OLI SCARFF Afp
NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Guardiola govorio o nevoljama u raju, pa otkrio kad napušta City: ‘Još četiri godine? Ne, ne, bilo bi previše‘

Španjolac može ponoviti povijesni uspjeh Alexa Fergusona, ali izvan terena je ‘na sto muka‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. svibanj 2023. 11:37

Trostruka kruna u engleskom nogometu gotovo da je nepoznat pojam. Samo je Alex Ferguson s Manchester Unitedom (1998./1999.) podigao trofej Premier lige, FA Kupa i Lige prvaka. Pep Guardiola na pravom je putu da isti uspjeh ostvari s druge strane Manchestera. Španjolca dvije pobjede dijele od ulaska u povijest, u trenutku kada City djeluje dominantnije nego ikada, pa je i među najstrožim kritičarima slavnog trenera nastao muk. No, znamo da Građani vode bitku i izvan travnjaka, a Guardiola više ne želi šutjeti.

Psihološki triler

- Želim da Premier liga i suci reagiraju na optužbe kršenja financijskog fair-playa što je prije moguće. Ako je klub učinio nešto pogrešno, neka svi to znaju. Ako nije, kao što i sami tvrdimo i vjerujemo, onda neka se prestane govoriti o tome - načeo je trener Cityja temu financijskih propisa Premier lige, koje je uprava Manchester Cityja navodno zanemarivala u razdoblju od 2009. do 2018. godine, pa se odvjetništvo još od veljače "zabavlja" sa 115 točaka optužbe.

Jesu li Građani krivotvorili račune, umjetno napuhali sponzorske i komercijalne ugovore da bi si omogućili višu potrošnju i istovremeno "poštivali" financijski fair-playa? Jesu li unutar pravila Uefe i Premier lige ostali temeljem lažnih brojki i dokumenata? Tek ćemo saznati.

image
OLI SCARFF Afp

Kada? Nitko ne zna, proces je izrazito složen, vodeći engleski mediji nisu u stanju iznijeti ni približnu procjenu završetka nove epizode nevolja u raju, koje se pod obradom američke kinematografije svrstavaju u rubriku romantične komedije, ali među zidinama Etihada pripadaju isključivo žanru psihološkog trilera. Guardiola bi volio premotati film unaprijed, ne sviđa mu se neizvjesnost sudskog procesa, niti činjenica da će neugodna tema još dugo kolati medijskim resorom.

- Nadam se da suci nisu toliko zauzeti, da su u stanju analizirati obje strane i donijeti najbolju odluku. Riješite to već sutra ili danas popodne. Zašto ne bismo brže riješili stvari? Za 24 sata sjednite s prisutnim odvjetnicima, sudite nam što je prije moguće i bit će to za svačije dobro. Znam da postoji mnogo ovakvih slučajeva širom svijeta, možda su suci zauzeti, ali mi želimo braniti naša načela i pobiti sumnje pratitelja. Učinimo to što prije, molim vas - ponavljao je Španjolac pred mikrofonima engleskih medija.

Promijenio ploču

Tajming Guardioline snažne poruke nije slučajan. Juventus je proživljavao sličnu dramu, koja je u ponedjeljak završila oduzimanjem 10 ligaških bodova. Očito predvodnik Cityja strahuje da bi mu se tijekom iduće sezone mogla dogoditi slična neugodnost. U aktualnoj je poprilično siguran, jer spor se zakomplicirao i prije pravog početka sveobuhvatne analize.

Naime, Man. City usprotivio se imenovanju Murraya Rosena kao suca Sportskog arbitražnog suda (CAS-a) zaduženog za imenovanje neovisne komisije koja će voditi slučaj, pod argumentacijom da dotični posjeduje sezonsku ulaznicu za utakmice Arsenala, stoga sumnjaju u njegovu nepristranost. Za to vrijeme, Guardiola je toliko siguran u nevinost svog kluba da je promijenio ploču. Nedavno je govorio da će, potvrde li se optužbe na račun Cityja, u neprijateljskoj atmosferi napustiti Etihad. Sada misli drugačije.

image
LINDSEY PARNABY Afp

- Trenutno ne razmišljam o odlasku, čak ni sa 115 točaka tereta, ali tko zna? Volio bih ostati do kraja ugovora, to su još dvije sezone. To je moja želja, ali pitanje je što će klub osjetiti kao ispravnu odluku. U tom smislu, mnogo će značiti predstojeće finalne utakmice s Manchester Unitedom u FA Kupu i Interom u Ligi prvaka - kazao je, pa ga je jedan od novinara upitao hoće li ostati i duže, još četiri umjesto dvije godine:

- Četiri godine? Ne, ne, dvije će biti dosta - poručio je Guardiola i jedino ostaje pitanje radi li se o njemu karakterističnim sarkastičnim odgovorima ili već sada zna da će se, nakon ukupno devet godina (ovo mu je sedma) provedenih na Etihadu, javiti zasićenje.

Jedan od najmudrijih "mozgova" nogometne taktike po prvi put je u apsolutnom neznanju - novčana kazna, oduzimanje bodova ili isključenje iz Premier lige? Sve su to mogući scenariji u bliskoj budućnosti kluba kojem se obvezao na još najmanje dvije godine.

Linker
26. travanj 2024 05:40