OLI SCARFF Afp
POGLEDAJTE POPIS

Haaland briljira u Premier ligi, ali tek je drugi u poretku za Zlatnu kopačku, na vrhu čovjek koji je zabio Dinamu

Erling Haaland ostao je bez pogotka u samo dvije premierligaške utakmice, protiv Bournemoutha i Liverpoola
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. listopad 2022. 20:46

No, njegov je učinak i više nego odličan, u 10 nastupa za Manchester City isporučio je već 15 pogodaka. Drugi iza njega je Tottenhamov napadač Harry Kane s devet prvenstvenih golova.

Iako je krenuo iznad svih očekivanja i vrlo brzo stišao sve skeptike, norveški napadač je tek drugi u poretku za Zlatnu kopačku u sezoni 2022./23. Ispred Haalanda je trenutačno njegov sunarodnjak Amahl Pellegrino, napadač Bodo Glimta koji je u norveškoj Elitserien postigao 23 pogotka. Riječ je o igraču koji je inače zabio Dinamu u pretkolu Lige prvaka za slavlje norveškog sastava 1:0.

image

Amahl Pellegrino

MATIJA DJANJESIC Cropix

Naravno, ako Haaland ostane zdrav i u dobroj formi, Pellegrino će mu vrlo brzo prepustiti vodeću poziciju u tom poretku. Pellegrino je dosad odigrao već 23 utakmice, ukupno je na terenu proveo 1604 minute, dok je Haaland na terenu proveo tek 845 minuta.

Drugačije se vrednuju i pogoci u ta dva prvenstva. Naime, u Norveškoj je svaki gol vrijedan 1,5 boda, dok u engleskoj Premier ligi vrijedi dva boda. Trenutačno Pellegrino vodi s 34,5 bodova, dok je Haaland drugi s 30 bodova, ali i 13 utakmica manje.

Već sad je izvjesno da će Haaland, nastavi li ovim ritmom, s lakoćom postati najbolji strijelac Premier lige, ali i nasljednik Roberta Lewandowskog u natjecanju za Zlatnu kopačku.

Inače, posljednji je put Zlatna kopačka u Premier ligu stigla u sezoni 2007./08. kad ju je s 31 pogotkom i 62 boda osvojio Cristiano Ronaldo, tada član Manchester Uniteda.

Linker
22. svibanj 2024 11:39