JUSTIN TALLIS Afp
PREMIERSHIP

Guardioline trupe promarširale kroz Newcastle, vratio se Kovačić, a Chelsea i Liverpool ostali bez pobjeda

Trippier, Džeko i Martial prema tvrdnjama medija mete su Newcastlea kada su u pitanju pojačanja
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 19. prosinac 2021. 19:39

Utakmica 18. kola engleske Premier lige između Tottenhama i Liverpoola završila je 2-2 (1-1).

U dvoboju bogatom pogocima i događajima na travnjaku domaća momčad je došla do prednosti u 13. minuti, kad je Liverpoolovu mrežu zatresao Harry Kane. Gosti su do kraja poluvremena uspjeli izjednačiti, a strijelac je bio Diogo Jota u 35. minuti.

Liverpool je do preokreta i vodstva došao u 70. minuti, kad je gol glavom postigao Andrew Robertson. No, u 74. minuti je Korejac Son Heung-Min prevario gostujućeg vratara Alissona koji je izlaskom iz kaznenog prostora pokušao spriječiti brzonogog napadača i lakoćom pogodio mrežu za konačnih 2-2.

Manchester City je na gostovanju kod Newcastlea stigao do očekivane pobjede (4:0) za ostanak na prvom mjestu. Prvi dvoboj arapskih bogataša u engleskom okruženju protekao je u očekivanoj dominaciji momčadi menadžera Pepa Guardiole, ali sljedeći sraz istih suparnika trebao bi biti puno zanimljiviji kada Svrake napokon dočekaju zimski prijelazni rok u pokušaju ostanka u elitnom razredu engleskog nogometa.

No, do početka Nove godine ostalo je desetak dana, a do tada će se Newcastle još malo morati mučiti i brojati poraze s kadrom koji nije u stanju upisati više od jedne pobjede u 18 odigranih prvenstvenih susreta. Ruben Dias i Cancelo poentirali su pokraj po običaju propusne obrane domaćeg sastava, koji u ofenzivnom dijelu momčadi još i može nešto učiniti, ali u zadnjem redu ima igrače koji ne bi bili pojačanja ni za pola momčadi u 2. engleskoj ligi.

Nakon demoliranja Leedsa (7:0), Građani su ovog puta bili nešto manje efikasni, ali De Bruyne i suigrači igrali su točno onoliko koliko im je bilo potrebno da bez ikakvih problema upišu nova tri boda. U nastavku su se u listu strijelaca upisali Mahrez i Sterling, a uz malo više koncentracije u završnicama akcija branitelj naslova mogao je postići barem još dva pogotka. Menadžer Newcastlea Eddie Howe doživio je i 11. uzastopni poraz u dvobojima protiv Manchester Cityja.

U ponedjeljak će biti donesena odluka hoće li se prvenstvo nastaviti ili prekinuti, no ukoliko se za Božić bude igrao nogomet u Engleskoj, za Howea nakon dvoboja s Manchester Unitedom i Evertonom prestaju svi alibiji i izlike nakon poraza, Trippier, Džeko i Martial prema tvrdnjama engleskih medija mete su Newcastle kada su u pitanju vrhunska pojačanja, ali za ostanak u ligi i Howe bi morao biti puno bolji trener nego što se pokazao otkad je naslijedio omraženog Stevea Brucea.

- Nije bilo niti malo lako kako to sugerira kranji rezultat, svaka utakmica u Premijer ligi je veliko iskušenje, ali kada povedemo teško nam suparnici mogu parirati - istaknuo je strijelac trećeg pogotka za Manchester City Riyad Mahrez.

Vratio se Kovačić, nula Chelseaja

Chelsea je protiv Wolverhamptona prosuo još dva važna boda. Londončani su nastupili bez jakih napadačkih aduta Lukakua, Wernera i Havertza, što se u konačnici pokazalo kao popriličan hendikep. Mateo Kovačić nakon preboljenog koronavirusa vratio se u kadar momčadi menadžera Thomasa Tuchela. Hrvatski reprezentativni veznjak u igru je ušao u 65. minuti. U utakmici bez pogodaka domaćini su bili bliži pobjedi, ali je pogodak Podencea u prvom dijelu poništen zbog zaleđa. Chelsea je pokušao odgoditi utakmicu, ali je vodstvo lige odbilo zahtjev europskog prvaka.

image
LINDSEY PARNABY Afp

Linker
28. svibanj 2024 18:31