Erling Haaland karijeru nastavlja u Manchester Cityju

 INA FASSBENDER Afp
Iza kulisa velikog transfera

Haaland se vraća u svoj rodni grad, no sada za rekordnu plaću i - Guardiolino posebno jamstvo!

Pep Guardiola je aktivirao otkupnu kaluzulu u ugovoru i dovodi norveškog golgetera natrag u City
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. svibanj 2022. 09:14

Na koncu postoji osjećaj da je transfer Erlinga Haalanda u Manchester City od prvog dana bio neizbježan, slažu se engleski mediji dan nakon objave vijest da je Pep Guardiola potegnuo izlaznu klauzulu ugovora (spekulira se od o iznosu između 65 i 70 milijuna eura). U klubu s Etihada, naime, još postoje živi zaposlenici koji su robusnog plavokosog vikinga od 194 centimetra nosili na rukama dok je bio beba.

Norveški golgeter rođen je u Engleskoj 2000. godine, mjesec dana nakon što je njegov otac Alf-Inge potpisao za Man City. Kao dječak se vrtio po kampu među tatinim suigračima, posjećivao utakmice i fotografirao se u svijetloplavom dresu na tribinama. Kao tinejdžer pratio je City u kup finalima na Wembleyu, a već sljedeće sezone mogao bi igrati jedan takav finale.

Posao je dovršen nekoliko dana nakon smrti superagenta Mina Raiole u čijoj se "štali" nalazio i mladi Norvežanin. Uvjete su nakon više mjeseci pregovora ispeglali Haaland stariji i Rafaela Pimenta, najbliža Raiolina suradnica tijekom proteklih dvadesetak godina. Erling Haaland dobiva na potpis ugovor od 435 tisuća funta tjedno, čime staje uz bok klupskom rekorderu Kevinu De Bruyneu. Naravno, u paketu s golemim novcem dolazi i trenerovo jamstvo da ga čeka uloga startera.

image
INA FASSBENDER Afp

Prošlog ljeta Guardiola je znao da se želi riješiti Sergia Aguera, trebao mu je drukčiji profil napadača. Kada su mu ponudili Cristiana Ronalda, zagrijao se u trenu. Taj se transfer nije dogodio samo zato što je intervenirao Sir Alex Ferguson: karizmatični Unitedov menadžer, sada "samo" utjecajni savjetnik u klubu, ne bi preživio da mu bučni susjedi još jednom po gradu lijepe jumbo plakate "Ronaldo, dobrodošao u Manchester" kao što su to činili onom zgodom kada su s Old Trafforda kidnapirali Carlosa Teveza.

Guardiola je na kraju umjesto "devetke" kupio još jednog krilnog napadača za 100 milijuna funta, stigao je Jack Grealish, a mjesto u vrhu napada krpao je čestim rotacijama pa su se tamo izmjenjivali Gabriel Jesus, Bernardo Silva, Phil Foden. U međuvremenu se Haaland nastavio razvijati kao zvijezda budućnosti – u Dortmundu je zabio 85 golova iako je starter bio samo 78 puta – i Guardiola je shvatio da s njim ne može pogriješiti.

Cityjev menadžer još jednom je ušao u ring iz kojeg je nedavno izišao s modricama i ožiljcima za sljedećih deset godina. U ringu ga je čekao Real Madrid, koji je interes za Haalanda i Mbappea počeo pokazivati još prije godinu dana. Teško je povjerovati da je Haaland izabrao City iz nostalgičnih razloga. Uvjerljivije djeluje argument zvan Karim Benzema. Dok u 35. godini ruši osobne golgeterske rekorde i vuče "kraljevski klub" prema naslovima, Francuz se ne mora bojati za mjesto na terenu. Haaland je odlučio da je oportuno prvo probati u Cityju, dovoljno je mlad da jednog dana ipak završi u Realu.

Kako će se Haaland, poznat po okomitoj igri, uklopiti u Guardiolinu tika-taku 2.0, s rekordnim posjedom uz mali milijun dodira lopte? Vjerojatno lakše od Aguera, koji je u prvim danima u Cityju bilježio 55 dodira s loptom tijekom utakmice, da bi se od momčadi oprostio s prosjekom od 35 kontakata. Statistika otkriva da je Haaland u Ligi prvaka utakmice završavao sa 36 dodira s loptom, često na način da već prvi kontakt bude smrtonosan za suparnika. On je fokusiran na gol, snalažljiv na malom prostoru, 'one touch' napadač. U prvih osam nastupa za Dortmund zabio je devet golova prvim dodirom lopte u akciji, takav profil morao bi oplemeniti ponekad sterilnu Cityjevu dominaciju…

Linker
22. travanj 2024 22:35