ADRIAN DENNIS Afp
POVIJESNA SEZONA

Haaland će ovim tempom uskoro pokucati na vrata čudesnog rekorda: ‘Reći ću to na pristojan način - on je čudak‘

Messi je u sezoni 2011./12. zabio 73 pogotka, a Ronaldo je zabio 61 u sezoni 2014./15.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. svibanj 2023. 17:55

Nismo išli previše daleko u povijest, no u posljednjih dvadesetak godina rekorder po broju pogodaka u klupskoj sezoni na vrhunskoj nogometnoj razini je Lionel Messi. Argentinski je ofenzivac u sezoni 2011./12. postigao čak 73 pogotka u svim natjecanjima i tako postavio rekord kojeg bi u bližoj ili daljoj budućnosti mogao srušiti fenomenalni norveški golgeter Erling Braut Haaland.

Napadač Manchester Cityja u nedjelju je protiv Fulhama postigao svoj 50. pogodak u svim natjecanjima ove sezone i tako nastavio nizati fenomenalne statističke podatke. Haaland je poentirao s bijele točke u 3. minuti gostovanja na Craven Cottageu, čime je Građane približio osvajanju novog naslova u Premier ligi. Bio bi im to peti engleski naslov u posljednjih šest sezona. Naravno, momčad Pepa Guardiole je u igri za još dva trofeja, FA kup i Ligu prvaka.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Poklonio se i engleski rekorder

Clive Allen je za Tottenham zabio 49 golova u sezoni 1986./87., dok je Tom Waring dosegnuo brojku od 50 pogodaka za Aston Villu u sezoni 1930./31. Naravno, bila su to neka druga nogometna vremena; te sezone Arsenal je bio prvak ispred Aston Ville, dok su Manchester United i Leeds ispali iz najvišeg ranga.

- Prije nego je Winston Churchill postao premijer? Wow. Zvuči kao da je bilo davno. Čestitke Erlingu. Stvarno me impresionirao njegov jak mentalitet i način kako je izveo kazneni udarac - rekao je Guardiola nakon utakmice.

image
BEN STANSALL Afp

Zanimljivo je da su Haalandu za 50 golova trebale samo 44 utakmice. U Premier ligi je postigao 34 pogotka, 12 u Ligi prvaka, tri u FA kupu i jedan u Liga kupu. U tri od četiri natjecanja City je i dalje aktivan, dakle bit će dovoljno prilike za daljnju nadogradnju golgeterskog učinka fenomenalnog Norvežanina kojem svi skidaju kapu.

- Reći ću to na pristojan način; Erling Haaland je čudak. Da ste radili centarfora od nule, on bi bio taj. Jako je dobar u zraku, brz, ima fantastičan prvi dodir, može uvesti suigrače u igru, i, što je još važnije, zabija gomilu golova. Sve na njemu je vrhunske kvalitete. Zato se Manchester City toliko borio da ga dobije. Fenomenalan je za gledati - ističe Alan Shearer, rekorder po broju pogodaka postignutih u engleskoj Premier ligi.

Najviše 10 utakmica do kraja

Veoma je izvjesno da će Haaland postići još najmanje jedan pogodak do kraja engleskog prvenstva, a s njim će srušiti i rekord po broju golova u jednoj sezoni kojeg drže Alan Shearer i Andrew Cole. Obojica su postigli 34 pogotka u jednoj sezoni koja je tada trajala 42 kola, dok aktualna traje 38 kola. Cole je 34 gola zabio za Newcastle u sezoni 1993./94., a Shearer za Blackburn u sezoni 1994./95.

Još ranije Haaland je srušio rekorde Ruuda van Nistelrooya i Mohameda Salaha, koji su kao igrači u Premier ligi zabili 44 gola u svim natjecanjima u jednoj sezoni. Osim toga, Cityjev napadač postao je prvi igrač koji je zabijao na prva četiri gostovanja u prvenstvu, te je prvi zabio hat-trick na tri uzastopne domaće utakmice.

Haaland bi do kraja sezone mogao odigrati najviše 10 utakmica. Od toga ih je šest u prvenstvu, jedna u finalu FA kupa s Manchester Unitedom te tri u Ligi prvaka, ako City nadvisi Real Madrid i izbori finale. Apsolutni rekord u engleskom nogometu postavio je Dixie Dean koji je u sezoni 1927./28 postigao 63 pogotka za Everton. Haaland je u posljednjih 12 utakmica zabio 18 golova i ako nastavi tim ritmom, ništa za njega neće biti nemoguće.

image
OLI SCARFF Afp

Kad je u pitanju broj golova u jednoj sezoni u 21. stoljeću, Messijev rekord od 73 gola Haalandu će biti teško dostići ove sezone, no 61 gol koliko je Cristiano Ronaldo zabio za Real Madrid u sezoni 2014./15. ne zvuči nedostižno s obzirom na lakoću kojom sjajni Norvežanin iz tjedna u tjedan puni suparničke mreže...

Linker
19. travanj 2024 10:45