Mislav Oršić

 TOM DUBRAVEC Cropix
KOMPLICIRAN TRENUTAK

Gdje je to došao Oršić? Momčad je zadnja i izgleda očajno, može li je hrvatski majstor spasiti?

Nakon što je srpski biznismen kupio klub očekivao se uzlet, a ostanak u ligi slaviti kao naslov.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 06. siječanj 2023. 18:59

Mislav Oršić odlaskom u najjaču ligu svijeta dočekao je konačnu nagradu za sve majstorije prikazane u dresu Dinama i reprezentacije Hrvatske, no hrvatski majstor u Southampton stiže u, malo je reći, kompliciranom i zahtjevnom trenutku.

Sveci su trenutačno posljednjeplasirana momčad engleske Premier lige i po gotovo svim analitičarima na Otoku prvi kandidati za ispadanje iz elitnog razreda engleskog nogometa. No, koliko god bodovni konto novog Oršićeve momčadi bio mizeran, Southampton je i dalje udaljen samo tri boda od zone spasa.

Ipak, kako medalja uvijek ima dvije strane, tri boda zaostatka od West Hama nisu nikakav nenadoknadiv zaostatak, ali teško je biti optimist nakon šest uzastopnih ligaških poraza od kojih je četiri upisao novi menadžer Southamptona, Nathan Jones. U derbiju začelja i porazu od Nottingham Foresta Sveci su izgledali očajno, bez udarca u okvir gola suparnika, a iako se Oršić na engleskoj obali ne dočekuje u klasičnom smislu kao spasitelj, jasno je da se od hrvatskog reprezentativca puno očekuje uz zagarantirano mjesto u prvih 11.

image

Nathan Jones

LINDSEY PARNABY Afp

Igrački kadar Southamptona je realno poprilično tanke kvalitete a uz Oršića jedini igrač vrijedan igranja u elitnom razredu engleskog nogometa jest engleski reprezentativni veznjak James Ward-Prowse. Ostatak momčadi su igrači drugoligaške kvalitete, stoga niti malo ne čudi što do kraja prijelaznog roka uz Oršića Southampton planira dovesti još nekoliko pojačanja. Na listi želja su stoper Evertona Mason Holgate, 20-godišnji argentinski veznjak Carlos Alcaraz i 28-godišnji krilni napadač Newcastlea Ryan Fraser, ali su za sada navedeni transferi prilično daleko od realizacije.

- Southampton je trenutno momčad bez ikakve strategije i plana igre. Šest uzastopnih poraza uz činjenicu da protiv Nottingham Foresta, koji ima najgori skor u ligi na gostujućim travnjacima, nije upućen niti jedan udarac u okvir gola suparnika. Žao mi je menadžera Nathana Jonesa, vjerujem da će doći novi igrači, no za ovakav Southampton ti igrači koji stignu u zimskom prijelaznom roku moraju biti ekstra kvaliteta, a ne prinove, što je vrlo upitno - istaknuo je legendarni napadač Arsenala i stručni komentator Ian Wright,

Po završetku dvoboja s Nottingham Forestom došlo je do prepirke između Ward-Prowsea i Salisua s obzirom na to da Salisu nije pozdravio navijače Southamptona, već je otišao u svlačionicu, ali velški stručnjak na klupi Southamptona ne želi oko toga praviti dramu.

- Razumijem frustraciju navijača, ali da smo pobijedili Fulham, koji smo nadigrali, sve bi bilo drukčije. Protiv Nottingham Foresta smo bili slabi, no ako je u meni problem, onda problema nema. Vjerujem u ovu momčad i ostanak u društvu najboljih - zaključio je menadžer Southamptona, Nathan Jones.

Prije godinu dana srpski biznismen Dragan Šolak kupio je Southampton uz plan da u klub uloži 120 milijuna eura za veliki uzlet, no umjesto uzleta ostanak u Premier ligi slavit će se kao naslov prvaka Engleske, a vrijeme će pokazati može li spasitelj posrnulih Svetaca biti upravo Mislav Oršić, kao nekad kada je iz godine u godinu Svece od ispadanja spašavao neuništiva klupska legenda Matt Le Tissier.

Linker
08. svibanj 2024 03:28