Sir Alex Ferguson i Pep Guardiola

 FRANCK FIFE Afp
SVE SE NA KRAJU VRATI

Guardiola na tragu Sir Alexa: Trostruka kruna sve je realnija opcija za Manchester City

Pomalo nestvarno zvuči činjenica da je norveški stroj dosad postigao 49 golova u svim natjecanjima
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 29. travanj 2023. 11:25

Manchester City je u velikom premierligaškom derbiju na Etihadu uvjerljivo svladao Arsenal 4:1 i učinio vjerojatno i presudni korak prema osvajanju petog naslova prvaka Engleske u posljednjih šest godina.

Dugo je branitelj naslova lovio odlični londonski sastav ove sezone, no u konačnici Erling Haaland i suigrači stigli su u briljantnu formu u najvažnijem dijelu sezone s obzirom na to da momčad iz plavog dijela Manchestera nije poražena u posljednjih 17 utakmica u svim natjecanjima.

image

Erling Haaland

OLI SCARFF Afp

Arsenal je i dalje na prvom mjestu premierligaške tablice s dva boda prednosti u odnosu na Manchester City, ali to je situacija koja zavarava, budući da branitelj naslova ima i dvije utakmice manje na svom kontu i kako sada stvari stoje, s obzirom na prikazane igre i raspored do kraja prvenstva, momčad menadžera Josepa Guardiole apsolutni je favorit za osvajanje novog naslova prvaka Engleske. Dominantna prezentacija u dvoboju protiv Arsenala također je i vrhunska podloga da Manchester City osvoji trostruku krunu, a Guardiola ponovi dostignuće legendarnog Alexa Fergusona, koji je s Manchester Unitedom osvojio Ligu prvaka, Premier ligu i FA kup 1999. godine.

Sezona za pamćenje

Prema kladionicama, ali i dojmu, Manchester City je ove sezone favorit za osvajanje Premier lige, FA kupa (igraju finale protiv Manchester Uniteda 3. lipnja), te Lige prvaka (suparnik Građanima u polufinalu je Real Madrid).

Erling Haaland igra sezonu za pamćenje u Cityjevu dresu, a pomalo je nestvarna činjenica da je norveški stroj za pogotke postigao do sada 49 golova u svim natjecanjima. Haaland je poentirao i protiv Arsenala, ali možda i ključna spoznaja o snazi Manchester Cityja leži u činjenica da Građani bez problema mogu pobjeđivati i bez Haalanda u sastavu, što su De Bruyne i ostatak društva već dokazali ne jedanput ove sezone. Dakle, Haaland je do sada suparničke mreže pogodio spomenutih 49 puta i način na koji Norvežanin postiže pogotke je jednostavno impresivan, te za uživanje u čarolijama majstora rođenog u Leedsu. No, koliko god da je Haaland genijalan i čudesan, do spomenute statistike i brojki na svom kontu vjerojatno ne bi stigao da mu suigrač nije Kevin de Bruyne.

image

Kevin De Bruyne

OLI SCARFF Afp

Naime, belgijski majstor kada je u top formi i kada ga ozljede ostave na miru, bez ikakve sumnje je najbolji ofenzivni veznjak u elitnom razredu engleskog nogometa, uz za sada 24 asistencije na svom kontu u ovoj sezoni. De Bruyne je u derbiju “praktički sam” pobijedio Arsenal, koji je Belgijcu omiljena mušterija s obzirom na to da je protiv Arsenala poentirao osmi put u karijeri. Znao je Guardiola svoj ego ponekad trenirati barem malo i na De Bruyneu, ali katalonski stručnjak jako dobro zna gdje je granica do koje može ići, jer su De Bruyne i Haaland apsolutno ključni ljudi i za samog Guardiolu u pokušaju da osvoji trostruku krunu i napokon s Manchester Cityjem osvoji Ligu prvaka.

image

Alex Ferguson, slavlje Manchester Uniteda 1999.

-/DPA/PROFIMEDIA -/dpa/profimedia

U trenucima kada je Arsenal imao osam bodova prednosti u odnosu na Manchester City na premierligaškoj tablici, znao je i Guardiola “piliti naopako” i kazati da i ne moraju biti prvaci nakon što su do naslova stigli četiri puta u posljednjih pet sezona, ali s obzirom na to da je ne jedanput i sam Guardiola isticao da je za njega Premier liga važnije natjecanje i od Lige prvaka, jasno je da će katalonski strateg sve učiniti da sa svojom momčadi prvi stigne do cilja.

Idealan raspored

Do novog polufinalnog okršaja u Ligi prvaka protiv madridskog Reala (9. i 17. svibnja) Građani će odigrati tri premierligaške utakmice u kojima će za suparnike imati Fulham, West Ham i Leeds, što je idealan raspored za nastavak pozitivne serije, budući da je riječ o suparnicima koji nisu na njihovoj razini. Fulham (30. travnja) je prvi u nizu u pokušaju da se Arsenal nakon dugog vremena i ‘službeno’ skine s premierligaškog prijestolja...

image

Pep Guardiola

OLI SCARFF Afp

- Pokazali smo da možemo pobjednički djelovati u situaciji kada više nismo imali nikakvih drugih opcija. Sada je naslov prvaka na određeni način u našim rukama u kontekstu činjenice da sada sami odlučujemo o svojoj sudbini i moramo pokušati učiniti sve da ne napravimo krivi korak. Nije nam potrebna nikakva euforija, jer je u stvarnosti Arsenal i dalje na prvom mjestu barem do nedjelje i našeg pokušaja da pobijedimo Fulham - istaknuo je menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola.

Niz Manchester Cityja od 17 utakmica bez poraza

Man. City - Arsenal 4:1 (pl)
Man. City - Sheffield Utd. 3:0 (fa)
Bayern - Man. City 1:1 (lp)
Man. City - Leicester 3:1 (pl)
Man. City - Bayern 3:0 (lp)
Southampton - Man. City 1:4 (pl)
Man. City - Liverpool 4:1 (pl)
Man. City - Burnley 6:0 (fa)
Man. City - RB Leipzig 7:0 (lp)
C. Palace - Man. City 0:1 (pl)
Man. City - Newcastle 2:0 (pl)
Bristol City - Man. City 0:3 (fa)
Bournemouth - Man. City 1:4 (pl)
RB Leipzig - Man. City 1:1 (lp)
Nottingham F. - Man. City 1:1 (pl)
Arsenal - Man. City 1:3 (pl)
Man. City - Aston Villa 3:1 (pl)


Raspored

Arsenal do kraja prvenstva
CHELSEA
Newcastle
BRIGHTON
Nottingham Forest
WOLVERHAMPTON


Man. City do kraja prvenstva
Fulham
WEST HAM
LEEDS
Everton
CHELSEA
Brighton
Brentford

Napomena: velikim slovima označene su utakmice na domaćeme terenu.

Linker
03. svibanj 2024 12:56