Moritz Mueller/Imago Sportfotodienst/Profimedia
PAKLENI PLAN

Guardiola svoj stroj želi nadograditi s Hrvatima. Evo kako bi City izgledao s dvojicom Vatrenih

Prema insajderskim informacijama s Etihada, jedan transfer samo što nije zaključen
Piše: Andro PolićObjavljeno: 11. lipanj 2023. 09:06

Dežurni internetski zafrkanti u danima prije istanbulskog finala prozreli su ključan manevar Pepa Guardiole. U potrazi za izgubljenom dobitnom formulom uspona na krov Europe, katalonski "mastermind" shvatio je da mu nedostaje esencijalan komadić za titulu najbolje momčadi Starog kontinenta.

Kako je u prijašnjih deset sezona barem jedan Hrvat u svlačionici bio garancija kovanja šampionske generacije, trenerski lisac problemu je doskočio prečicom. Tako se u danima prije okršaja za klempavi trofej zakotrljala priča s čvrstim temeljima o dolasku Matea Kovačića na Etihad, koja je, prema insajderskim informacijama, blizu službenog zaključenja.

image
FRANCK FIFE Afp

Šalu na stranu, iako Guardiolin stroj nije bio na optimalnoj radnoj temperaturi u subotnjoj večeri, sportska "fortuna" osmjehnula se 52-godišnjem stručnjaku koji će u idućoj sezoni tražiti dodatnu nadogradnju uigranog mehanizma.

Upravo je veznjak Vatrenih jedan od inicijalnih poteza u pohodu na obranu europske titule. Mogla bi to biti rotacija "osmica za osmicu", s obzirom na to kako se İlkaya Gündoğana prethodnih mjeseci nerijetko premještalo u Barcelonu. Suradnja kapetana s novopečenim kontinentalnim prvakom službeno istječe za 19 dana, međutim engleski mediji nagađaju kako bi njemački veznjak mogao "izigrati" Barçu i ipak ostati u svjetloplavom ruhu. Trijumf u Ligi prvaka bit će samo novi uteg na vagi, koja bi mogla prevagnuti na stranu ostanka.

Traži se osvježenje umjesto Walkera

Potraži li pak novu sredinu, prilično je izvjesno kako će Kovačić uskočiti na njegovu poziciju, dok bi, u slučaju potrebe, mogao pokriti i nešto defenzivniju zadaću, u ruhu "šestice", s junakom finala Rodrijem. Ujedno, John Stones, po vokaciji stoper, potencijalno bi mogao ponovno zaviriti u zadnji red momčadi, s obzirom na to kako je hrvatski reprezentativac tehnički potkovaniji za zadaću koju trenutačno obavlja 29-godišnji Englez u sredini terena.

Da bi se iduće sezone u odajama Etihada mogao čuti i pokoji razgovor na hrvatskom jeziku, svjedoči Guardiolin interes za još jednim vlasnikom brončane medalje iz katarskih pustinja. Kao i "pola Europe", niti Pep ne bi imao ništa protiv potpisa Joška Gvardiola. Duboko posezanje u džep ne bi bio avangardan potez za arapske šeike (niti za Guardiolu), a s hrvatskim braničem dobili bi dugoročnu obrambenu uzdanicu. U dresu RB Leipziga nerijetko je igrao u sustavu s tri braniča, koji njeguju i Građani, stoga bi vrijeme na prilagodbu u novoj momčadi bilo skraćeno. Naravno, jasno je kako će u lovu na stopera sa zagrebačkih Srednjaka imati i konkurenciju u vidu drugih europskih giganta (čitaj: prvenstveno Reala).

image

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol

Anp/Alamy/Profimedia

S obzirom na to kako je napadačka linija, na čelu s Erlingom Haalandom, funkcionirala gotovo besprijekorno duž čitave sezone, a posljednji red pokazao određene boljke u borbi za europski tron protiv Intera, upravo bi taj dio momčadi mogao proći kroz dorade na ljetnom tržištu. Vrlo dobre partije u polufinalnom dvomeču protiv Real Madrida pružio je Kyle Walker. Ipak, 33-godišnji bek, u Istanbulu je bio osuđen na "mrvice", ušavši u igru posljednjih desetak minuta. Uzme li se u obzir kako je Englez najstariji igrač na Cityjevom rosteru (izuzme li se iz kombinacija 37-godišnji četvrti vratar Scott Carson), nije isključeno kako bi Guardiola mogao potražiti osvježenje na toj poziciji.

"Mirna luka"

Promotre li se čiste ugovorne stavke, momčad će iduće sezone biti jača i za Joãoa Cancela, čija posudba u Bayernu završava sa zadnjim danom lipnja. No, kako pišu engleski mediji, Portugalac je lako moguće već odigrao svoju posljednju utakmicu za City. Neki malo hrabriji otočki napisi govore o potencijalnoj "megarazmjeni" u kojoj bi Cancelo ostao u Münchenu, a put Manchestera otišao bi Joshua Kimmich, uz bogatu nadoplatu od aktualnog europskog prvaka. Međutim, optimistično je vjerovati kako bi Bavarci "tek tako" pustili jednu od najvažnijih karika.

image

João Cancelo

Christof Stache/AFP/Profimedia

U kontekstu odlazaka s Etihada, koji su jutro nakon najveće večeri u klupskoj povijesti "tabu tema", spominjao se i Bernardo Silva. No, teško je u ovom trenutku zamisliti kako će neka od udarnih igli europskog prvaka poželjeti napustiti "mirnu luku" i iduće sezone eskivirati još jedan pohod na titulu.

Kako sada stvari stoje, Hrvati su prvi "pickovi" europskog prvaka na ljetnoj tržnici. No poznavajući Guardiolinu šoping opsesiju, izvjesno je kako će se u idućim danima kristalizirati još poneko ime u kontekstu dolaska u City. Nastavi li njegov stroj u sličnoj formi, nije isključeno kako bismo iduće sezone ponovno mogli imati hrvatske predstavnike na Olimpu klupskog nogometa.

image

Potencijalna postava Manchester Cityja u sezoni 2023/24

A A

Linker
03. svibanj 2024 11:15