokušati oživjeti karijeru.

- Spreman sam za novi izazov, a to što na papiru neće biti niti malo lako je samo motiv više. Kada dođe ponuda ona se događa s razlogom, a kada je prihvatite onda je jasno da dolazite na mjesto za koje vjerujete da ima perspektivu za prave stvari - istaknuo je novi menadžer Evertona Frank Lampard.

Linker
24. travanj 2024 21:44